Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

6 februari 2004 door Lissy de Ridder

Onze zoon plast overdag nog steeds in zijn broek. Wat moeten we doen? (5½ jr)

Onze zoon is nu 5½ jaar en plast overdag nog zeer regelmatig in zijn broek. Het is heel normaal als er een stuk of vier, vijf broeken nat zijn.

We hebben inmiddels al vanalles geprobeerd maar niets helpt. We hebben bijvoorbeeld geprobeerd om het te negeren en we hebben hem geleerd om het probleem zelf op te lossen (zelf een schone broek aantrekken). Ook hebben we geprobeerd een kookwekker te zetten, zodat hij elk uur gaat plassen (ook op school). Dat helpt wel iets, maar het is niet afdoende. Want zonder kookwekker gaat het weer mis.

Hij zegt dat hij niet weet hoe het komt, maar hij vindt het wel vervelend. Desondanks komt hij bij het buitenspelen niet binnen als hij weer nat is. Hij loopt er rustig mee door. Hij is toch wel bang dat wij boos worden, terwijl dit niet zo is. Hooguit zijn we wat mopperig.

Nu hebben we gelezen over de neusspray Minrin. Is dat misschien een optie? En werkt dit medicijn ook overdag?

Hij is getest op suiker in de urine. Dit is niet het geval. Wat doe ik hiermee?

Antwoord

Pas wanneer een kind op de leeftijd van 5 à 6 jaar overdag nog natte broeken heeft, is er sprake van incontinentie of eruresis. In principe kunt u het dus nog een half jaar aanzien.

Maar wat is het nu eigenlijk? In ieder geval is het een veel voorkomend en lastig probleem. Meestal is er geen lichamelijke oorzaak, hoewel dat theoretisch natuurlijk wel mogelijk is.

Enkele oorzaken van broekplassen zijn:

  • over-activiteit van de blaas. Gevolg: frequente aandrang en urine-verlies;
  • terugkerende blaasontstekingen;
  • anatomische afwijkingen van nieren, blaas, en/of urinewegen;
  • een neurologische blaasfunctie-stoornis;

Vóór er met trainingsschema's of zelfs medicatie (zoals Minrin) gestart wordt, is het belangrijk om samen met een arts uit te zoeken wat de onderliggende oorzaak van het probleem is.

Lees ook: