5 november 2010 door Fleur de Lorijn

Krijsen, overstrekken en niet slapen - hoe krijgen we haar rustig? (9 wkn)

Mijn dochtertje van 9 weken krijst bijna de hele dag de boel bij elkaar. Vrijwel direct na haar fles begint het. Het begint met overstrekken. Vandaag heb ik haar een klysma gegeven maar ook dat helpt niet. Het is zo heftig dat ze rood aanloopt en vecht met haar armpjes. Ze kan niet doorslapen, ook niet met een inbakerdoek.

We zijn de wanhoop nabij. Wat kunnen we nog doen om haar rustig te krijgen?

Antwoord

Wat ontzettend vervelend dat uw dochter zo veel moet huilen en zich zo overduidelijk niet lekker voelt! Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom baby's veel huilen, in combinatie met overstrekken. De meest voorkomende zijn:

  • reflux;
  • obstipatie;
  • een urineweginfectie;
  • darmkrampjes.

Wat u beschreef lijkt het meest op refluxklachten. Dat wil zeggen dat het slokdarmklepje (een spier tussen de slokdarm en de maag) niet op het juiste moment open en dicht gaat, waardoor er zure maaginhoud de slokdarm binnenkomt. Dat geeft een pijnlijke irritatie, omdat de slokdarm niet bestand is tegen het maagzuur.

U zou kunnen beginnen met het toevoegen van johannesbroodboompitmeel of nutriton aan de voeding. Dit maakt de voeding letterlijk zwaarder, waardoor het vocht minder snel terugloopt naar de slokdarm. Ook worden er vaak maagzuurremmers bij gegeven maar die zijn alleen te verkrijgen via een arts.

Om uit te zoeken wat uw dochter nu precies parten speelt, zou ik voorstellen om naar de huisarts te gaan.

Lees ook: