11 november 2001 door Diederik Bosman

Zorgen om kinkhoest op school (0-4 jr)

Bij ons op school zijn er drie kinderen die waarschijnlijk kinkhoest hebben. Nu heb ik een baby van 4 weken oud, die natuurlijk nog niet is ingeënt, mijn dochter van 4 zit bij één van die kinderen in de klas. Eind volgende week komt de uitslag.

Kan of moet ik reeds actie ondernemen, en wat moet ik doen als het zo blijkt te zijn? Ik maak me hierover toch wel wat zorgen!

Antwoord

Alhoewel de vaccinatie tegen kinkhoest tegenwoordig geen volledige bescherming meer geeft, is het natuurlijk wel zo dat er minder kans op kinkhoest is als uw dochtertje van 4 jaar gevaccineerd is. De kans dat zij kinkhoest krijgt, lijkt mij dus vrij klein.

Kinkhoest bij baby's

Kinkhoest bij kleine baby's is echter een vervelende ziekte en moet dus zo veel mogelijk worden voorkomen.

De kans bestaat dat uw baby nog antistoffen heeft (die hij van u heeft meegekregen) die hem kunnen beschermen tegen kinkhoest.

Advies

Kinkhoest wordt overgedragen door uitgehoeste druppeltjes. U kunt dus – totdat de uitslag bekend is – proberen om contact te vermijden, zeker als uw 4 jarige dochter op dit moment hoest.

Als uw dochter van 4 wél kinkhoest heeft, moet zij behandeld worden met antibiotica. Dit zorgt ervoor dat verdere besmetting wordt tegengegaan.

Symptomen

Symptomen van kinkhoest bij zuigelingen zijn: hoesten in aanvallen, spugen, apneus (tijdelijke ademstilstand), koorts, en veelal rode ogen van het vele hoesten.