Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

8 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef

Mijn dochter van 9 is al ongesteld. Hoe moet dat met gym, zwemmen en tampons?

Onze dochter had op haar 8-ste al schaamhaar en borstvorming. En ze was nét 9 toen ze ongesteld werd. Vanwege het feit dat haar emotionele leeftijd een stuk achterloopt op haar kalenderleeftijd (en nu zéker op haar lichamelijke leeftijd) is het nogal moeilijk om haar uit te leggen wat er allemaal met haar lichaam gebeurt. We zijn het complete medische 'circus' al aan het doorlopen, maar ik zit nu eigenlijk wel met een praktisch probleem.

Als ze ongesteld is wanneer ze zwemles heeft, doet ze niet mee. De gymles slaat ze ook liever over; niemand mag het merken. En hoe moet dat met tampons inbrengen op warme vakantiedagen aan zee?

Antwoord

Om te beginnen: gelukkig is uw dochter nu onder behandeling van een arts. Een te vroege puberteit bij een meisje heeft namelijk ook medische gevolgen, waar zeker iets aan gedaan kan worden.

Wat betreft uw praktische vragen denk ik dat u haar voorlopig even moet beschermen tegen onaardige opmerkingen uit de buitenwereld. Dat betekent dat ze die ene week in de maand even niet mee hoeft te doen aan activiteiten waarbij haar menstruatie 'ontdekt' kan worden, met ongewenste reacties van anderen als gevolg.

Lichamelijk probleem

Zo erg is het trouwens niet, om haar te laten wennen aan het feit dat ze lichamelijk een buitenbeentje is. Een kind met een ander lichamelijk probleem (zoals astma, zwakke botten of allergie) doet ook niet mee aan de gymles, en daar stoort ook niemand zich aan.

U kunt gewoon zeggen – aan de betrokken leerkrachten, die het weer kunnen doorgeven aan de leerlingen – dat het van de dokter niet mag omdat het niet goed is voor haar gezondheid. Dat zelfde geldt voor warme dagen op vakantie. Als ze niet ongesteld is, doet ze lekker mee in haar badpak en zodra ze menstrueert gaat u even een paar dagen iets anders met haar doen.

Tampon

Een tampon is inderdaad iets wat je een 8- of 9-jarig meisje nog niet wilt geven. Daarom is het beter om haar vroege lichamelijke ontwikkeling als iets speciaals, iets bijzonders te zien. En om die reden gaat u op die dagen ook iets speciaals met haar doen.

Ze voelt zich al zo vreemd en anders, wat voor een 8- à 9-jarige niet leuk is. Door haar te laten merken dat ze vervelend genoeg dan ook al niet kan gymmen en zwemmen, bevestigt u nog meer het vervelende van haar situatie. Maar door haar te laten merken dat het juist heel bijzonder is, kunt u haar helpen haar zelfvertrouwen wat te vergroten.