24 maart 2006 door Nanny Gortzak

Moet ik mijn kind wekken voor zijn voeding of hem laten doorslapen? (7 wkn)

Mijn zoontje is nu 7 weken oud. Ik geef volledige borstvoeding. Sinds een maand zit hij op vijf voedingen per dag, waar hij zelf voor wakker wordt. 's Avonds slaapt hij in tussen 22.00 en 00.30 uur, waarna hij slaapt tot ongeveer 7.00 uur de volgende dag.

Maar vanaf gister wordt hij 's avonds niet meer zelf wakker. Hij heeft dan voor het laatst gedronken om 18.30 uur (één borst volledig leeg), waarna hij doorslaapt tot de volgende ochtend.

Ik vind het moeilijk om te bepalen wat ik moet doen. Hij heeft geen honger, anders werd hij wel wakker. Maar hij heeft dan nog maar vier voedingen gehad. Hij groeit goed en is tevreden. Overdag is hij nu wat wakkerder maar het is geen huilerd.

Dus: wat doe ik? Laten liggen of toch maar wakker maken?

Antwoord

In feite vraagt u zich af of het kwaad kan dat uw zoon, die nog erg jong is, maar vier voedingen per dag krijgt. Dat is een terechte vraag, want op zijn leeftijd is zelfs vijf voedingen nog weinig.

Hieronder zal ik aangeven dat het in dit specifieke geval geen probleem hoeft te zijn (en dat de baby dus niet tussendoor gewekt hoeft te worden), maar dat dat niet voor alle baby's hoeft te gelden.

Combinatie van factoren

U geeft aan dat uw zoon goed groeit op zo weinig voedingen. Dat betekent dat uw borsten veel melk kunnen maken en opslaan, maar ook dat uw zoon in staat is om nu al een flinke hoeveelheid melk in een keer te drinken.

In uw geval is er dus sprake van een (positieve) combinatie van factoren. U kunt zelf veel melk opslaan, en uw zoon kan veel melk ineens drinken. In zo'n geval is het inderdaad mogelijk dat een kind met zeer weinig voedingen per dag toch goed kan gedijen.

Als uw borsten niet pijnlijk gaan aanvoelen bij zulke lange pauzes tussen de voedingen, dan blijft de melkproductie op peil en is er weinig risico op verstoppingen van de melkkanalen (met borstontstekingen als mogelijk gevolg).

Groei in de gaten houden

Omdat uw zoon nog niet zo heel lang geleden van zes naar vijf voedingen is gegaan, en nu misschien zelfs al naar vier voedingen gaat, is het wel belangrijk om nog even goed de groei in de gaten te houden. Maar als dat goed blijft gaan, kunt u met een gerust hart het aantal voedingen aan uw zoon overlaten.

Blijf ook opletten of de luiers goed nat blijven en of uw zoon lekker alert is als hij wakker is.

Het kan overigens zijn dat hij na enige tijd toch weer vaker wil drinken of in de avond nog weer een voeding wil. Dat is dan helemaal geen probleem. Als u gewoon aanlegt, zal de productie zich daar weer op aanpassen.

Andere moeders en andere baby's

Bij andere moeders en andere baby's (zelfs oudere baby's) kan het nodig blijven om wat vaker kleine beetjes te voeden. Een baby met een kleinere maag in combinatie met een moeder die een kleinere opslagcapaciteit heeft, kan een hogere voedingsfrequentie tot gevolg hebben.

De totale hoeveelheid melk die zo'n baby binnenkrijgt, is dan hetzelfde als bij een baby die minder vaak grotere hoeveelheden tot zich neemt, maar is dan meer gespreid over de dag (en de nacht).

Altijd persoonlijk

Al dit soort verschillen geven duidelijk aan waarom voedingsadviezen altijd persoonlijk zijn. Er is dus geen vaste regel te geven voor de tijd tussen twee voedingen.

Maar hoe dan ook: het belangrijkste is om goed te blijven kijken naar je eigen baby, zijn groei en zijn welbevinden. En om zijn signalen goed te leren interpreteren.