Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
Kiki

Kiki

11-05-2010 om 09:57

Kloven/ontsteking of iets anders

Ik verga aan de pijn aan mijn rechterborst. Maar het is volgens mij geen ontsteking en geen kloven.

Ik zit echt tegen het plafond aan als mijn baby aan die borst drinkt. Ook kolven is een hel.

Het is echt niet vol te houden. Het is een soort stekende pijn in de tepel en het tepelhof. Maar als hij niet drinkt heb ik er ook geen last van.

Ik smeer al bepanthen, maar het wordt echt alleen maar erger.
Er zijn geen harde plekken in mijn borst, hij is ook niet rood, ik heb geen koorts, de borst voelt niet warm aan.
Ook zijn er geen kloven te zien.

Maar het doet echt zo'n vreselijke pijn


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Mayte*

Mayte*

11-05-2010 om 10:34

Spruw

Is het eerste dat bij mij opkomt. Zeker dat doortrekken van de pijn naar binnen bij het drinken. Hoe ziet het mondje van Y. eruit? En jouw tepel? Is hij roder, glanzender, jeukerig?

Rembrand

Rembrand

11-05-2010 om 14:33

Bellen met vbn, lll of lactatiekundige.

Bij spruw zie je meestal dat de pijn ( steken voelbaar tot in de borst ) of branderigheid ( tepels die in de fik staan ) ook tussen de voedingen voelbaar is.
Wellicht toch even bellen met een contactpersoon van een vrijwilligersorganisatie ?
M.

Kiki

Kiki

11-05-2010 om 21:23

Ik weet het al

het is toch borstontsteking. Die middag kreeg ik de koorts en de harde plekken die bij een borstontsteking hoorde.

En nu voel ik me behoorlijk rot

Biene M.

Biene M.

12-05-2010 om 08:04

He bah

Beterschap Kiki! Heb je al antibiotica, of probeer je het eerst nog met ibuprofen en rust?

Mayte*

Mayte*

12-05-2010 om 13:37

Jakkes meid

Beterschap! Wat akelig zeg!

Kiki

Kiki

13-05-2010 om 10:15

Pfff

Echt een pijnlijke aangelegenheid.
Nou rust en paracetamol werkt niet, het wordt niet minder.
Ik ga morgen mijn huisarts maar eens opbellen

Biene M.

Biene M.

13-05-2010 om 10:31

Ibuprofen

Je kunt beter ibuprofen nemen, dat werkt ontstekingsremmend. En als je vandaag veel zieker wordt even contact opnemen met de weekendarts hè.

Kiki

Kiki

13-05-2010 om 11:02

Mag je ibroprofen met borstvoeding dan?

Ik dacht dat dit niet kon

Biene M.

Biene M.

13-05-2010 om 11:13

Jups

Heb ik destijds opgezocht toen ik een beginnende borstontsteking had.

Zie hier http://www.borstvoeding.com/problemen/ontstekingsproblemen/verstopte-melkkanaaltjes-en-borstontsteking.html

Kiki

Kiki

13-05-2010 om 11:16

Nou dalijk heb ik een afspraak met de huisarts

Ik trok het echt niet meer.

Echt te waardeloos! Ik zie echt tegen het voeden op momenteel

Tirza G.

Tirza G.

13-05-2010 om 11:58

Rust, warmte en vaak voeden

Dat is hét devies bij borstontsteking. Neem je rust, ga naar bed zo veel mogelijk. Warmte op de ontstoken borst voor een voeding (of kolfbeurt), zodat de bloedvaten en melkkanalen goed open gaan staan en het lekker kan stroooooomen. Ná een voeding/kolfsessie kun je voorzichtig met wat kou werken als je dat prettig vindt. Het zou binnen 24 uur moeten verbeteren. En ja, ibuprofen mag.

Tirza

Kiki

Kiki

13-05-2010 om 12:52

Tirza,

Ik kom net bij de weekendarts vandaan en die zei dat ik beter nu geen borstvoeding kon geven en maar moest kolven.
En als ik wilde stoppen (dat zei hij wel drie keer) dan hoefde ik helemaal niet te kolven.

Echt bizar, volgens mij vond hij het maar vreemd dat ik nu nog borstvoeding gaf.

Maar dat kan toch helemaal niet. Nou ja, dat kolven wel natuurlijk en dat doe ik misschien ook wel liever tot de ergste pijn weg is. Maar als je wilt stoppen, wat ik niet wil, dan is gewoon niet meer geven toch geen oplossing? Het leek net of die man niets van borstvoeding afwist

Wel antibiotica gehad, dus ik hoop dat die snel aanslaat

Roosje Katoen

Roosje Katoen

13-05-2010 om 13:25

Huh?

Vreemd verhaal van die dokter. Ik dacht dat je het best de borst kon laten leegdrinken met de kin van de baby naar de pijnlijke plek. En dan idd eerst met een warme kruik oid op de plek en daarna voeden. Of onder de warme douche een beetje proberen te masseren.

Cold turkey stoppen met bv lijkt me een erg pijnlijke aangelegenheid, straks heb je in de andere borst ook nog een ontsteking.

Biene M.

Biene M.

13-05-2010 om 13:56

Nee hoor

Deze arts moet nodig op bijscholing. Baby laten drinken is per definitie beter dan kolven. En nu noch kolven nog baby laten drinken is het beste recept voor escalatie van die ontsteking. Mocht je tijd en fut hebben, dan lijkt het me een goed plan om schriftelijk te klagen over dit bizarre advies.

Nou ja, je hebt nu antibiotica, hopelijk slaat die snel aan!

Tirza G.

Tirza G.

13-05-2010 om 15:40

Kiki

Inderdaad een zeer bizar advies, maar niet voor het eerst dat ik het hoor. Wat er ook moet gebeuren, die melk moet wég uit je borst. Een borstontsteking is vrijwel altijd een steriele ontsteking (geen bacterien van buitenaf), veroorzaakt door een verstoppinkje. Als ik je verhaal zo lees, is het bij jou ook zo begonnen. Dat verstoppinkje geeft druk op de omliggende weefsels, die zwellen wat op, raken geirriteerd et voila: een ontsteking. Het is wel een beetje te vergelijken met een slijmbeursontsteking - daar komen ook geen bacterien aan te pas.
Het is belangrijk dat de verstopping wordt opgelost en dat de borst zo leeg mogelijk wordt gehouden: vaak aanleggen of kolven dus. Kolven is altijd minder effectief dan een drinkende baby, maar sommige moeders kunnen hun baby niet (altijd) aan de ontstoken kant verdragen.
Sterkte!

Tirza

Mayte*

Mayte*

13-05-2010 om 17:47

Rare artsen

Wat heb jij toch steeds te maken met rare artsen! Je eigen huisarts al en nu deze weer. Als je toch geen Ouders Online of iets dergelijks had zou je met je borst van kwaad tot erger gaan. Ik hoop dat het met AB en de andere adviezen snel beter gaat!!!

Ab en steriele ontsteking

Wat ik nou nooit begrepen heb: een borstontsteking is een steriele ontsteking. Antibiotica doden bacterieen (en maken je een welkome groeibodem voor schimmels).

Wat voor nut hebben AB dan bij een BO?

Nee

snap ik ook niet, dan zouden ontstekingsremmers logischer klinken. Maar in principe gaat een borstontsteking toch vanzelf over?

Kiki

Kiki

14-05-2010 om 10:17

Het is wel duidelijk

Ik had jullie mee moeten nemen naar de arts toe. Daar had ik nog niet eens over nagedacht. Hoewel ik gisteren zo naar was, dat ik helemaal nergens over nadacht.
Overigens staat er wel overal dat bij borstontsteking die niet over gaat er antibiotica wordt voorgeschreven.

Trouwens over schimmeltjes enzo gesproken, grappig dat je dat zegt dirksmamma, bleek mijn baby vanmorgen dus allemaal witte stipjes op zijn tong te hebben. Dus spruw waarschijnlijk.
Dus ik de huisarts weer bellen (zou ik kwantumkorting krijgen, mijn man zit er tegenwoordig ook regelmatig met zijn oren) maar hij had er verder geen last van, dus moest ik het maar van dag tot dag aankijken en als hij niet meer goed zou gaan drinken of slapen dan zou ik weer moeten bellen (wordt dan natuurlijk weer de weekendarts)

Ze geven er dus niet direct iets voor.

Ik zit trouwens nu wel te bedenken hoe je huisartsen wat meer kennis over borstvoeding kan geven, want dit is toch zot. Hoe zou je dat als particulier persoon kunnen aanpakken.
Ik ben altijd wel in voor een project.

Biene M.

Biene M.

14-05-2010 om 10:43

Rembrand

Rembrand

14-05-2010 om 13:43

Antibiotica, borstontsteking en spruw.

Hoi Kiki,
Het zou best eens kunnen dat je borstontsteking door de spruw komt ! Spruw kan via de melkkanaaltjes de borst in gaan en daar zwelling en een ontstekingsreactie geven. Het is wel zaak dat de spruw nu behandeld gaat worden. Je moet dan voor jou en voor je manneke medicatie krijgen ! Meer over de verschijnselen van spruw en de juiste behandeling kan je lezen via de volgende link : http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/Upload/Bestanden/427606_deel_2_IB_1.pdf
Spruw gaat over het algemeen niet snel uit zichzelf over, en vooral nu je ook de borstontsteking hebt en daarvoor antibiotica krijgt lijkt het me niet verstandig om dit af te wachten. Onbehandelde spruw kan bij jou pijnlijke, branderige en/of stekende pijn veroorzaken ( soms voelbaar tot diep in de borst ), en bij je zoontje ongemak en ( als het via het maagdarmkanaal naar beneden gaat ) ook nog vervelende luieruitslag ( schimmel op de billen dus ).
Wellicht nog maar een keer bellen voor het weekend is ?
M.

Tirza G.

Tirza G.

14-05-2010 om 19:22

Ab bij een steriele ontsteking

Heeft vooral effect op de ontstekingsverschijnselen: de zwelling. Daardoor neemt de pijn/druk/warmte af. Het lichaam gaat rond de ontstekingsplek aan de slag met het opruimen van ontstekingsmateriaal - of dat nou bacterieel is of niet Daar wil AB ook nog wel eens een handje helpen. Maar in de regel heb je niet of nauwelijks AB nodig. Het blijft altijd een beetje een wip-wap, niet elke BO komt vanzelf tot rust, soms wordt de plek netjes ingekapseld en gaat het een abces vormen. Dat wil je dan ook weer niet.

Overigens, Kiki, dit is ook een leuke: www.borstvoedingblijft.nl

Tirza

Kiki

Kiki

14-05-2010 om 22:07

Leuk tirza

Kan ik daar ook heen?

Ik ben geen cb-arts of kraamverzorgster ofzo, maar ik heb wel een kinderdagverblijf en een tweede in de maak en een derde in mijn hoofd die ik helemaal pro-borstvoeding heb gemaakt of nog ga maken.

Nou mijn nieuwe huisarts is me ook al zat geloof ik 'schande een patiënt die voor zichzelf denkt' Nee hoor, zei hij niet, maar ik weet dat hij het dacht.
Maar ik heb mijn smeerseltjes, geen weekendarts voor mij.

Nog even gepraat over het rare advies wat ik kreeg bij de weekendarts en de vanzelfsprekendheid waarmee er vanuit werd gegaan dat ik wel zou stoppen.
Hij zou het opnemen met de coördinator van de weekendhuisartsenpost. Want nee, borstvoeding geven met zeven maanden was idd niet uitzonderlijk en ja, hij wist ook dat het WHO twee jaar adviseerde en nee zomaar niet meer borstvoeding geven als je wilt stoppen is inderdaad niet het advies wat je hoorde te krijgen als je geen nieuwe ontsteking in je borst wilde krijgen.

Ook nog even gevraagd naar de antibiotica bij een borstontsteking.
Een borstontsteking hoort binnen 24 uur over te zijn of in ieder geval verminderd te zijn. In mijn geval had ik al langer last van pijn en sinds dinsdagmiddag hoge koorts en werd het steeds erger en dan is het toch verstandiger om een antibioticakuur te doen. Het kan ook een abces worden en dat moest ik helemaal niet willen.
De spruw komt niet door de antibiotica, maar de borstontsteking waarschijnlijk door de spruw. Omdat ik eerst al pijn had zonder koorts, was dat waarschijnlijk al spruw en heb ik het niet als zodanig herkent.

De luieruitslag en het onrustige drinken van mijn kleintje weet ik eigenlijk aan doorkomende tandjes en niet aan spruw. Ontaarde moeder die ik ben

Net wat Tirza en Rembrand al zeiden eigenlijk.

Tirza G.

Tirza G.

14-05-2010 om 22:52

Ja hoor

Daar kun jij ook naar toe! Als je betaalt mag je er in Het enige wat je bij jouw beroepsgroep hebt, is dat je er geen accreditatiepunten ofzoiets voor krijgt.

Tirza

Biene M.

Biene M.

15-05-2010 om 07:32

Over de accreditatie tirza

Komen er zo weinig artsen op af dat er voor hen geen accreditatie is aangevraagd? En waarom staan gynaecologen eigenlijk niet bij de doelgroep? Nieuwsgierige vragen

Tirza G.

Tirza G.

15-05-2010 om 12:34

Komen niet

Het congres wordt nu voor de vierde keer in deze vorm georganiseerd. Er komen zo'n 800 mensen, waarvan het gros uit de gezondheidszorg. Als er in al die jaren 2-5 artsen zijn geweest is het veel. Gynaecologen komen ook niet, hooguit als spreker. Het regelen van accreditatie is een puist werk en het netto resultaat is er nauwelijks. Duzzzzzzzz.

Tirza

Kari1

Kari1

15-05-2010 om 16:13

Redenen

Dat er weinig tot geen artsen komen naar een dergelijk symposium heeft begrijpelijke redenen vind ik. Begeleiding van borstvoeding of borstvoedingsgerelateerde problemen maakt een iememienie deel uit van hun dagelijks werk, dat geldt voor huisartsen, gynaecologen en zelfs nog voor kinderartsen. Om daar een dag aan te besteden zal voelen als overdone, er zijn voor hen veel relevantere onderwerpen voor zo'n bijscholingsdag.
Verder krijgen ze er idd geen accreditatiepunten voor, nog een reden om een bijscholingsdag liever anders te besteden. Dat die accreditatie niet wordt afgegeven heeft vaak te maken met het gehalte het symposium. Dat is niet denigrerend bedoeld, maar als het ook interessant moet zijn voor veel andere beroepsgroepen met een ander soort opleiding dan wordt het wetenschappelijk gehalte ervan door de diverse beroepsverenigingen van die artsen vaak als niet-accreditabel beoordeeld.
Ik vraag me ook af of alle gynaecologen, huisartsen etc. borstvoedingsspecialisten zouden moeten zijn. Basale kennis, ja. Maar als het wat verder gaat dan dat dan zijn daar andere mensen voor. Het zou erg goed zijn als de betreffende artsen zouden erkennen: dit is niet mijn "field of expertise" en zouden verwijzen naar/raad vragen aan de degenen die wel deskundig zijn. Dat dat lang niet altijd gebeurt helaas, dát onderschrijf ik volkomen! Maar het lijkt me beter om daar dan aan te werken.
Kari

Tirza G.

Tirza G.

15-05-2010 om 17:38

Kari1

Dat zeg ik ook altijd. Er zijn nou eenmaal maar verrekte weinig vrouwen in NL die borstvoeding geven en hóeveel daarvan bezoeken nou een huisarts? Dan heb je het over een fractie van wat toch al een kleine groep is.
Wat wel jammer is, is dat er op allerlei vlakken wordt gewerkt aan vergroting van de kennis etc. maar ook daar wordt weinig sjoege gegeven. Helaas pindakaas Ik kan er eerlijk gezegd niet zo mee zitten, ik heb mijn handjes vol aan mensen die wél op mijn informatie zitten te wachten

Tirza

Biene M.

Biene M.

15-05-2010 om 18:14

Nou ja

Als er een arts zou willen komen is het regelen van accreditatie nou ook weer niet zo heel veel werk. En mijn ervaring is dat je vrij eenvoudig twee punten bij de NVOG kunt lospeuteren. Maar goed, als ze niet willen komen, dan heeft dat geen zin. Jammer, want met name keuzesessies B en C zijn ook voor neonatologen en gynaecologen interessant.

Kari, een heleboel symposia gaan over kleine onderdeeltjes van het werk, maar dat maakt ze niet oninteressant. Verder kan ik me voorstellen dat er in een ziekenhuis met tientallen gynaecologen + AIOS best één persoon wat extra kennis op kan doen bij zo'n symposium om de relevante informatie te delen met zijn collega's.

Kari1

Kari1

15-05-2010 om 19:12

Biene

Twee punten, daar zullen ze niet voor komen ben ik bang. Zo'n dag zal er toch wel 5 moeten opleveren. Mijn ervaring is overigens anders, een volle dag aan punten voor artsen is niet vrij eenvoudig los te peuteren, dan moet zo'n dag echt wel een academisch niveau hebben.
Ik denk dat het onderwerp van sessie B ook wel via andere wegen, andere symposia etc. bij neonatologen terecht zal komen. Blijkbaar is er in Nijmegen onderzoek naar couveuzesuites gedaan, en die resultaten zullen zeker aan de beroepsgroep bekend worden gemaakt. Daarvoor is dit borstvoedingssymposium niet nodig.
Wat betreft sessie C, dat is idd een kinderartsonderwerp. "Voor de meeste kinderen levert dat geen problemen op, maar we moeten vaststellen welke baby’s wel ‘brandstof’ tekort komen en hoe we hen kunnen helpen." Denk je niet dat kinderartsen daar allang mee bezig zijn? "Deze lezing gaat in op de normale fysiologie, veilige glucosewaarden, de rol van hormonen en op situaties waarin vraag en aanbod van glucose afwijkend zijn." Ook dat is vrij normale kinderarts-stuff. Daarvoor hoeven ze niet naar dat symposium.
Kari

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.