Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

4 april 2008 door Saskia Nihom-Nijstad

Wat is een verantwoorde vakantieregeling voor dreumesen en peuters? (18 mnd)

Ik ben een alleenstaande moeder van een dochter van 18 maanden. Ze gaat eens in de 14 dagen een weekend naar haar vader. We hebben nooit samengewoond en de regeling is inmiddels een jaar oud. Mijn vraag heeft betrekking op de komende zomervakantie.

Ik vind de helft van de zomervakantie veel te lang voor de kleine om naar haar vader te gaan. Ik heb ook gelezen dat het voor de hechting van zulke kleintjes niet goed is om langer dan 4 dagen van de verzorgende ouder verwijderd te zijn.

In de zomervakantie enkele keren een periode van 4 dagen lijkt mij dus een reële optie. De vader is het hier niet mee eens en wil 3 weken aaneengesloten.

Wat is de regel, wat is wijs?

Antwoord

Harde regels bestaan niet, maar als de huidige omgangsregeling één keer in de 14 dagen een weekend is, dan is 3 aaneengesloten weken in de zomervakantie gezien de leeftijd van uw dochter inderdaad niet verstandig. U stelde zelf voor: een aantal keren 4 dagen achter elkaar. Dat lijkt me heel reëel.

Het belangrijkste is echter dat u goed naar uw kind kijkt. Sommige kinderen hebben er niet zo veel moeite mee als ze van de ene ouder naar de andere ouder gaan. Anderzijds weet ik vanuit mijn praktijk dat er toch veel jonge kinderen zijn die het moeilijk vinden om lang weg te zijn van de verzorgende ouder, meestal de moeder. De laatst genoemde kinderen hebben moeite met veranderingen, worden onrustig, en raken uit hun doen.

Al met vind ik dat de vader niet zonder meer kan verwachten of eisen dat hij 3 weken aaneengesloten zijn kind krijgt. En uw voorstel om de huidige regeling van eens per 2 weken een weekend te verruimen naar meerdere malen 4 aaneengesloten dagen, vind ik eigenlijk al een mooi gebaar. Is dat voor de vader nog niet genoeg, dan zouden jullie kunnen afspreken om van zo'n periode van 4 dagen een keer een week te maken, als uw dochter goed lijkt te reageren.

En tenslotte: u kunt de vader geruststellen dat de regeling alsnog gewijzigd kan worden als zijn dochter wat ouder is. De vakanties hoeven niet altijd hetzelfde te gaan als de komende zomervakantie.