17 november 2004 door Lissy de Ridder

Kan reflux nog optreden na de leeftijd van 1 jaar?

Mijn dochter is nu bijna 1 jaar. Vanaf dat zij 5 weken is, tobben we met een vermoedelijke reflux [= het terugstromen van de maaginhoud naar de slokdarm en eventueel nog verder (naar buiten) - red.]. Een tijdje is het beter gegaan, maar de laatste tijd is het weer hopeloos. Ze spuugt gemiddeld 25 keer per dag en het lijkt wel of dat steeds 'grotere monden' worden.

Het braaksel is kleurloos (met stukjes eten) en het ruikt zurig. Ook heeft ze dan rode traan-oogjes.

Ze eet gewoon brood, een prakje en ze drinkt alleen maar flesvoeding met Nutriton. Dit moet zo dik zijn als dikke pap, anders is het er binnen een kwartier weer uit.

Tussen de voedingstijden zit minimaal 3 uur, maar dan spuugt ze gerust nog van de vorige voeding. Ze zit en staat inmiddels, maar ook dan spuugt ze veel.

Kan dit puur maagzuur zijn wat ze spuugt en is dat 'normaal'? Ze weegt 8 kilo en ze krijgt 2 maal daags 2 ml. Zantac.

Antwoord

Bij uw dochter is klaarblijkelijk sprake van gastro-oesofageale reflux. Er komt immers voedsel vanuit de maag weer terug in de slokdarm (gaster = maag, en oesofagus = slokdarm).

Gastro-oesofageale reflux komt veel voor en gaat meestal spontaan over in de loop van het eerste levensjaar. Maar ook daarna kan het nog optreden. Het percentage kinderen met symptomen van reflux is:

  • 40% op de leeftijd van 3 maanden;
  • 10% op de leeftijd van 12 maanden;
  • 2% op de leeftijd van 18 maanden.

De afname bij het vorderen van de leeftijd (zie boven) komt doordat het kind steeds vastere voeding krijgt, en de motorische ontwikkeling steeds beter wordt. De spieren worden minder slap en de coördinatie tussen slikken en sluiten van de onderste slokdarm sfincter wordt steeds beter. Er zijn enkele kinderen die symptomen van reflux blijven houden.

Als de groei goed is en er geen pijnklachten zijn, is er vooralsnog geen reden tot zorg. Indien er wél groeiproblemen of pijnklachten zijn, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Omdat uw kind nog geen jaar is, is er nog steeds grote kans dat de reflux vanzelf verdwijnt.

U vertelde dat het tijdelijk beter is gegaan. Misschien heeft zij nu ook een virus-infectie (buikgriep) onder de leden die het spugen weer erger maakt...

Lees ook: