Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 mei 2002 door Diederik Bosman

Opeens ziek en opeens weer beter. Wat was dat? (3 jr)

Onze dochter van 3 jaar werd van het een op andere moment ziek: eerst de hele tijd vrolijk en 1 seconde later spugen, hangerig, niet aanwezig, lichte verhoging, geen eten en drinken binnenhouden. Ze had daarvoor geen aparte/vreemde dingen gegeten/gedronken. Dit duurde een paar dagen en ging weg op dezelfde manier als het gekomen was.

Ze heeft een hartruisje. Heeft het daar mee te maken, of zou het ergens anders aan kunnen liggen?

Antwoord

Het verhaal dat u beschrijft klinkt alsof uw dochtertje een virale gastro-enteritis heeft door gemaakt. Dat is een virus-ontsteking van maag en darm, die kinderen heel makkelijk oplopen. De klachten hierbij zijn plotseling spugen en vaak ook diarree. Wat er ook erg goed bij past, is het feit dat het weer binnen enkele dagen vanzelf over is gegaan.

Volgens ons passen de verschijnselen niet bij een hartprobleem. Kinderen met een hartprobleem zijn vaak kortademig, houden vocht vast, en zijn snel uitgeput. In tegen stelling tot een virale gastro-enteritis gaat dat ook niet vanzelf over. Alleen een operatie kan dat doen.

En nog even voor de volledigheid, ook voor andere ouders met een kind dat een hartruis vertoont: niet elk hartgeruis brengt een hartafwijking met zich mee!

Lees ook: