Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

26 juni 2009 door Frea Kruisinga

Welke invloed hebben amandelen op leren praten? (2 jr)

Al twee jaar heeft mijn zoontje (2 jr) last van veel verkoudheid en hoesten. Daarnaast: veel kwijlen, open mond en slechte adem. Er zijn al heel wat bovenste luchtweginfecties geconstateerd en hij is allergisch voor penicilline.

Nu hebben we een doorverwijzing gekregen naar de kinderarts en eventueel de KNO-arts voor neus- en keelamandelen.

Mijn vraag: kan dit invloed hebben op het leren praten? Hij kan hooguit vijf woorden met moeite uitspreken. Hij heeft geen problemen met zijn oren.

Antwoord

Het kwijlen, de open mond en de slechte adem kunnen heel goed passen bij een vergrote neusamandel. En dat kan weer leiden tot veel luchtweginfecties. Vaak doen de oren dan mee en kan er sprake zijn van vocht in het middenoor, waardoor een kind minder goed hoort.

Als de gehoorproblemen lang aanhouden, kan een kind een achterstand oplopen in de taal-/spraakontwikkeling. Bij een taal-/spraakachterstand zal het eerste onderzoek ook altijd zijn: een onderzoek van het gehoor, met zo nodig een verwijzing naar de KNO-arts.

Ik denk dus dat een verwijzing naar de kinderarts een goed idee is. Niet alleen vanwege de vele luchtweginfecties maar ook vanwege de achterstand in taal-/spraakontwikkeling.

Lees ook: