Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

2 april 2004 door Lissy de Ridder

Onrustig slapen en overdag vaak moe. Wat kan dat zijn? (5 jr)

Mijn zoontje van 5 maakt ontzettend veel lawaai in zijn slaap. Meestal is dit hard kreunen, hierbij draait hij met zijn hoofd heen en weer. Voorafgaand aan het kreunen bonkt hij met zijn hoofd in het kussen of de matras. Het is zo hard dat andere gezinsleden hierdoor wakker worden en er vrijwel geen anderen op dezelfde kamer kunnen slapen. Dit doet hij al vanaf zijn geboorte, maar naarmate hij ouder wordt, lijkt het toe te nemen.

Ook is hij overdag vaak erg moe. Hij ligt 's avonds om kwart over 6 in bed. Onze huisarts weet hier geen raad mee. Ik heb overal gezocht naar informatie of mogelijke oorzaken, maar ik kan niets vinden.

Ik hoop dat u mij kunt helpen om iets te kunnen betekenen voor mijn zoontje, want ik weet vrijwel zeker dat hij hierdoor sneller moe is overdag, ook al zegt de huisarts dat het qua rust niet uit mag maken. Hij gaat echt ontzettend te keer. Wat kan ik hiermee?

Antwoord

Op basis van uw verhaal kan ik niet zeggen of er iets aan de hand is, en zo ja, wat dat is. Het enige wat ik kan doen, is enkele mogelijkheden aangeven.

Oorzaken van nachtelijke onrust kunnen zijn:

  • frequent, heftig dromen;
  • epilepsie. Er zijn bepaalde vormen van epilepsie die met name 's nachts aanvallen geven;
  • OSAS, oftewel: 'obstructief slaap apnoe syndroom'. Hierbij is er sprake van een vernauwde bovenste luchtweg tijdens de slaap. Dit leidt tot benauwdheid, waardoor je onrustig wordt en slecht slaapt. Deze vernauwing kan veroorzaakt worden door vergrote amandelen.

Mijn advies is om dit nogmaals met uw arts te overleggen. Als hij of zij er inderdaad geen raad mee weet, is een verwijzing naar een kinderarts een goede optie.

Lees ook: