8 november 2002 door Jeroen Aarssen

Vier talen tegelijk - is dat niet te veel voor haar? (6 mnd)

Wij wonen in Taiwan en onze dochter van 6 maanden is hier ook geboren. Ik ben Nederlands en spreek Nederlands tegen haar, mijn man is Frans en spreekt Frans tegen haar. Daarnaast spreken we Engels met elkaar en met onze vrienden. Als ik boodschappen doe, op straat, en in taxi's, spreek ik Chinees. Nu heb ik een hele lieve Chinese nanny gevonden, die Chinees tegen haar spreekt en wat gebrekkig Engels.

Wat wij graag willen, is dat onze dochter Nederlands, Frans en Engels leert. Maar ze heeft dagelijks met de Chinese taal te maken, zeker als ze later naar de crèche gaat.

Wordt het niet een beetje te veel voor mijn dochter?

Antwoord

Waar u bang voor bent, is de grote hoeveelheid talen die op uw dochter afkomen: een moedertaal (Nederlands), een "vadertaal" (Frans), een "gezinstaal" (Engels) en een omgevingstaal (Chinees).

Maar ja, te veel of niet, uw dochter zal het er toch mee moeten doen. Dit viertal talen hoort nu eenmaal bij haar leven en zij zal het ook als een volstrekt normale situatie accepteren als verschillende mensen verschillende talen spreken.

Perfect zal ze al die talen waarschijnlijk niet leren spreken, maar een psychose zal ze er echt niet van krijgen.

Alternatieven zijn er niet

Goede alternatieven zijn er eigenlijk niet; het is immers onmogelijk te zeggen welke taal uit dit rijtje geschrapt zou kunnen worden. Want gaat u maar na:

  • Nederlands of Frans (de eigen talen van u en uw man, waarin u zich waarschijnlijk het gemakkelijkst kunt uiten) opgeven, lijkt me niet aan de orde;
  • u praat onderling Engels. Wat daarvoor de reden ook geweest is, kennelijk is het voor u beiden de comfortabelste manier van communiceren;
  • ook de nanny de laan uitsturen, om zo het Chinees uit uw gezin te bannen, lijkt me niet slim. In Taiwan is het, op zijn zachtst gezegd, erg praktisch om het Chinees te beheersen.

U zult zich dus moeten neerleggen bij een rijk en gevarieerd aanbod van talen die uw dochter zullen bereiken. En het lijkt erop dat ze ze alle vier nodig heeft.

Advies

Mijn advies: laat het Nederlands en het Frans haar "eerste talen" zijn, en zorg dat ze voldoende Chinees hoort om zich buiten de sfeer van het gezin te kunnen redden. (Laat de nanny dus maar gewoon Chinees tegen haar spreken en neem uw dochter gewoon mee bij het boodschappen doen als u dat wilt.) Als uw dochter daarnaast ook nog wat Engels oppikt, is dat helemaal meegenomen.

Veel succes!