11 september 2016 door Jacqeline Eckhardt

Het telboek van prins Hayo de Gelukkige (5+)

Onweerstaanbaar voorleesverhaal vol cijfers, om op te tellen en af te trekken.

Het telboek van prins Hayo de Gelukkige
tekst: Edward van de Vendel
ill.: Mattias De Leeuw
uitg.: De Eenhoorn, 2016
ISBN: 978-94-6291-113-0
omvang: 52 pagina's
prijs: € 17,50
Online bestellen

Het telboek van prins Hayo de Gelukkige is een voorleesboek voor kinderen die dol zijn op cijfers en tellen. En als ze dat (nog) niet zijn, worden ze het vanzelf. Met een even zo eenvoudige als verrassende formule. Want of je wilt of niet, tijdens het (voor-)lezen sla je vanzelf aan het tellen.

Hoofdpersoon is prins Hayo de Gelukkige. We leren hem kennen als hij 1 jaar oud is en 2 honden voor zijn verjaardag krijgt. (Jawel: 2 honden. Dus geen twee.) Gaandeweg leren we ook zijn familie kennen: zijn vader natuurlijk, die koning ('koning Honing') is. En zijn moeder ('koningin Honingin'). Maar ook: de moeder van de koning, in het buurland Ahhland. En de moeder van de koningin, die in het buurland Ohhland woont. Op elke pagina komen er meer mensen en dieren en spullen bij. De pagina's worden steeds voller.

Eigenlijk is het boek opgebouwd rond de verjaardagen van de prins. Als hij 4 wordt, krijgt hij 1 koninklijk klimrek en 5 koninklijke ganzen. Als hij 5 wordt, krijgt hij 6 luchtballonnen, van waaruit hij naar zijn 2 oma's, zijn 2 honden en zijn 5 koninklijke ganzen zwaait. De tekeningen die erbij horen, zijn net zoekplaatjes. Want natuurlijk ga je op zoek naar alle oma's, honden en ganzen, en die zijn niet altijd makkelijk te vinden.

Toch is het niet alleen maar optellen en aftrekken met prins Hayo. Hij krijgt ook steeds meer karakter. Hij leert boeiende mensen kennen, gaat schilderen, en houdt eigenlijk niet zo van koninklijke poespas. Hij wil niet meer van die uitbundige verjaardagen met al die cadeaus. Voor zijn 10e verjaardag krijgt hij dan ook helemaal niets. Of toch? Als hij 10 jaar en 12 dagen oud is, krijgt Hayo... een zusje. Dat is pas een cadeau! Hij overlaadt haar met enorm veel kusjes. Hoeveel? Dat weten we niet. Want sommige dingen moet je natuurlijk helemaal niet tellen!