Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

27 februari 2005 door Merit Tabbers

Mijn dochter valt voortdurend. Waardoor kan dat komen? (4 jr)

Mijn dochter van 4 jaar valt erg vaak. Eerst dachten we dat het aan haar ogen lag, waardoor ze vaak struikelde. Maar sinds twee maanden heeft ze een bril en ze valt nog steeds erg vaak. Nu ben ik er ook op aangesproken door de juf.

Ze valt ongeveer zes keer in een half uur. Ze kan wel goed zonder zijwieltjes fietsen. Wat kan er aan de hand zijn?

Antwoord

Wat ik niet weet – maar wat wel belangrijk is – is of uw dochter nog andere klachten heeft. Daarom kan ik niet precies zeggen wat er aan de hand is, en moet ik mij beperken tot het aangeven van een aantal mogelijkheden.

Om te beginnen kun je bij valneigingen denken aan een afwijking in het been zelf - inclusief de voet, de tenen en de heup - waardoor ze dat been ontlast en anders gaat lopen. Met de neiging tot vallen als mogelijk gevolg. Zo'n afwijking in het been kan allerlei oorzaken hebben, variërend van een infectie tot een aanlegstoornis (bijvoorbeeld een beenlengteverschil).

Een tweede – theoretische – mogelijkheid is dat er problemen zijn met het evenwichtsorgaan (in het binnenoor). Bij kinderen is dat echter sporadisch het geval, en bij uw dochter is het nóg onwaarschijnlijker omdat ze goed zonder zijwieltjes kan fietsen.

Eveneens een theoretische mogelijkheid is dat er afwijkingen in het hoofd zijn. Maar ook dat is zeldzaam, en het zou bovendien ook andere klachten moeten geven dan alleen maar vallen. Als het verder goed gaat met uw kind, is de kans hierop dus heel gering.

Tenslotte kan het zijn dat uw dochter motorisch 'onhandig' is. Maar dat mag je pas concluderen als alle andere oorzaken uitgesloten zijn.

Ik adviseer u dan ook om met deze klacht naar de huisarts te gaan. Met een lichamelijk en neurologisch onderzoek kom je al veel meer te weten!

Lees ook: