2 juni 2005 door Merit Tabbers

Keelamandelen verwijderen bij nachtelijke benauwdheid? (5½ jr)

Ons dochtertje is 5½. Omdat ze 's nachts erg benauwd is, en haar adem onregelmatig is, zijn we via de huisarts doorgestuurd naar de KNO-arts. Zijn advies is om haar keelamandelen te verwijderen, omdat deze erg groot zijn.

Ons dochtertje is bijna nooit verkouden en ze heeft geen keel en oor-ontstekingen. Kan het kwaad om de keelamandelen dan toch te laten verwijderen?

Antwoord

Om te beginnen moet u zich realiseren dat aan elke ingreep risico's zijn verbonden, dus ook in dit geval. (Zoals: nabloeding, of problemen rondom de narcose). Maar soms heb je gewoon geen keus. Als uw dochter 's nachts echt benauwd wordt, dan kan dat natuurlijk gevaarlijk zijn.

Over het algemeen veroorzaken grote keelamandelen (of 'tonsillen' in het medische jargon) geen benauwdheid. Maar als uw KNO-arts desondanks het advies heeft gegeven om de tonsillen van uw dochter te verwijderen, en wel omdat ze te groot zijn, dan moet u dat natuurlijk serieus nemen. Zo'n man zegt dat echt niet zomaar.

En nog even los van de mogelijke risico's van de ingreep: amandelen hebben wel een functie (als onderdeel van het afweersysteem) maar je kunt ook heel goed zonder. Zeker als ze de ademhaling belemmeren, kun je ze beter kwijt dan rijk zijn.

Lees ook: