Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 april 2004 door Nanny Gortzak

Wat doet de neusspray Syntocynon? En is het gevaarlijk voor de baby?

Straks, als onze jongste wordt geboren, wil ik weer borstvoeding gaan geven. Ik ben me aan het voorbereiden door allerlei dingen te lezen. Onder andere over kolven, en wanneer je geen toeschiet-reflex hebt. Er wordt gezegd dat je Syntocynon-spray kan gebruiken bij dit probleem.

Ik wil nu graag weten of Syntocynon-spray in de borstvoeding terecht komt. Het is tenslotte een soort medicijn, en als je medicijnen gebruikt, komen die in je bloed terecht.

Antwoord

U vraagt zich af of het gebruik van de neusspray Syntocinon veilig is bij borstvoeding. Dat wordt een heel verhaal ;-) Ik zal beginnen bij datgene wat er gebeurt bij de toeschiet-reflex. Via een toelichting op het hormoon oxytocine komt ik dan uit bij de Syntocinon.

Toeschiet-reflex

Wanneer een baby goed aan de borst ligt en goed zuigt, worden er zenuwen in de tepel en de tepelhof geprikkeld. Dat zorgt voor signalen naar de hypofyse (een orgaan in de hersenen), die als reactie daarop het hormoon oxytocine gaat uitscheiden. Als gevolg daarvan zullen de spieren in bepaalde organen – die daarvoor gevoelig zijn – gaan samentrekken.

Voor de borsten betekent dit dat de spiertjes om de melkklieren en de melkkanalen samentrekken, waardoor de melk naar voren wordt gestuwd. Dat is de toeschiet-reflex.

Sommige vrouwen voelen dit als een tintelend, prikkelend gevoel, andere vrouwen voelen alleen hun borsten wat spannen, en weer anderen merken niets. De borst waar de baby niet aanligt kan gaan lekken. Maar hoe dan ook: aan het zuig- en slikritme van de baby kunt u zien dat er een toeschiet-reflex is.

Oxytocine en ontspanning

Andere momenten waarop oxytocine vrijkomt, zijn: bij de bevalling, waar het zorg draagt voor de weeënactiviteit, en tijdens het vrijen, waarbij het vrijkomt tijdens een orgasme. Bij al die processen, van borstvoeding tot bevalling en vrijen, zal de afgifte van oxytocine makkelijker gaan als u goed ontspannen bent, niet koud bent en geen pijn heeft.

Wanneer blijkt dat er tijdens het voeden of kolven geen toeschiet-reflex plaatsvindt, dan kun je dat – dus – als volgt proberen te verbeteren:

  • door te zorgen voor ontspanning;
  • door het toepassen van warmte;
  • door het nemen van een pijnstiller (als er sprake is van pijn).

Ontspannen kan bijvoorbeeld door een warme douche te nemen, door rustig te gaan zitten met iets te eten en te drinken, door prettige muziek op te zetten, door de borsten te masseren, en door het masseren van rug en schouders.

Daarnaast is het verstandig om – letterlijk – storende elementen buiten de deur te houden. Zo kunt u zich rustiger voorbereiden op een lange voed- of kolfsessie. Dus: telefoon uitzetten en geen bezoek ontvangen.

Warmte krijg je door te zorgen voor een comfortabele, warme omgeving, maar ook door warme compressen op de borst te leggen (voorafgaand aan de voeding of de kolfsessie).

Tenslotte, wat eventuele pijnstillers betreft: paracetamol heeft de voorkeur. Zie ook: Dat slik ik niet, het overzichtsartikel van Ouders Online over medicijngebruik bij zwangerschap, bevalling en borstvoeding.

Syntocinon

Mocht dit allemaal niet helpen, dan hebben sommige moeders baat bij Syntocinon. Dat is de synthetische (nagemaakte) vorm van oxytocine, waar ik het net over had, met dezelfde eigenschappen. Het middel moet voorgeschreven worden door een arts.

Syntocinon komt weliswaar – in kleine hoeveelheden – terecht in de moedermelk, maar het wordt weer afgebroken in de maag en de lever van het kind. De halfwaardetijd is heel kort (3 tot 5 minuten): het is dus al snel onwerkzaam. Mocht uw baby wat binnenkrijgen via uw melk, dan zal dit grotendeels in zijn maag al onwerkzaam worden gemaakt door de daar aanwezige enzymen.

Bron: Medications and Mothers' Milk, ed. 2002, Thomas Hale, Ph.D.