18 april 2008 door Frea Kruisinga

Neusamandel verwijderd maar geen verbetering waarneembaar. Wat nu? (5 jr)

Aan mijn zoon van 5 werd vaak gevraagd "Ben je zo verkouden?" Mijn antwoord was dan: "Nee hoor, dat heeft hij eigenlijk altijd." De verschijnselen waren:

  • een loopneus (het hele jaar door);
  • een snurkende ademhaling (overdag);
  • eten met open mond;
  • niet door de neus kunnen ademhalen;
  • met open mond slapen.

Het verbaasde mij niets dat de neusamandel verwijderd moest worden, omdat mijn oudste dochter vergelijkbare klachten had, en bij haar moesten ook de amandelen verwijderd worden. Echter, nu bijna 3 maanden verder, is er nog totaal geen verbetering. Ondertussen probeer ik verder te denken.

Wat mij opviel, is dat hij misschien een lichte allergie heeft. In ieder geval voor satésaus en pindakaas (dikke ogen, ontzettend vaak niezen, een loopneus en soms overgeven - geen moeite met ademhalen overigens) maar niet voor amandelen, enz. En zwembadwater, maar dat vind ik niet zo heel alarmerend.

Kunt u mij helpen een oorzaak c.q. remedie te vinden?

Antwoord

Datgene wat u vertelde, kan heel goed passen bij een vergrote neusamandel. Wat je dan kunt zien, is: een chronisch verstopte neus, open-mond-ademhaling en snurken. Ook zie je vaak luchtweginfecties en/of middenoorontstekingen die alsmaar terugkeren.

Maar: de neusamandel is eruit gehaald en er blijven klachten bestaan. Dat is in ieder geval voldoende reden om terug te gaan naar de KNO-arts. Heel soms groeit een neusamandel namelijk weer aan.

Het is echter ook heel goed mogelijk dat de oorzaak nu in een heel andere hoek zit. U vertelde al dat u denkt aan een allergie. Allergieën voor dingen als pollen, huisstofmijt en poezen komen regelmatig voor en kunnen leiden tot een chronisch verstopte neus, een loopneus, niezen, een jeukende neus en jeukende ogen. Dat kunnen heel vervelende klachten zijn, maar gelukkig bestaan er medicijnen om de klachten te onderdrukken.

Met behulp van een bloedonderzoek kun je een indruk krijgen van de eventuele aanwezigheid van allergieën. Bespreek dit eens met uw huisarts.

Lees ook: