20 juni 2003 door Diederik Bosman

Waar komen die bloeddruppeltjes in de luier vandaan? (2½ jr)

Onze zoon van 2½ jaar had enkele maanden geleden gedurende een week telkens na het slapen een bloeddruppeltje in z'n "droge" luier. Volgens de dokter kwam dat doordat hij met z'n plassertje speelt, maar volgens ons valt dat wel mee. Er waren verder ook geen sporen van wondjes te vinden (ook niet toen de huisarts daarnaar zocht).

Het probleem was een paar maanden weg, maar nu komt het weer terug. Problemen met plassen heeft hij niet. Overdag heeft hij een gewone plasluier; wij hebben niet de indruk dat hij dan pijn heeft.

Antwoord

Bloeddruppeltjes komen uit een wondje, maar zo'n wondje kan inderdaad moeilijk te zien zijn. En het kan op verschillende plaatsen zitten.

Om te beginnen kan er een wondje rond de opening of in de opening van de plasbuis zitten. Van buiten is zo'n wondje vaak heel moeilijk te zien. Meestal gaat het vanzelf weer over, maar door 'ermee spelen' of andere vormen van irritatie kan het weer opnieuw ontstaan.

Een andere oorzaak zou een te nauwe plasbuis kunnen zijn. Hier zou een arts toch nog eens goed naar moeten kijken, omdat het vaker voorkomt.

De derde mogelijkheid is een urineweg-infectie. Hierbij kan pijn bij het plassen of ook koorts optreden. Maar dat hoeft niet. Ook zonder duidelijke ziekteverschijnsel kan er sprake zijn van een urineweg-infectie.

Tot slot kan het bloed ook ergens anders vandaan komen dan uit het piemeltje. Bijvoorbeeld uit een wondje in of rond de anus. Er kunnen bijvoorbeeld kleine scheurtjes in de anus zitten als gevolg van harde ontlasting of lokale irritatie.

Als het niet op korte termijn vanzelf weer overgaat, zouden wij adviseren om toch nog een keer naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan dan onderzoek doen naar een mogelijke urineweg-infectie, een te nauwe plasbuis of problemen rondom de anus.

Lees ook: