28 maart 2003 door Diederik Bosman

Wat is een mediane hals-cyste, en wat moet daaraan gedaan? (2½ jr)

Afgelopen zondag ontdekten we bij ons zoontje Sebastiaan van 2½ een bult in zijn hals. We schrokken ons naar en gingen naar de weekend-arts voor advies. Deze dacht aan een mediane hals-cyste. We moesten een afspraak maken met de huisarts voor de volgende dag.

De huisarts kwam ook tot de conclusie dat het om een hals-cyste zou kunnen gaan. Hij zou de dag erna contact zoeken met de KNO-arts.

Vandaag ben ik bij de KNO-arts geweest, maar daar ben ik niet veel wijzer geworden. Zij moet ook weer gaan overleggen met het Sophia ziekenhuis in Rotterdam. Zij weet dus niet of hij geopereerd zou moeten worden. Ze heeft alleen jong-volwassenen met dit probleem gezien.

Is deze afwijking zó specifiek? Wat is normaal in deze situatie? We zijn nu bijna een week verder en nog niet veel wijzer. Kunt u ons alstublieft helpen?

Antwoord

Een Mediane hals-cyste is een restant van de zogenaamde Ductus thyroglossus [een lymfe-vat in de buurt van de tong - red.]. Deze ductus is in de embryonale fase aanwezig en loopt van de schildklier naar het achterste deel van de tong.

Normaal verdwijnt deze ductus, maar soms blijven er delen bestaan, die zich dan ontwikkelen tot mediane hals-cysten.

Hoe herken je een mediane hals-cyste?

Een mediane hals-cyste beweegt mee met het uitsteken van de tong. En als je er een lampje op zet, zie je dat hij doorschijnend is (we noemen dit transluminatie).

Op dezelfde plaats kan ook schildklier-weefsel zitten. Dat lijkt dan op een mediane hals-cyste maar is het niet. Alleen een echo-onderzoek kan duidelijk maken of het om een cyste of om schildklier-weefsel gaat.

Een mediane hals-cyste heeft in principe geen verbinding met de huid, behalve als hij ontstoken raakt.

Het feit dat een mediane hals-cyste embryonaal ontstaat, geeft duidelijk aan dat het geen probleem van jongvolwassenen is maar van jonge kinderen. De leeftijd van uw kind is dus helemaal niet raar.

Behandeling

In verband met infectiegevaar moet een mediane hals-cyste vroegtijdig verwijderd worden.

De behandeling gebeurt meestal door een kinderchirurg. Daarom heeft uw KNO-arts contact opgenomen met het Sophia kinderziekenhuis.

Lees ook: