Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat kan de oorzaak zijn van weinig poepen? (2 mnd)

Wij hebben een dochter van nu bijna 2 maanden. De laatste twee weken poept onze dochter niet veel meer. Een keer heeft het zelfs drie dagen geduurd voordat ze weer heeft gepoept. Haar luier zat toen ook wel erg vol. Mijn vrouw geeft haar borstvoeding.

Wat kan de oorzaak zijn van het feit dat ze de laatste tijd zo weinig poept. Of is dit normaal en heeft het te maken met de ontwikkeling van de darmen?

Antwoord

De frequentie van ontlasting bij jonge kinderen kent een enorme variatie. Dit betekent dat bij kinderen tot 3 jaar het produceren van ontlasting drie maal per dag tot één maal in de drie dagen normaal kan zijn. Natuurlijk is het niet altijd normaal als het gepaard gaat met extreme buikpijn en dergelijke.

Bij kinderen met borstvoeding en zeker in de eerste 3 maanden is dit nog weer anders. Borstvoeding kan de ontlasting 5-6 per dag doen komen, maar ook enkele dagen geen ontlasting kan volslagen normaal zijn.

In uw geval is er dus geen enkele reden voor ongerustheid. De ontlasting komt immers en er zijn geen klachten. De frequentie waarmee de ontlasting komt is niet per definitie abnormaal.

Lees ook: