Home » Vraagbaken » Krijsen overstrekken en niet slapen hoe krijgen we haar rustig 9 wkn

Krijsen, overstrekken en niet slapen - hoe krijgen we haar rustig? (9 wkn)

Door:

Fleur de Lorijn

Mijn dochtertje van 9 weken krijst bijna de hele dag de boel bij elkaar. Vrijwel direct na haar fles begint het. Het begint met overstrekken. Vandaag heb ik haar een klysma gegeven maar ook dat helpt niet. Het is zo heftig dat ze rood aanloopt en vecht met haar armpjes. Ze kan niet doorslapen, ook niet met een inbakerdoek.

We zijn de wanhoop nabij. Wat kunnen we nog doen om haar rustig te krijgen?

Antwoord: 

Wat ontzettend vervelend dat uw dochter zo veel moet huilen en zich zo overduidelijk niet lekker voelt! Er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom baby's veel huilen, in combinatie met overstrekken. De meest voorkomende zijn:

  • reflux;
  • obstipatie;
  • een urineweginfectie;
  • darmkrampjes.

Wat u beschreef lijkt het meest op refluxklachten. Dat wil zeggen dat het slokdarmklepje (een spier tussen de slokdarm en de maag) niet op het juiste moment open en dicht gaat, waardoor er zure maaginhoud de slokdarm binnenkomt. Dat geeft een pijnlijke irritatie, omdat de slokdarm niet bestand is tegen het maagzuur.

U zou kunnen beginnen met het toevoegen van johannesbroodboompitmeel of nutriton aan de voeding. Dit maakt de voeding letterlijk zwaarder, waardoor het vocht minder snel terugloopt naar de slokdarm. Ook worden er vaak maagzuurremmers bij gegeven maar die zijn alleen te verkrijgen via een arts.

Om uit te zoeken wat uw dochter nu precies parten speelt, zou ik voorstellen om naar de huisarts te gaan.

Fleur de Lorijn

is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).

Reacties

Hallo, ik heb hetzelfde gehad

Hallo, ik heb hetzelfde gehad met mijn zoontje en na onderzoeken in het ziekenhuis bij een kinderarts werd er niks gevonden. toen zijn wij begonnen met Infacol(tegen krampjes) te gebruiken voor elke voeding en dat hielp, ook hebben wij Levi ingebakerd ( op aanraden van het consultatie bureau ) met behulp van speciale kant en klare inbakerdoeken met klitteband ( dus geen getob met doeken en tape )ik las dat u dat al deed maar in samenwerking met Infacol kan het misschien helpen. Suc6 ik weet hoe het is....

Lees verder