1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Sinds verhuizing naar nieuwe slaapkamer is onze dochter een slechte slaapster (3 jr.)

Wij hebben een dochter van 3 jaar die sinds 6 weken op een nieuwe kamer slaapt op zolder omdat er binnenkort een baby bijkomt. Sinds ze op de nieuwe kamer slaapt, wordt zij regelmatig wakker en is dan in paniek omdat wij niet in de buurt zijn.

Haar eerste kamertje was namelijk dicht bij die van ons. Voordat haar kamer klaar was vroeg ze al of wij dan ook een nieuwe kamer kregen (vlak bij haar dus) maar wij hebben haar gezegd dat wij op onze kamer bleven.

Als we haar 's avonds naar bed brengen blijven we bij haar tot ze slaapt, maar ze wordt meestal wel 1 of 2 keer per nacht wakker en is dan weer in paniek omdat wij er niet zijn. Dan blijven we weer bij haar tot ze weer slaapt.

Dit is voor onze nachtrust natuurlijk niet goed. We nemen haar wel eens tussen ons in om een keer door te slapen, maar willen dat niet te vaak doen. Hoe kunnen wij dit het beste oplossen?

Antwoord

Het is voor een kind van drie jaar een grote verandering wanneer zij een andere kamer krijgt. In het geval van uw dochtertje komt daar nog bij dat haar nieuwe kamer op zolder is en ook daadwerkelijk verder van uw slaapkamer is. Dit is een hele nieuwe situatie voor haar. Haar oude vertrouwde, veilige kamertje bij u en uw man in de buurt is zij kwijt, en dat maakt haar hoogstwaarschijnlijk 's nachts angstig.

Moeilijk begrijpen

Uit uw vraag is mij niet duidelijk of de nieuwe baby uw dochtertjes oude kamer krijgt. Als dat het geval mocht zijn, dan zal dat voor uw dochtertje veel te moeilijk zijn om te begrijpen. Wanneer de baby geboren zal zijn, komen waarschijnlijk vragen als de volgende in haar op: "Vinden papa en mama mij niet meer lief, nu de baby mijn oude kamertje krijgt dichtbij papa en mama", en "Vinden papa en mama de baby liever dan mij, omdat ik op zolder verder weg van papa en mama moet slapen".

Verlatingsangst

De timing van verandering van kamer en, met name het verder weg zijn van haar kamertje, is echt opvoedkundig niet handig. Alle kinderen hebben een aangeboren angst om verlaten te worden door hun ouders. Dit heeft te maken met de diepe afhankelijkheid van kinderen van hun ouders. Uw dochtertje zal door deze verandering nog jaloerzer worden op de nieuwe baby dan zij al, als enig kind tot dan toe, zou worden.

Een oudste kind is al erg gericht op haar ouders. Wanneer er nog een baby bijkomt wordt zo'n oudste de eerste periode na de geboorte van de baby onzeker en angstig. Het kind krijgt dan gewoonlijk al vragen als: "Vinden papa en mama mij niet lief genoeg meer, dat ze nog een kind erbij willen". Het is daarom belangrijk grote veranderingen voor het oudste kind te vermijden.

Terug naar het oude vertrouwde

Ik zou u adviseren om uw dochter weer op haar eigen vertrouwde kamertje te laten slapen. En de aanstaande baby ook een kamer op uw verdieping te geven. Wanneer u geen kamertje heeft op deze verdieping, kunt u de baby bij u op de kamer laten slapen voor 6 maanden tot een jaar. Mogelijk kan u ook na de eerste maanden de baby bij uw dochter laten slapen, maar dit is geheel afhankelijk van hoe uw oudste het nieuwe gezinslid accepteert, en of de baby veel huilt.

Maar wanneer u na 6 tot 12 maanden uw dochter de kamer op zolder geeft, dan is zij inmiddels ouder en gewend aan haar nieuwe broertje of zusje, en kunt u de nieuwe kamer heel aantrekkelijk voor haar maken, als grote, oudste dochter.

Lees ook: