6 juni 2008 door Frea Kruisinga

Mijn zoon vraagt alsmaar om eten. Is dit 'gedrag' of echte honger? (9 jr)

Ik heb een zoon van 9 jaar. Hij zegt dat hij de hele dag honger heeft en dat voelt hij in zijn buik. Hij kan er ook niet van slapen.

Wat eet hij zoal:

- ontbijt: cornflakes met melk en een glas drinken;

- tussendoor: meestal 2 milky break-koeken (1 pakje) en een beker drinken;

- lunch: 2 boterhammen met melk;

- na school: een snoepje en drinken;

- om 5 uur: fruit met drinken;

- diner: 1 flinke aardappel, 1 schep groenten en 1 stuk vlees;

- 's avonds: wat drinken of fruit.

En toch wil hij nog vaker eten. Vooral 's avonds vraagt hij vaak om eten. Het is een tengere jongen, gemiddelde lengte of net eronder. Hij voetbalt veel en gymt daarnaast nog enkele keren per week.

Is zijn vraag om eten 'gedrag', of is het echt honger? Wat kan ik aanpassen aan het eetpatroon om zijn gedrag of zijn echte honger te verhelpen?

Antwoord

Om erachter te komen of uw zoon echt honger heeft, moet je eerst kijken hoeveel calorieën hij nodig heeft en hoeveel hij er binnenkrijgt. Ik heb helaas onvoldoende gegevens om dat precies te kunnen berekenen, dus moet ik volstaan met een benadering.

Voor het berekenen van het aantal calorieën dat een kind nodig heeft, bestaat een nogal ingewikkelde formule, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met:

  • de groei;
  • de mate van activiteit;
  • of een kind ziek is (dat kost energie).

Wanneer je uitgaat van een normaal activiteitenpatroon, heeft een jongen van zijn leeftijd ruim 1800 kcal per dag nodig. Maar omdat uw zoon veel sport, mag dat best wat meer zijn. Aangezien hij met zijn huidige dieet hij ruim 1800 kcal binnenkrijgt, lijkt mij het hongergevoel dus wel verklaarbaar.

De vraag is nu hoe je die extra calorieën er op een verantwoorde manier bijkrijgt, zonder af te wijken van het basisprincipe 'drie hoofdmaaltijden en twee verantwoorde tussendoortjes'.

Ik ben geen diëtiste, dus hou me ten goede, maar wat me in uw geval belangrijk lijkt, is om die drie hoofdmaaltijden beter te benutten dan nu het geval is.

  • Een ontbijt bestaande uit cornflakes is wel érg lichtgewicht. Ik zou toch liever een paar bruine boterhammen met boter en beleg geven. Dat is een stuk voedzamer.
  • Twee boterhammen tussen de middag is niet zo veel voor een jongen die zoveel beweegt. Kijk eens of hij er nog eentje bij wil hebben.
  • Ook het avondeten lijkt me wat weinig voor hem. Waarschijnlijk krijgt hij meer trek als u het fruit van 5 uur vervroegt naar het moment waarop hij thuiskomt van school. Ik weet niet hoe laat jullie 's avonds eten, maar als dat om een uur of 6 is, is fruit om 5 uur misschien wat te kort daaraan voorafgaand. Verder is het raadzaam om niet vlak voor een maaltijd veel te drinken, en zeker geen suikerhoudende dranken.

Mochten de bovenstaande tips niet voldoende helpen, of als u nog aanvullende vragen heeft, dan raad ik u aan om contact op te nemen met een diëtiste.