Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 april 2010 door Joanna Sandberg

Slaan en schoppen bij het ophalen - hoe ga je daarmee om? (4 jr)

Onze zoon van bijna 4 jaar is af en toe een heel lastig kind. Hij staat op het punt om naar school te gaan en mag daarom een paar keer proefdraaien op school.

Als ik hem op kom halen na een ochtend school, komt hij hand in hand met de juffrouw teruggelopen. Na een gesprek met de juffrouw blijkt dat hij zich perfect heeft gedragen en dat alles heel goed gegaan is. Maar op het moment dat de juffrouw zich omdraait, gaat hij door het lint. Hij gaat mij dan slaan en schoppen en begint overal tegen in te gaan. Ook begint hij dan vaak te krijsen en wil hij absoluut nergens naar luisteren.

Wij voeden hem 'ouderwets' op door hem te straffen (met woorden, en geen tv-kijken) als we hem weer moeten corrigeren. Dit lijkt echter geen effect te hebben. Hij drijft ons soms tot waanzin.

Hoe kunnen we hiermee omgaan? Het lijkt op een bui van zijn kant, want als het over is, is hij weer erg lief. Het lijkt heel of hij per se zijn gelijk wil krijgen, maar dat kan natuurlijk niet altijd.

Antwoord

Wat u vertelde over de juf en het proefdraaien zult u de komende tijd nog wel vaker meemaken. Bijvoorbeeld als u uw zoon gaat halen als hij bij een klasgenootje gespeeld heeft. Dan kan hij ook gaan schoppen en slaan. Dat heeft niets te maken met u, of met ongehoorzaamheid, maar alles met de leeftijd.

Kinderen van deze leeftijd hebben moeite met veranderingen. Ze kunnen niet goed omgaan met de overgang van de ene situatie naar de andere. Eerst school, dan thuis. Eerst de juf, dan de moeder. Eerst spelen, dan naar huis, etc. Dat is echt heel lastig voor kleine kinderen. (En voor autistische mensen, die er vaak hun hele leven last van blijven houden.)

We raden u dus aan om begrip op te brengen voor uw zoon, en voor de problemen die hij ervaart. Liever niet straffen dus (omdat hij er echt niets aan kan doen) maar gewoon neutraal blijven en het over u heen laten komen. Het allerbeste is om te verwoorden wat hij op dat moment voelt. Bijvoorbeeld: "Ja, ik begrijp dat het niet leuk voor je is, maar nu gaan we gewoon dit of dat doen".

Redactie Ouders Online


Lees ook: