Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 juni 2005 door Merit Tabbers

Wat kun je doen bij pseudo-kroep? (4½ jr)

Mijn zoontje van 4½ jaar heeft soms pseudo-kroep. Normaal gesproken duurt het één nacht. Maar deze keer blijft hij het de hele dag houden.

Wat kan ik nog meer doen dan stomen, een balsoclase-zetpil en wat prometazine om het onder controle te krijgen?

Antwoord

De medische term voor pseudo-kroep is laryngitis subglottica. Het is een ontsteking van het strottenhoofd die meestal door het para-influenza virus veroorzaakt wordt. Antibiotica helpen dus niet, omdat het een virale en geen bacteriële infectie is. De medicijnen die soms gegeven worden, zijn bedoeld om de luchtwegen wat te verwijden.

Het is vooral belangrijk in zo'n periode om ervoor te zorgen dat uw zoontje rustig blijft, en dat zijn neus goed doorgankelijk is (gebruik daarvoor eventueel neusdruppels). Verder is het ook van belang dat hij voldoende drinkt, want bij een verhoogde 'adem-arbeid' hebben kinderen meer vocht nodig.

Sommige ouders melden dat het zin heeft om te stomen. Ik adviseer dat zelf nooit, omdat niet wetenschappelijk bewezen is dat het helpt. Maar wie ben ik, om het af te raden, als het soms wél lijkt te helpen. Maar: baat het niet dan schaadt het niet, zou ik zeggen.

Mocht uw zoon zieker worden, haal er dan een dokter bij. 'Zieker worden' is in dit geval onder andere herkenbaar aan: stiller en minder aanspreekbaar worden, er grauw gaan uitzien, sneller gaan ademen, etc.

Lees ook: