24 mei 2005 door Merit Tabbers

Weggevallen na doorslikken van ijsblokje. Was dat een breath holding spell? (3 jr)

Mijn dochter van 3 jaar heeft al sinds haar baby-tijd last van flauwvallen, meestal na huilen. Dat is helemaal onderzocht en er kwam uit dat ze breath holding spells heeft.

Gisteren zaten we aan tafel en had ze per ongeluk een ijsblokje doorgeslikt waar ze van geschrokken was. Ik vroeg: gaat 't? Daarna ging ze helemaal scheel kijken en naar voren hangen, ze viel weg, maakte een brom-geluid en haar spieren werden stijf. Ik kon haar bijna niet vasthouden door haar verkrampte spieren.

Mijn (bezorgde) vraag: was dit nu ook zo'n breath holding spell of was het iets anders?

Antwoord

Dit kan inderdaad een breath holding spell zijn geweest. Het trad op na emotie (schrik) en in het algemeen kunnen de aanvallen optreden tot de leeftijd van 3-4 jaar.

Kinderen kunnen aanvankelijk verkrampt zijn of zelfs met de armen schokken, maar later zijn ze slap. Het wegdraaien van de ogen (scheel kijken) komt hierbij ook voor.

Het belangrijkste om te weten is of u haar na een prikkel weer kon 'wekken', zoals bij een breath holding spell het geval is. Als dat niet zo is, en het lang duurde voordat ze bijkwam (maar dan had u vast al hulp gezocht!), dan kan het ook een epileptische aanval zijn geweest en adviseer ik u om ermee naar de huisarts te gaan.

Lees ook: