1 juni 2007 door Frea Kruisinga

Rode uitslag door antibiotica? (1 jr)

Ik heb een tweeling (jongen en meisje) van nu bijna 1 jaar, waarvan het meisje een maand geleden een oorontsteking heeft gehad. Ze kreeg hiervoor antibiotica. Na 2 dagen antibiotica zat haar lijfje helemaal onder de rode uitslag. De huisarts dacht aan een allergie voor de antibiotica, en schreef een ander soort voor (3-daagse kuur). Toen ging het snel beter.

Nu is mijn zoontje al 4 dagen erg ziek. Hij had 3 dagen hoge koorts (40 graden), tot gisterenavond. Wij dachten onmiddellijk weer aan een oorontsteking, omdat hij zich hetzelfde gedroeg als zijn zus. Maar nu heeft ook hij ineens rode vlekjes op zijn romp! Terwijl hij geen antibiotica heeft gehad.

Een paar maanden geleden hebben ze, zo ongeveer tegelijk, de zesde ziekte gehad. Kan dat nog een keer gebeuren of is dit iets anders?

Antwoord

Op deze vraag past hetzelfde antwoord als hierboven: de kans dat kinderen twee maal achtereen de zesde ziekte krijgen, is zeer klein. Meestal zal er in één of beide gevallen dus sprake zijn (of zijn geweest) van een ander virus, dat dezelfde soort verschijnselen geeft.

Dan nog even iets over de relatie tussen de antibiotica en de uitslag. Omdat het regelmatig voorkomt dat er toch wordt besloten om antibiotica te geven bij koorts (ondanks het feit dat antibiotica alleen werkzaam zijn tegen bacteriën en niet tegen virussen), kan het optreden van vlekjes makkelijk verward worden met een allergie voor de antibiotica, als die vlekjes eigenlijk van de zesde ziekte afkomstig waren.

Tenslotte nog een opmerking over de relatie tussen de antibiotica en het verdwijnen van de koorts. Ik zei al dat antibiotica niets doen bij een virusziekte. Hoe komt het dan dat antibiotica tóch vaak werkzaam lijken, ook al is er sprake van een virusziekte, zoals de zesde ziekte? Dat is maar schijn. Bij de zesde ziekte verdwijnt de koorts immers na 3 tot 5 dagen vanzelf, waardoor het lijkt alsof de antibiotica iets doen, terwijl dat er in feite los van staat. Ook zonder de antibiotica was de koorts gedaald.

Lees ook: