Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 december 2002 door Diederik Bosman

Mijn baby heeft RS. Kan ik andere kinderen besmetten via hun moeders? (8 mnd)

Mijn zoontje van 8 maanden heeft het RS-virus. In hoeverre is het nu besmettelijk? Kan ik als ik bijvoorbeeld in contact kom met een andere moeder haar kindje besmetten?

Antwoord

Het respiratoir syncytieel virus of RS-virus is zeer besmettelijk. Die besmettelijkheid duurt voort zolang de zieke zuigeling een snotneus heeft. Vooral andere zuigelingen lopen daarbij gevaar. Daarom is het in ieder geval sterk aan te raden om elk direct of indirect contact met kinderen onder de 1½ te vermijden. U kunt dus ook maar beter uit de buurt van die andere moeders blijven.

Het RS-virus veroorzaakt bronchiolitis, oftewel een infectie van de lagere luchtwegen. Mogelijke symptomen daarvan zijn:

  • kort-ademigheid;
  • snelle ademhaling;
  • benauwdheid;
  • kreunen;
  • koorts;
  • droge hoest.

Vaak treedt er alleen een sterke verkoudheid op. Maar heel soms kan het bij jonge zuigelingen ook tot een kortdurende ademstilstand komen. Daarom moet deze infectie vooral bij jonge zuigelingen zeer serieus genomen worden. Grotere kinderen en volwassenen hebben er meestal geen last van, afgezien van de verkoudheid.

Let op: wat hierboven een geruststelling lijkt, namelijk dat RS bij volwassenen alleen zichtbaar is als een verkoudheid, is in werkelijkheid juist zeer verontrustend. Zoiemand kan immers zonder het te weten toch een zuigeling besmetten. Vandaar ons advies om ook geen contact met moeders van andere zuigelingen te hebben.

Het is overigens geen verrassing dat de bovenstaande vraag juist nu gesteld werd: het RS-virus komt vooral voor in de wintermaanden, tussen november en februari.

Lees ook: