17 oktober 2003 door Lya Mac Donald

Waarom huilt mijn zoon als hij naar de peuterspeelzaal moet? (2½ jr)

Onze zoon van 2½ gaat sinds enkele weken een ochtend en een middag per week naar de peuterspeelzaal. Hij is in zijn bewoordingen altijd enthousiast, maar zodra wij ons klaar maken om daadwerkelijk naar de peuterspeelzaal te gaan, begint hij ontroostbaar te huilen. Dit duurt totdat wij zelf bij de peuterspeelzaal weggaan.

Volgens de leidsters doet hij normaal mee en zegt hij regelmatig "Mama komt zo". Later zegt hij bijna altijd uit zichzelf "Toch wel leuk".

Waarom moet hij dan steeds huilen als we ernaar toe gaan?

Antwoord

Ik vrees dat er op uw vraag niet echt een bevredigend antwoord te geven valt. Uw zoontje huilt omdat hij verdrietig is, of boos, of allebei, en dat mag. Misschien vindt hij het een akelig vooruitzicht dat hij u een tijdje niet ziet.

Het hoeft echter niet speciaal met uzelf te maken te hebben; voor veel kinderen is de overgang van de ene situatie naar een andere situatie gewoon heel moeilijk. Daar kunnen ze dan behoorlijk van over hun toeren raken.

Zo te zien gaat het in de groep prima. Daar hoeft u zich dus verder geen zorgen over te maken.

U kunt uw zoontje in ieder geval helpen door hem extra aandacht te geven. En dan niet alleen door naar z'n woorden te luisteren, maar ook door na te gaan welke gevoelens en behoeften daaraan ten grondslag liggen. Soms is dat wel moeilijk te achterhalen (zoals in het onderhavige geval), maar dat is niet erg.

Belangrijk is vooral dat u zich altijd blijft afvragen wat uw kind met zijn gedrag wil bereiken en wat hij ermee bedoelt. U kunt daar ook gewoon met hem over praten; hij kan zijn gevoelens immers al heel goed verwoorden.