12 november 2003 door Lissy de Ridder

Mijn verzekeraar vergoedt de hypo-allergene opvolgmelk niet meer. Is dat normaal? (2 jr)

Ons zoontje (2 jaar) heeft koemelk-eiwit-allergie en kippenei-eiwit-allergie. Zijn reacties zijn extreem. Hij drinkt nog altijd Frisomel hypo-allergene opvolgmelk.

Sinds kort wil de verzekeraar deze voeding niet meer vergoeden. Een kind van 2 zou kunnen volstaan met het slikken van calcium-tabletjes.

Is dit normaal? Ik vind van niet. Een kind van 2 heeft toch recht op een bordje pap 2x daags? Desnoods betaal ik het zelf. Wat zijn jullie ervaringen met deze tabletjes?

Antwoord

De belangrijkste vraag aan u is of uw zoon nog steeds allergisch is voor koemelk-eiwit. Het merendeel van de kinderen met een koemelk-eiwit-allergie groeit hier namelijk overheen. Dit, tezamen met het alternatief van extra calcium door middel van tabletten, maakt waarschijnlijk dat de verzekeraar de hypo-allergene voeding niet meer wil vergoeden.

Het 'recht op pap' zal – vrees ik – niet door uw verzekeraar erkend worden.

De enige manier om te weten of de allergie nog steeds aanwezig is, is door provocatie, oftewel de proef op de som nemen (koemelk-eiwit innemen dus). Afhankelijk van de ernst van de klachten gebeurt deze provocatie soms in een ziekenhuis, onder controle van een arts. Indien uw kind nog steeds een koemelk-eiwit (en kippenei-eiwit) allergie heeft, blijft voeding die koemelk-eiwit bevat, inderdaad taboe.

Het binnenkrijgen van voldoende calcium is wel lastig, zonder melkproducten. Calcium-tabletten kunnen dan een goed alternatief vormen. Maar als u liever geen calcium-tabletten geeft, dan kunt u het gebruik van soja-producten overwegen (mits uw kind daar niet allergisch voor is...)

Als u veel waarde hecht aan het bordje pap, kunt u dat (blijven) maken met de hypo-allergene opvolgmelk, die ook om andere redenen gecontinueerd kan worden. Maar dan op eigen kosten, helaas.

Lees ook: