29 april 2003 door Diederik Bosman

Vreemde geluiden, scheve mond en weggedraaide ogen. Wat was dat? (3½ jr)

Ons zoontje van 3½ maakte gisteravond in zijn slaap "vreemde" geluiden. Toen we gingen kijken, lag hij te schokken in bed. Zijn mond was open en hing scheef, en zijn ogen waren open en naar boven weggedraaid. Het zweet droop letterlijk van hem af, zijn hele bed was nat van het zweet.

Na een minuut of twee stopte het, en begon hij te huilen. Toen we hem optilden, viel hij gelijk weer in slaap. En nadat we hem schone kleren en schoon beddengoed hadden gegeven, sliep hij weer rustig verder. De volgende ochtend kon hij zich niets meer herinneren.

Hij was niet ziek of zo. Kan het dan toch een koortsstuip zijn geweest?

Antwoord

Al deze verschijnselen klinken toch wel naar een stuipje. Of het ook een koorts-stuip genoemd mag worden, is natuurlijk afhankelijk van het feit of er al dan niet sprake was van hoge koorts. Het feit dat uw zoon na afloop direct in slaap viel, kan passen bij een convulsie (dat is een ander woord voor stuip) in de zogenaamde 'postictale fase'.

Als er echt geen sprake was van koorts, kunnen de door u beschreven verschijnselen passen bij een vorm van epilepsie. In zo'n geval is het verstandig om het voorval voor te leggen aan uw huisarts en/of een kinderarts. Indien nodig kan er dan onderzoek worden gedaan om te kijken of sprake zou kunnen zijn van epilepsie.

Het kan natuurlijk ook een nare droom zijn geweest, maar daarbij verwachten we niet dat de mond scheef hangt en de ogen weggedraaid zijn.

Al met al adviseren wij u om toch maar naar de dokter te gaan.

Lees ook: