25 oktober 2002 door Diederik Bosman

Trekkingen bij het inslapen - is dat erg? (1 jr, 2 jr)

Mijn zoontje – zojuist 2 jaar geworden – vertoonde onlangs rare trekkingen bij het inslapen. Telkens als hij bijna sliep, schokte zijn lichaampje (en met name zijn armpjes) even, waardoor hij weer wakkerder werd. Ik herken volgens mij het gevoel 'te vallen' als je bijna in slaap bent. Maar bij mijn zoontje duurde het uren (en vele malen 'vallen') voordat hij eindelijk een rustige slaap te pakken had. Hij heeft dit ooit eerder gehad (2 à 3 nachten) toen hij bijna een jaar was.

Hij is in de afgelopen drie weken maar liefst 2 cm gegroeid. Kan het te maken hebben met deze groeispurt, of moet ik aan andere dingen denken? Ik merk verder niets bijzonders aan hem. Hij is levenslustig, alert en vol energie. Hij is niet ziek en had ook geen koorts of verhoging die nacht.

Ik ben toch wel wat bezorgd en erg benieuwd of dit vaker voorkomt.

Antwoord

Dit klinkt als dromen, waarbij het lijkt alsof uw zoontje in zijn slaap nog verder aan het spelen is, of andere spannende dingen meemaakt. Vooral het feit dat het verschijnsel optreedt bij het inslapen en kort daarna, wijst hierop.

Gezien het feit dat er voor de rest niets met hem aan de hand is, lijkt ons dit geheel onschuldig.

Zeker is in ieder geval dat het niets met zijn groei van de laatste tijd te maken heeft. Bij een groeispurt treden geen trekkingen in de slaap op.

Lees ook: