1 januari 2000 door Diederik Bosman

Zoontje heeft al twee maanden last van hoest (2 jr.)

Mijn zoontje van net 2 heeft al twee maanden last van hoest, vooral in bed en net na het slapen, maar ook wel overdag. 's Nachts klinkt het wat benauwd, hij slaapt er wel doorheen. Hij is er soms licht verkouden bij, maar niet altijd.

Wat kan dit zijn?

Antwoord

Het komt mij voor als kinderastma. Dit kan inderdaad voornamelijk in de nacht optreden. In dergelijke gevallen is het verstandig om met de huisarts te overleggen en eventueel met lichte medicijnen te starten. Dit zou ik dan een aantal weken doen en kijken of het verbetering geeft.

Als eerste keus voor medicijnen zou ik dan ventolin adviseren. Kinderastma hoeft niet ernstig te zijn en kan soms dan ook met geringe medicijnen volledig tot rust worden gebracht.

Allergie

Andere mogelijke oorzaak is dat er sprake is van een allergie; bijvoorbeeld voor de huisstofmijt. Dit beestje zit veel in beddegoed en kan verklaren waarom er juist in de avond klachten ontstaan. Deze allergie is goed aan te tonen in een allergietest en indien sterk aanwezig vereist het enige aanpassingen van beddegoed, etcetera.

Infectie

Als laatste oorzaak wil ik de mogelijkheid van een infectie aanvoeren. Sommige infecties van de luchtwegen geven langdurig hoesten, soms ook al nadat de infectie zelf al over is. Kinkhoest is een goed voorbeeld van een dergelijke infectie, maar ook vergrote amandelen waarbij er bij het slapen vocht vanaf de ontstoken amandelen in de keel of luchtpijp valt is een goede verklaring.

Het verhaal lezende is het niet verontrustend, maar wel een goede reden om een keer naar de huisarts te gaan en te laten uitzoeken wat er nu precies speelt.

Lees ook: