9 maart 2007 door Frea Kruisinga

Ons zoontje loopt sinds enkele dagen mank. Wat kan dat zijn? (2½ jr)

Ons zoontje is 2½ jaar. Sinds enkele dagen loopt hij opeens mank, met een slepend rechterbeen. Hij klaagt niet over pijn, en is gewoon actief en blij. Alleen als je vraagt of hij ergens "au" heeft, wijst hij naar zijn knie.

Ik ben al bij de huisarts geweest, maar die zegt: "Maak je geen zorgen, het is niets".

Toch vertrouwen we het niet. Hij heeft de afgelopen weken regelmatig koorts, heeft veel gehoest en is 2½ week geleden op zijn hoofd gevallen (met bult en blauwe plek). Verder heeft hij de afgelopen week veel in de sneeuw gelopen. Wat kan dit zijn?

Antwoord

Bij een jong kind dat plotseling mank loopt, moet je altijd zoeken naar een oorzaak. Maar eerst moet je natuurlijk uitvinden wáár het probleem nu eigenlijk zit: bij de tenen, een voet, een knie, een heup, de rug, een bot, of een spier. Dat kan trouwens nog knap lastig zijn, omdat kleine kinderen vaak nog niet goed kunnen aangeven waar ze precies pijn hebben.

Vervolgens kun je gaan zoeken naar de oorzaak. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een infectie, of het kind kan zich gestoten hebben. Ook kan het iets heel simpels zijn, wat je makkelijk over het hoofd ziet, zoals te kleine schoenen of een splinter.

U vertelde dat uw zoontje regelmatig wat koorts heeft. Dat lijkt me voldoende reden om verder onderzoek te doen naar een onderliggende infectie als oorzaak voor het mank lopen!

Lees ook: