Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

17 april 2009 door Elise de Bree

Mijn zoon gaat niet vooruit bij logopedie. Wat moeten we doen? (5 jr)

Ik ga nu al 2 jaar met mijn zoon van bijna 5 naar logopedie. Ook gaan we al een jaar eens per maand naar fysiotherapie. Maar hij blijft onduidelijk praten. Zijn zinnen worden wel een beetje langer maar ze kloppen niet.

Afgelopen week gaf de logopediste aan dat ze er wel een beetje klaar mee is. Waar moet ik nu heen? Wat is de volgende stap die ik kan nemen? Naar de huisarts?

Antwoord

Uit uw vraag kon ik niet goed opmaken wat de oorspronkelijke reden was dat uw zoon met logopedie begonnen is, maar als de vooruitgang na een lange periode van therapie minimaal is, lijkt het me verstandig een verwijzing te vragen naar een audiologisch centrum. Zie ook:
Wat doet een Audiologisch Centrum?

Verwijzing

U kunt u laten verwijzen door de huisarts, maar ook door de logopediste. In uw geval raad ik u aan uw logopediste een verwijsbrief te laten schrijven.

Een logopedist die een bepaald kind al onder behandeling heeft, kan een verwijsbrief schrijven als hij of zij te weinig vooruitgang merkt van de therapie. Dat is dus precies wat u beschreef in de situatie met uw zoon.

Meerdere specialisten

Op het Audiologisch Centrum wordt nagegaan of het gebrek aan vooruitgang misschien komt doordat er nog andere problemen zijn. Bijvoorbeeld: een gehoorprobleem, moeite met leren (dus ook met het leren van taal), een vertraagde motorische ontwikkeling, of gedragsproblemen. Vervolgens wordt bekeken welke aanpak nodig is om alsnog vooruitgang te boeken.

Om de spraak-taalontwikkeling te onderzoeken heeft het Audiologisch Centrum verschillende specialisten beschikbaar, zoals:

  • een KNO-arts – oftewel een keel-, neus-, en oorarts;
  • een klinisch linguïst – een taalkundige die gespecialiseerd is in taalproblemen en taalstoornissen;
  • een audioloog – een deskundige op het gebied van horen en gehoorproblemen;
  • een orthopedagoog – een opvoedkundige die gespecialiseerd is in ontwikkelingsproblemen.

Nieuwe behandeldoelen

Op basis van de onderzoeken op het Audiologisch Centrum kunnen er nieuwe behandeldoelen worden opgezet voor het vervolg van de logopedische therapie, of kunnen er – als er meer aan de hand is – andere plannen van aanpak gemaakt worden.

Ik vermoed dat onverstaanbaar praten een van de hoofdredenen is dat uw zoon logopedie én fysiotherapie krijgt. Vindt de fysiotherapeut dat er bij hem of haar wél vooruitgang is? Daarmee hangt samen de vraag of uw zoon problemen heeft met eten (waar een goede mondmotoriek voor nodig is). Is dat het geval, kijk dan ook eens op
www.mondcircus.nl.

Ik wens jullie succes!