19 december 2003 door Lya Mac Donald

Mijn kind kan niet slapen op de crèche. Hoe lossen we dat op? (9 mnd)

Ik heb een zoontje van 9 maanden en vandaag is zijn vierde dag op de crèche. Hij is niet gewend om vanzelf in slaap te vallen, en ik denk dat hij het ook een beetje eng vindt om op de crèche alleen in een donkere kamer in zijn bedje te blijven liggen.

Hij gaat dus lang huilen (een uur of meer) en valt uiteindelijk toch niet in slaap. Dan halen ze hem eruit om weer in het lokaal te spelen. Hij blijft dan huilen. Als ik hem 's middags om 5 uur ophaal, valt hij gelijk op mijn armen in slaap.

Wat zou nu de beste manier zijn om hem te leren inslapen? En is het niet gevaarlijk, dat hij door dat lange huilen helemaal overstuur raakt?

Antwoord

Een tip om te beginnen: als uw zoontje niet gewend is om vanzelf in slaap te vallen, kunt u hem bijvoorbeeld een knuffeltje meegeven. Over lang huilen hoeft u zich geen zorgen te maken. Het is lastig maar niet gevaarlijk.

Aansluiten op het thuis-ritme

Kinderen hebben een individueel slaappatroon dat beïnvloed wordt door de gewoontes thuis. Op het kinderdagverblijf is het belangrijk om te kijken naar de individuele behoeften van kinderen.

Bij baby's kunnen de leidsters het beste zoveel mogelijk het slaapritme van thuis volgen. In uw geval wijkt het ritme van thuis af van het ritme op de crèche. Samen met de leidsters zult u dus moeten bekijken wat het beste is voor uw kind. Wat zijn de slaapgewoontes thuis?

Huilen

Op het kinderdagverblijf huilt hij lang in bed en wordt hij na lang huilen weer uit bed gehaald. Kinderen die moe zijn (en dat is hij, omdat hij in uw armen in slaap valt als u hem ophaalt), hebben vaak een slecht humeur. Op de leeftijd van uw zoontje uit zich dat in huilen.

De meeste baby's huilen ongeveer twee uur per dag. Bij uw zoontje kan dat meer zijn, vanwege de bijzondere situatie. Hij zit in de wenperiode en alles is nieuw voor hem. Sommige baby's hebben nu eenmaal moeite om alles wat er om hen heen gebeurt te verwerken.

Vast slaapritueel

Al met al raad ik u aan om samen met de leidsters te proberen tot een vast slaapritueel te komen. Dit zal uw kind een rustig en veilig gevoel geven, waardoor hij makkelijker in slaap kan komen.

Er zijn allerlei hulpmiddelen om dit voor elkaar te krijgen, bijvoorbeeld een cassettebandje met een liedje dat u zelf heeft ingezongen. Of het eerder genoemde knuffelbeest van thuis.