18 december 2009 door Frea Kruisinga

Wat betekent een onregelmatige hartslag? (3 jr)

Ik heb een dochtertje van 3 jaar oud. Toen ze in mijn buik zat, werd er gezegd dat ze last had van een hartritme-stoornis maar na haar geboorte hebben ze daar niet meer op gelet.

Nu ging ik gisteravond bij haar liggen omdat ze niet kon slapen, en toen ik tegen haar aanlag hoorde haar hart heel erg rommelen. Dus van "boem boem boem". Eerst heel hard, dan een rust, dan een hele harde boem, en dan weer "boem boem boem", rust, enzovoorts.

Ze ziet er ook slecht uit. Heel witjes, blauwe wallen onder de ogen, en ze is ook heel moe. Maar wel vrolijk.

Nu is mijn vraag: moet ik hiermee naar de dokter, of is er niets aan de hand? Hartritme-stoornissen komen wel bij ons in de familie voor.

Antwoord

U beschreef een onregelmatige hartslag, waarbij het lijkt alsof het hart even een slag oversloeg en vervolgens een extra harde slag gaf. Zo'n onregelmatige hartslag kán passen bij een hartritme-stoornis maar dat hoeft niet. Veel mensen hebben een enigszins onregelmatige hartslag zonder dat er sprake is van een hartritme-stoornis. Het hoeft dus niet meteen ernstig te zijn.

Toch lijkt het me wel goed om er een keer naar te laten kijken, ook vanwege het feit dat ze bleek ziet en omdat er hartritme-stoornissen in de familie voorkomen.

Lees ook: