Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 juni 2008 door Frea Kruisinga

Wat zijn de gevolgen van een zeer lange piemel? (5 jr)

Toen onze oudste zoon ruim 5 jaar geleden werd geboren, zei de kraamhulp dat ze nog nooit zo'n lang piemeltje bij een pasgeborene had gezien. Als verontruste moeder heb ik toen eens aan de arts van het consultatiebureau gevraagd of hij inderdaad een 'te' lang piemeltje had. Na meting en raadpleging van de literatuur kwam zij tot de conclusie dat hij weliswaar lang was maar niet té extreem.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder, en is zijn piemel evenredig meegegroeid. Van andere moeders (bij het zwemmen) en van vriendinnen krijg ik nu opmerkingen over de grootte.

Gelukkig heeft hij er tot op heden geen 'last' van, alleen vraag ik mij (ongerust) af wat de gevolgen - lichamelijk en eventueel psychisch - zouden kunnen zijn als hij straks in de puberteit raakt. Wat kan mijn rol hierin zijn?

Antwoord

Eigenlijk is er niets bekend over de psychische gevolgen van een lange penis, alleen van een te kleine. Daar kan ik dus verder weinig over zeggen.

Lichamelijk zijn er denk ik niet veel problemen te verwachten van een lange penis. Het enige wat lastig kan zijn (en wat ook in de literatuur beschreven is) is dat een lange penis problemen kan geven bij het vrijen omdat dit pijnlijk kan zijn voor een vrouw. Denk bijvoorbeeld aan het aanstoten van de baarmoedermond.

De lengte van een penis meet je trouwens aan de bovenkant, vanaf het schaambeen naar het topje van de eikel. De penislengte van gezonde kinderen van 4 tot 9 jaar varieert van 4 tot 8 cm; de gemiddelde lengte is 6 cm.

U vertelde dat de lengte bij uw zoon op heel jonge leeftijd nog binnen de normale grenzen lag (volgens de CB-arts die ernaar gekeken heeft). Vervolgens vertelde u dat zijn penis in de loop der jaren is 'meegegroeid'. Ik weet niet hoeveel hij is gegroeid, maar als de penis nu veel groter is dan toen, dan moet er toch wel nagedacht worden over de oorzaak.

Let overigens ook goed op de grootte van de testes (balletjes) van uw zoon. Bij jonge kinderen – vóór de puberteit – zijn de testes heel erg klein. Zo klein als kleine boontjes. Dus als de testes van uw kind óók groot zijn, net als zijn piemel, of als er andere tekenen van puberteit zijn, zoals beharing of opeens een snelle lengtegroei (van het lichaam), dan kan er sprake zijn van een te vroege puberteit of een ander hormonaal probleem. Bij twijfel is het raadzaam om uw zoon door de huisarts te laten nakijken.

Lees ook: