1 januari 2000 door Diederik Bosman

Na blaasontsteking plast dochter nog steeds in haar broek

Onze dochter van ruim drie jaar is sinds ze 2,5 is overdag zindelijk. Een aantal maanden geleden begon ze weer in d'r broek te plassen. Het verbaasde ons, maar iemand vertelde dat het misschien een blaasontsteking kon zijn.

Door een kweek, die in het ziekenhuis is uitgevoerd, kwam aan het licht dat dat inderdaad het geval was. Ze heeft een antibiotica kuur gekregen. Na afloop van de kuur bleek na een nieuwe kweek de blaasontsteking te zijn verdwenen. Maar ze blijft maar in haar broek plassen. Soms gaat het twee dagen goed, maar dan weer fout.

Wat kan hier nou de oorzaak van zijn. Een leidster van de peuterspeelzaal vertelde dat ze dat wel vaker meemaakte na een blaasontsteking, maar het lijkt mij zo raar.

Antwoord

Door een blaasontsteking raakt de blaaswand en dus ook de blaasspier geirriteerd. Hierdoor verkrampt de blaas regelmatig met als gevolg mogelijk het in de broek plassen en vaker kleinere plasjes moeten doen. Dit alles hoort bij een onstoken blaas.

Met het bestrijden van de infectie met antibiotica doodt men de bacterien die de onsteking hebben gegeven. Het herstel van de blaas zelf is dan nog lang niet gereed. Met andere woorden het kan zeer goed dat ook na een blaasonsteking er nog langere tijd klachten zoals door u beschreven blijven bestaan. Dit kan soms echt wel enige weken duren. Op den duur moet het weer beter worden.

Daarnaast kan de terugval ook een psychologische component hebben, gewoon omdat ze er last van heeft gehad. Ook daarover moet u zich geen enkele zorgen maken.

Lees ook: