2 december 2005 door Merit Tabbers

Mag een zéér verkouden baby zwemmen, naar de crèche, etc.? (6½ mnd)

Mijn dochter (6½ maand) is al ruim twee weken heel erg aan het hoesten (verkouden/snot). Soms is het zo erg dat ze er bijna in blijft. Ze heeft nu een puffer gehad (Ventolin) maar ik kan niet zeggen dat het echt beter wordt.

Iedereen om mij heen zegt dat ik gewoon met alles door moet gaan (crèche, zwemmen, naar buiten, etc.) want dat ze dan vanzelf weer zoveel weerstand opbouwt dat het overgaat.

Toch twijfel ik heel erg of ze wel of niet moet gaan zwemmen, wel of niet naar de crèche moet gaan, etc. Wat vindt u?

Antwoord

Uw dochter heeft een luchtwegverwijder (Ventolin) gekregen voor haar benauwdheid. U geeft aan dat ze niet echt opknapt. Dat is een reden om weer terug te gaan naar de huisarts! Hoogstwaarschijnlijk heeft ze een virale infectie in de luchtwegen die haar benauwd maakt. Dat kan wel twee weken duren, maar dan zal ze nu wel wat moeten opknappen.

Heeft ze ook neusdruppels? Dat is belangrijk, met name voor baby's van jonger dan 1 jaar, omdat die nog door hun neus ademhalen. U kunt gewoon 4x per dag neusdruppels (of een spray) met een fysiologisch- zoutoplossing geven, zolang het nodig is. Ook kunt u eventueel kinder-Otrivin geven, maar dat kan niet langer dan 5 dagen achtereen.

Nu het antwoord op de vraag of uw dochter het misschien rustiger aan zou moeten doen. Dat hangt ervan af.

Als kinderen benauwd zijn, zijn ze sneller vermoeid (volwassenen trouwens ook). In principe kunnen ze gewoon aan alles meedoen, als ze daar maar niet te moe voor zijn.

Er is dus geen principiële (medische) reden om uw dochter binnen te houden, tenzij ze niet lekker is, of als ze te ziek is door de infectie.