7 mei 2010 door Joanna Sandberg

Mag mijn zoon "papa" zeggen tegen mijn vriend? (3 jr)

Ik ben een alleenstaande moeder met een zoontje van 3 jaar. Ik heb een nieuwe vriend en inmiddels wonen we nu samen.

Mijn zoontje noemt mijn vriend nu "papa". Zijn biologische vader is nooit in beeld geweest.

Is het een probleem dat mijn zoontje zijn stiefvader nu "papa" noemt? Er zijn mensen in de omgeving die hier problemen mee hebben (in dit geval de oom van mijn zoon, namelijk mijn broer).

Antwoord

Als uw zoon er geen probleem mee heeft, en uzelf niet, en uw vriend ook niet, dan is er natuurlijk geen probleem. Je moet geen problemen maken waar ze niet zijn.

Van 'de omgeving' moet je je sowieso nooit iets aantrekken, als het gewoon lekker loopt. Geen enkele ouder moet zich ooit iets laten aanpraten door anderen. U bent de ouder, dus u bepaalt wat er gebeurt met uw kind, en niemand anders.

Niet geheimzinnig doen

Maar misschien is er iets anders aan de hand. Misschien gaat het uw broer om iets anders dan "papa" zeggen. Dus niet om datgene wat er gezegd wordt, maar juist om datgene wat er niet gezegd wordt.

Als dat zo is, dan heeft hij daarin wel gelijk. Je moet nooit geheimzinnig doen over 'wie de vader is' en nooit informatie achterhouden. Het is verstandig om altijd zo snel mogelijk te vertellen hoe de vork in de steel zit. Want hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het wordt om het alsnog uit te leggen.

Verlies is verlies

Daarnaast zou uw broer bang kunnen zijn dat uw relatie stuk kan lopen, en dat uw zoontje na een tijdje zijn zogenaamde papa weer kwijt zou kunnen raken.

Dat zou inderdaad kunnen, natuurlijk. Relaties kunnen aangaan en weer uitgaan. Maar als dat gebeurt, dan zal het verdriet van uw zoontje over het verlies van zijn zogenaamde papa gebaseerd zijn op het vertrek van iemand aan wie hij zich gehecht heeft. Of hij die persoon al dan niet "papa" heeft genoemd, heeft daar weinig mee te maken. Dat is maar een woord.

Dus: het verdriet om een eventueel toekomstig verlies, als uw relatie uitgaat, zal echt niet minder zijn als hij uw vriend "meneer X" zou noemen. Verlies is verlies.

Vertellen hoe het zit

Kortom: vertel uw zoontje gewoon dat zijn stiefvader niet zijn echte vader is, maar laat hem verder lekker "papa" tegen uw vriend zeggen als hij dat fijn vindt.

Lees ook: