Babytijd Babytijd

Babytijd

Morgana Fata

Morgana Fata

04-08-2009 om 11:42

Voeden en poepen

Twee draadjes vond ik wat te overdreven, dus ik pak het maar even samen.
Mijn mannetje is ondertussen al weer ruim 3 maanden en opzich gaat het lekker met hem, goed actief, veel vrolijk. Maar hij was afgevallen, 250 gram in een maand. Best wel veel dus, als je bedenkt dat hij 400 aan had moeten komen. Daarnaast plaste hij ook slecht.

Ondertussen leg ik hem vaak aan, en doe weer twee borsten, in plaats van 1. Vorige week was hij, in 4 dagen, 75 gram aangekomen. Dus dat was al mooi. Donderdag moet ik me nog een keer melden, en als het dan weer goed is, even niet meer. Maar moet ik nu zo vaak blijven aanleggen? Hij weigert nu ook kunstvoeding, ook op het kdv, dus dat zal wel weer een dipje veroorzaken, lijkt me. Kan ik verder nog wat doen? Afkolven wil ook al niet.

Daarnaast poept meneer niet. nu al weer twee weken niet, daarvoor ook al twee weken niet. Hij laat wel winden als een volwassen kerel. Iemand enig idee wat ik daar nog aan kan doen? Hij krijgt op dit moment dus alleen maar borstvoeding, en weigert dus de fles...

H

H

04-08-2009 om 12:00

Tips

Hallo,

Met dat poepen hebben wij hier ook geregeld, ook borstvoeding. Op zich hoef je je geen zorgen te maken over dat weinige poepen, maar als hij er last van gaat krijgen kun je zelf aan de gedroogde pruimen en Roosvicee Laxo gaan. Hier werkte dat goed na twee dagen kwam het weer op gang. Nadeel is dat je zelf wel aan het winden gaat, maar ja.....Veel fruit eten schijnt ook te helpen.
Ons mannetje weigert dus ook de fles en daar heb ik nu wat op gevonden. Ik heb een zachte fles aangeschaft van Nuby met een siliconen lepeltje erop. Je knijpt zachtjes in de fles en hij slubbert zo de voeding van het lepeltje naar binnen, hoeft dus niet te zuigen. Ik doe er nu ook fruithapjes in en soms pap om langzaam te wennen aan kunstvoeding.
Misschien heb je er iets aan..

Groetjes

Tirza G.

Tirza G.

04-08-2009 om 12:49

Morgana

Hoe vaak leg je hem nu aan per 24 uur? Zitten er nachtvoedingen bij? Wel fijn dat je kindje nu weer groeit! Het is normaal voor bv-baby's om weinig te poepen, ze verteren vrijwel alles wat ze binnen krijgen. Aan de andere kant, als de groei er niet in zit zoals bij jou, is het wel een graadmeter. Je kindje gebruikt nu alles om te groeien en heeft niks over om in zijn luier te doen. Als deze groei zich doorzet, zal hij schat ik eind van de week je verblijden met een broek vol :-)

Tirza

Morgana Fata

Morgana Fata

04-08-2009 om 20:58

Aanleggen

Ik heb werkelijk geen idee hoe vaak hij nu drinkt. Het voelt als elk uur, maar het zal wel wat minder vaak zijn. s'Avonds slaapt hij wat langer achter elkaar, van acht tot een uur ofzo, en dan eind van de nacht/ begin van de ochtend weer. Dan slaap ik overigens verder, terwijl hij drinkt. En krijgt volgens mij een flinke slok binnen dan. Hij zit nu wel echt vol, spuugt ook weer meer, dus zit dan echt vol, neem ik aan. Maar dat flesweigeren ineens vind ik raar. En niet praktisch. Gebeurt dat vaker?

Tirza G.

Tirza G.

04-08-2009 om 23:06

Een ander vraagje

Ben je er zeker van dat er geen weegfout gemaakt is? Ik vind het véél, 250 gr afvallen. Zelfs níet groeien is al (licht) alarmerend, maar afvallen bij zo'n jonge baby is echt niet goed. Heb je niets gemerkt aan gedrag (apatisch, sloom?) of kleertjes?
's Nachts is je prolactineniveau hoger, vandaar de lol van nachtvoedingen. Overigens gaat je lichaam rond de 3e maand over van endocriene (door de hypofyse aangestuurd) naar autocriene (n de borsten zelf) productie. Een bekende "dip"-periode.
Flesweigeren als je vaker de borst geeft is redelijk normaal. Gaat ook wel weer over. Rond de 3e maand is er heel veel normaal in babygedrag :-)

Tirza

Morgana Fata

Morgana Fata

05-08-2009 om 01:02

Niks gemerkt

Sterker nog, het is een super actief jochie. Hij rolt al van buik naar rug. Is vaak gewoon erg gezellig, lacht veel. Kleertjes zitten ook nog helemaal goed. De volgende maat is in aantocht.
Het was ook het eerste wat ik dacht, dit moet een weegfout zijn. Alleen dat slecht plassen, daar maakte ik me zorgen om. De eerste keer was het bloedheet geweest. De tweede keer was ik ongesteld geworden. Beiden vond ik eigenlijk wel logische redenen.
Ik bedacht me vanmiddag dat hij niet echt overkomt alsof hij verstopt zit. Geen rood aangelopen hoofdje, niet hard persen. Alleen die stink winden doen me vermoeden dat het niet helemaal klopt...

Tirza G.

Tirza G.

05-08-2009 om 15:50

Mmmmmm

Ja, het is natuurlijk lastig te beoordelen door de computer heen, maar dit klínkt niet als een baby die te kort komt/kwam. Zoals ik al eerder schreef, een stagnerende groei is een alarmbel. Maar áfvallen is toch wel echt iets om even flink en goed te onderzoeken. De winderigheid zonder poepen is niets abnormaals. Je wordt getracteerd op zijn verbrandingsproces :-)

Tirza

Morgana Fata

Morgana Fata

06-08-2009 om 13:41

-130

Net weer op het inloopspreekuur geweest en hij was weer 130 afgevallen. Ik word er radeloos van zeg. Het klopt ook zo niet met mijn gevoel.

Volgens de verpleegkundige moet ik nu gaan bijvoeden. Nurtiton erin lepelen. Bij voorkeur met borstvoeding, maar anders met kv. Gatver wat baal ik hiervan zeg...

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2009 om 14:35

Bellen

Morgana, het is misschien slim om een lactatiekundige of iemand van VBN/LLL te bellen. Via de site borstvoeding.nl kun je er eentje vinden bij jou in de buurt. Via borstvoeding.nl kun je ook op het borstvoedingsforum komen, daar zitten ook de nodige deskundigen. Dit is echt wel een weird verhaal, zeker als ik je opgewekte mailtjes van van de week las. Hij wás 75 gr gegroeid en is nu weer 130 afgevallen? Dus alles wat-ie eerst aangekomen was plus nog eens 55? Is het elke keer dezelfde weegschaal? Hoe zijn zijn luiers nu? Hoe is zijn huidje? Als je een plooi tussen duim en wijsvinger oppakt, hoe lang blijft het dan staan?

Tirza

Morgana Fata

Morgana Fata

06-08-2009 om 16:19

Gebeld.

Eerst de verzekering(wat ben ik blij me goed verzekerd te hebben zeg) en toen de lactatiedeskundige. Zij bevestigde nogmaals mijn gevoel. Als hij het zo goed doet, je verder niet al te druk maken. Geen onnodige rotzooi erin proppen, eerder nog een bezoek aan de kinderarts afleggen. Volgende week heb ik een afspraak met haar, kan zei de jongeman ook zelf even beoordelen.
Zijn huidje is aan de oppervlakte wel wat droog, maar veert volgens mij goed terug. Ik zal het als hij zo wakker is nog even controleren. Ja, hij was nu 130 afgevallen sinds vorige week donderdag. Zijn luiers zijn goed, zeker bijna elke keer een dikke plasluier. Nog steeds niet gepoept. Ze gebruiken volgens mij tekens de zelfde weegschaal...

Jakiro

Jakiro

06-08-2009 om 19:50

Zelf direct één huren

Ik zou, zeker omdat hij verder hartstikke goed "werkt" (euhm, hoe omschrijf je dat goed) en omdat het CB zoveel van het gewicht laat afhangen, zelf een weegschaal gaan huren en het zelf gaan bijhouden.
Het is een heel raar verhaal, dat een baby wat goed drinkt, goede plasluiers heeft, vrolijk is en wat obstipatie heeft alleen maar afvalt.
Ik zou toch gaan denken dat er met de weegschaal iets mis is (neem de volgende keer een kilopak suiker mee en vraag of ze die ook wegen, ter controle ;) )
Jakiro

liora

liora

06-08-2009 om 20:58

Bijvoeding

Hoi,

Jakiro: niemand weet of de baby goed drinkt, wel dat de baby zich tevreden gedraagt. Maar hij plaste weinig, nu meer, en valt af. Ik snap heel goed dat bijvoeding nu wordt geadviseerd en snap niet waarom er wordt gedaan alsof dat sowieso een verkeerd advies is.

Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de weegschaal kapot is, maar alles is natuurlijk mogelijk. Maar wat is er mis met bijvoeding?

Liora

Jakiro

Jakiro

06-08-2009 om 21:28

Liora

Met bijvoeding en sich is niks mis. Alleen als het met kv is, niet echt bevordelijk voor bv.
Maar het is wel vreemd dat een baby dat goed plast, eerst 75 gram aankomt in 4 dagen, tevreden is, (naar alle waarschijnlijkheid) goed drinkt, toch 130 gram afvalt.
Dus in plaats van 600 gram te groeien in 1,5 maand tijd, valt het 380 gram af. Als je de groeilijn zou volgen, zou de baby dus een kilo "afgevallen zijn".
En verder zijn er geen tekenen dat het slecht gaat.
Dat is toch raar ?
Overigens krijgen bv-baby's rond de 3 maanden wel een groeidip, dus een gedeelte is wel te verklaren (bv geen 400 gram aankomen deze maand, maar minder)
Ik zou voor mijn eigen gemoedsrust, eerst de weegschaal controleren. oa ook omdat , ooit, een kindje op het CB wat voor mijn dochter was, de reset knop had ingedrukt met 1 handje op de weegschaal. Opeens woog mijn kind een kilo minder dan thuis en 400 gram minder dan de vorige keer. Na 3x wegen vroeg ik of ze aub in mijn bijzijn de weegschaal opnieuw wilden ijken. Et voila, de kilo was gevonden.
Jakiro

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2009 om 21:53

Jakiro (licht ot)

Even muggenziften: volledig borstgevoede kinderen hebben nooit obstipatie. Bij obstipatie is de ontlasting hard en uitgedroogd.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

06-08-2009 om 21:58

Liora

Natuurlijk kan het zo zijn dat de baby van Morgana echt te kort komt. En dan is bijvoeding een hele goeie stap, liefst met eigen melk. Door die af te kolven geef je je productie ook een boost. Maar: het extrme afvallen wat Morgana meldt, is niet in overeenstemming met de rest die ze meldt. Een jonge baby die zoveel afvalt, is niet beweeglijk en actief. Die heeft zelfs geen energie meer om te huilen. Groei is *een* indicator van gezonde ontwikkeling, niet de enige. Als de baby daadwerkelijk zoveel is afgevallen volgens het CB, is het niet bepaald te prijzen dat ze Morgana gewoon naar huis hebben laten gaan. Zó veel afvallen is voldoende om linearecta door te sturen naar de kinderarts.
De weegschaal hoeft niet kapot te zijn om een weegfout te krijgen, weegfouten komen echt heel vaak voor, door allerlei verschillende oorzaken. Al is het maar dat ze de weegschaal weg en weer terugzetten op de tafel voor het weeguurtje. Dat kan al afwijkingen geven.

Tirza

cqcq

cqcq

06-08-2009 om 21:59

Kun je niet zeggen

Je kunt nooit met zekerheid zeggen of een kind in zo'n paar dagen nu aangekomen is of afgevallen. De dagelijkse variatie is vaak al meer dan 200 gram. (dus afhankelijk van het moment dat je weegt kan een baby lichter of zwaarder zijn). Dus het kan best dat een kind nu lichter is dan een paar dagen eerder zonder dat er daadwerkelijk sprake is van afvallen.

Jakiro

Jakiro

06-08-2009 om 22:11

Tirza

In vergelijk met "normale" borstvoedingpoep (breierig) is poep van een borstgevoede baby, wat er pas na 2 weken uitkomt, echt obstipatiepoep. Zeker gezien het feit dat er veel winderigheid is (teken van obstipatie)en de lucht die het met zich meebrengt (obstipatiepoep heeft een typische lucht).
Dat het binnen het normale patroon van een borstgevoede baby zou passen, wil ik niet ontkennen. Ik kon er hier soms geen peil op trekken. De ene week was er 4x op een dag ontlasting, dan opeens 2 weken niks. En als er dan wat kwam.....auch...
Jakiro

Kari1

Kari1

07-08-2009 om 12:47

Eens en niet eens

Eens met cqcq dat wegen na een paar dagen niet veel zegt over groei, omdat de dagelijkse variatie in gewicht groot kan zijn. Maar, wat hebben we hier: in 4-5 weken een afname van 250, een toename van 75 en een afname van 130 gram. Netto een afname van ruim 300 gram in 4-5 weken. Dat zegt wel iets. Een (grote) weegfout lijkt me niet zo waarschijnlijk omdat er bij die meerdere weegmomenten niet ineens een gewicht tussenzit dat een paar honderd gram méér is dan die eerste van de drie wegingen van de laatste week (een gewicht wat je zou verwachten).
Dat heeft niets te maken met "een groeidipje dat veel babies hebben".
Niet eens met Tirza: "Een jonge baby die zoveel afvalt, is niet beweeglijk en actief. Die heeft zelfs geen energie meer om te huilen." Helaas bij een baby van ruim 3 maanden kan dat wel. Sommige kinderen blíjven vrolijk ook al krijgen ze niet genoeg en vallen ze zelfs af. Gedrag is dan geen goede graadmeter (meer).
"Als de baby daadwerkelijk zoveel is afgevallen volgens het CB, is het niet bepaald te prijzen dat ze Morgana gewoon naar huis hebben laten gaan. Zó veel afvallen is voldoende om linearecta door te sturen naar de kinderarts." Niet noodzakelijk. Er is (nog) geen indicatie dat er sprake is van ziekte, de meest voor de hand liggende oorzaak voor slecht groeien/afvallen is een onvoldoende intake. Dat betekent voor nu zorgen dat er RUIM voeding inkomt, en dan kijken wat er gebeurt. Komt de baby dan weer aan, dan is een kinderarts niet nodig (kind heeft geen ziekte). Zet het afvallen zich ondanks een bewezen ruime intake voort, dan is dat wel een aanwijzing dat er meer aan de hand kan zijn en dan is een bezoek aan de kinderarts uiteraard op z'n plaats.
Kari

Tirza G.

Tirza G.

07-08-2009 om 13:08

Morgana

Wat in jouw geval belangrijk is, is dat de baby wordt gezien en dat er een totaalplaatje wordt gemaakt. Dus niet alleen gewicht, maar ook luiers, gedrag, fontanel, huid en algemene indruk. Wat ook belangrijk is, is dat er een deskundig iemand een voeding observeert. Hoe is het zuig-slikpatroon, krijgt-ie werkelijk effectief melk binnen.
Wanneer komt de lactatiekundige?

Tirza

Morgana Fata

Morgana Fata

07-08-2009 om 14:19

Woensdag

Woensdag heb ik een afspraak daar. Waarschijnlijk gaan we dan ook wel even voeden, om te checken of alles in orde is.
Aan de andere kant, dit is de derde keer dat ik borstvoeding geef. Ik hoor hoe hij werkelijk melk wegklokt. Hij laat ook nog wel eens los tussendoor, afgeleid door omgevingsgeluid, dan zie ik een mond vol melk.
Zijn huid is iets droog aan de oppervlakte, net zoals bij de rest van mijn baby's. Met gewoon insmeren is dat al weg. Zijn huid veert ook goed terug en zijn fontanel is niet ingevallen. Hij was wel gegroeid, en ik vind hem niet zichbaar dunner/mager.
Al dat forummen komt me nu goed van pas(eindelijk een goed excuus), ik weet waar ik op moet letten. En hij is gewoon vrolijk, actief, brabbelt wat af. Ik heb er zo'n raar gevoel bij, het kan gewoon niet kloppen. Donderdag mag ik me weer melden op het CB. Als ze dan weer moeilijk doen vraag ik een doorverwijzing naar een kinderarts. Me laten opnaaien door zo'n miep is wel het laatste wat ik mag laten gebeuren.
Ik treft daar trouwens telkens een wijkverpleegkundige die enorm vast zit in haar eigen regeltjes. Hij MOET 5 flessen per dag van 200 ml. Dus ik zei: hij drinkt misschien wel minder per keer, maar wel vaker, dus dan komen we ook aan die liter. "Tja, maar je weet niet hoeveel melk eruit komt." Was haar antwoord. "Nee, helaas heb ik borsten zonder meterjes..." Daar kon ze dan weer niks mee. Zei zou volgens mij gewoon het liefst overstappen op kv. Ik niet, als het al mogelijk was, want meneer wil geen fles.

Een liter?

5 x 200 ml? Is dat om hem bij te spekken, of is dat standaard? Mijn dochtertje is nu 4,5 maand, zit op 5 voedingen per etmaal en hoewel ook op mijn borsten geen metertjes zitten geloof ik nooit dat ze aan een liter komt. Op de creche krijgt ze de fles en dan drinkt ze eigenlijk zelden meer dan 150 ml. Op het CB, waar ik dinsdag was, werd het advies te geven zolangzamerhand maar eens 180 ml in die fles te stoppen. Dat is dus minder dan ze jou adviseren, en kind is een maand ouder.

Kortom: mij lijkt 5 x 200 ml erg veel, eigenlijk.

Groeten,

Temet

Kari1

Kari1

08-08-2009 om 14:56

Morgana

Natuurlijk moet je je niet laten opnaaien door zo'n miep. Maar sluit ook je ogen er niet voor dat je zoon wel degelijk een periode van te weinig binnenkrijgen kán hebben meegemaakt. Je schrijft daar zelf wat aanwijzingen voor:
"Maar hij was afgevallen, 250 gram in een maand. Best wel veel dus, als je bedenkt dat hij 400 aan had moeten komen. Daarnaast plaste hij ook slecht." "Ondertussen leg ik hem vaak aan, en doe weer twee borsten, in plaats van 1." "Het was ook het eerste wat ik dacht, dit moet een weegfout zijn. Alleen dat slecht plassen, daar maakte ik me zorgen om. De eerste keer was het bloedheet geweest. De tweede keer was ik ongesteld geworden. Beiden vond ik eigenlijk wel logische redenen." Van heet weer gaan kinderen niet minder plassen en van een ongestelde moeder ook niet. Daar zit dan een stap tussen: te weinig melkintake. En da's niet goed voor een kind.
Het vaker aanleggen en weer 2 borsten geven heeft blijkbaar al geresulteerd in betere plasluiers. Dat is een goed teken, en je mag verwachten dat de groei dan ook weer inzet.
"Al dat forummen komt me nu goed van pas(eindelijk een goed excuus), ik weet waar ik op moet letten." Meuh. Zaken als geen droge huid hebben, geen huidplooien die blijven staan, geen ingezonken fontanel, vrolijk gedrag zeggen helaas echt niet dat een kind DUS genoeg voeding binnenkrijgt. Die dingen hebben vooral te maken met acute uitdroging, te weinig vocht dus. Bij jonge babies ligt dat idd vlak naast te weinig voeding, maar bij wat oudere babies niet meer. Stille ondervoeding aan de borst heet niet "stil" omdat de kinderen dan stil zijn, maar omdat het proces ongemerkt kan verlopen, bij zeer luidruchtig-vrolijke kinderen. (Waarbij ik niet zeg dat dat bij jullie aan de hand is want dat kan ik, net als Triza, niet zien door de computer heen. Dat is aan jou.)
Verder vind ik het MOETEN van 5 x 200 cc ook onzin. Een kind moet niks. Die bepaalt zelf wat hij nodig heeft, en dat geldt zowel voor borst als voor fles. Míts het aanbod voldoende is en het kind kan stoppen omdat hij het genoeg vindt en niet omdat er niet meer is, en daar kan een crux zitten, ook zowel bij borst als bij fles.
Hoe dan ook, bij de volgende weging zal er vast wel weer wat bij zijn!
Kari

Morgana Fata

Morgana Fata

09-08-2009 om 12:07

Poeperdepoep

Hoe blij kan je zijn van een vieze romper... Vandaag een heerlijke volle luier. Zacht, waterig zelfs, goed van kleur. Alleen de geur laat zich niet omschrijven als typische borstvoedingspoep.

Kari1, al dat forummen heeft me geleerd niet klakkeloos het CB achterna te lopen. Dat het niet goed is als hij afvalt, lijkt me duidelijk. (alhoewel ik het ook aannemelijk vind dat hij het zelfde is blijven wegen, wel in lengte wat gegroeid is, en de weegverschillen komen door het moment op de dag van wegen, het wel/niet net geplast of gepoept hebben enz.)Johannesbroodpitmeel is daarvoor in ieder geval niet de oplossing. Nog meer stress ook niet.
En inderdaad, warmte en ongesteldheid geven opzich geen reden voor minder melk. Ik had mijzelf beter moeten verzorgen die periodes, dat heeft waarschijnlijk voor minder melk gezorgd.
"Stille ondervoeding aan de borst heet niet "stil" omdat de kinderen dan stil zijn," Dat vind ik een mooie omschrijving.

Kari1

Kari1

09-08-2009 om 15:46

Mooi

dat is weer een goed teken.
"al dat forummen heeft me geleerd niet klakkeloos het CB achterna te lopen." Nee, ergens klakkeloos achterna lopen lijkt me nooit een goed plan. Maar dat geldt ook voor het forum...van wat ik hier langs zag komen kreeg ik net zulke rillingen als van jouw cb. (hij is vrolijk en niet sloom of apatisch, hij heeft geen ingezonken fontanel, hij heeft een veerkrachtige huid, veel babies hebben een groeidip rond 3 maanden dus dit geeft niet, hij "doet" het zo goed, dus kan er niks aan de hand en zal dit vast wel een weegfout zijn.) Zelfs de door jou geconsulteerde lactatiekundige "bevestigde nogmaals mijn gevoel. Als hij het zo goed doet, je verder niet al te druk maken." Eigenlijk vind ik dat redelijk kwalijk, bij jouw verhaal. Na een maand 250 gram mínder wegen is zorgelijk. Gelukkig was je zo verstandig om het niet geheel aan je zoon over te laten en door te gaan zoals jullie het deden maar zelf de BV een boost te gaan geven.
"alhoewel ik het ook aannemelijk vind dat hij het zelfde is blijven wegen, wel in lengte wat gegroeid is, en de weegverschillen komen door het moment op de dag van wegen, het wel/niet net geplast of gepoept hebben enz."
Nee. Ook hetzelfde blijven wegen is in de periode tussen de ruim 2 en de ruim 3 maanden niet aannemelijk. De weegverschillen per dag zijn niet van dien aard dat dat het geval kan zijn.
Het advies om NutriTon te geven vind ik erg vreemd. Heb je dat wel goed verstaan en bedoelden ze niet dat je (tijdelijk) NutriLon bij moest geven? Hoewel een merkadvies ook niet netjes is kan ik me dat dan nog een beetje voorstellen; kunstvoeding zal de zo broodnodige groei kunnen waarborgen in de periode dat je BV weer op peil moet komen. Nutriton is geen voeding en daarom een slechte maagvuller voor kinderen die juist die voeding zo hard nodig lijken te hebben.
Ben benieuwd wat z'n gewicht volgende week is...als dat ineens 800 gram meer is dan bij de laatste weging (400 gram groei tussen 2 en 3 maanden, plus 300 gram onterecht minder geschat door weegfouten, plus 100 gram groei voor de laatste week) dan was er toch iets raars met die weegschalen...
Kari

Miep

Miep

13-08-2009 om 22:37

Hier ook poepproblemen

..naast de flesvoeding, overigens... maar is het een idee om alvast met fruithapjes te beginnen op vier maanden? Zou dat schelen?

Kari1

Kari1

14-08-2009 om 08:17

Morgana, hoe

gaat het nu? Heeft hij de groei weer lekker te pakken (of was dat toch aldoor al zo)?
Kari

Morgana Fata

Morgana Fata

14-08-2009 om 23:38

Nog niet lekker

Nee, het gaat nog niet lekker. De lactatiedeskundige heeft me wel weer goed op weg geholpen. Zo had ik de verkeerde pil, die een negatieve invloed op de productie kan hebben. Ga ik hem dit weekend voor en na elke voeding wegen, zodat ik weet hoeveel er werkelijk ingaat. En ga ik volgende week langs een kinderarts, om eventuele andere oorzaken uit te sluiten. Daarnaast vaak aanleggen, en als hij 's avonds zelf niet wakker wordt voor een voeding, hem daar dan wakker voor maken. (alhoewel hij tot nu toe dan nauwelijks wat drinkt eigenlijk) Gelukkig is er nog steeds geen sprake van acute uitdroging en is hij nog steeds lekker actief en vrolijk. Geen rede voor wilde paniek dus. Wel er druk mee blijven en de oorzaak achterhalen.

liora

liora

15-08-2009 om 08:49

Sterkte

Hoi Morgana fata,

Veel sterkte! Klinkt inderdaad niet lekker. Ik vind het knap van je dat je toch rustig blijft.
Als de kinderarts nou ook adviseert kunstvoeding bij te geven, ga je dat dan wel doen? Ik bedoel, je wil je kind toch zien groeien, is dat niet het belangrijkste?

Dit is echt totaal geen kritiek en ik ben geen deskundige en ik bewonder je vertrouwen en doorzettingsvermogen bij de borstvoeding. Maar het is niet heilig he, belangrijkste is dat een baby goed groeit lijkt me.

Liora

Morgana Fata

Morgana Fata

15-08-2009 om 09:32

Tuurlijk

He Liora, tuurlijk wil ik wel kunstvoeding bijgeven. Afkolven ging ook niet lekker. Dus naar het kinderdagverblijf kreeg meneer weleens een pakje nutrilon mee. Vond hij geen probleem. Ik ook niet. Tot hij de fles ging weigeren, ongeacht de inhoud.
Mijn probleem met johannesbroodpitmeel is vooral dat het niks toevoegd. Dat zie ik niet zitten, het lost ook niks op. Net als nu al fruit geven. De richtlijn is niet voor niks 6 maanden, ik geloof niet dat zijn darmpjes daar nu al toe zijn. Op zich heb ik niks tegen kunstvoeding.(Behalve dat ik liever borstvoeding geef, om meerdere redenen)

Kari1

Kari1

15-08-2009 om 11:47

Wat vervelend

dat het nog niet lekker gaat. Waar meet je dat aan af, wat gaat er niet lekker? Is hij nog gewogen?
Die pil kan best meegeholpen hebben in te weinig melkintake. En natuurlijk is het goed om te proberen te achterhalen of er nog meer oorzaken zijn. Maar, en dat ben ik met Liora eens, waar het nu vooral om gaat is dat hij groeit, en ruim genoeg groeit. Geen uitdroging en vrolijk zijn is daar beslist geen graadmeter voor! Wilde paniek is niet nodig, maar chronisch te weinig binnenkrijgen heeft wel invloed op de ontwikkeling van alle organen en weesfsels. Dat is dus een situatie die toch zo snel mogelijk onder controle moet komen om (blijvende) schade te voorkomen.
Die Nutriton, schreef ik al eerder over, zal weinig brengen. Een kind groeit niet op Nutriton. Niet doen dus lijkt me. Hij heeft de ruimte in zijn buik veel meer nodig voor Echte Voeding. Liefst moedermelk natuurlijk, maar als dat (tijdelijk) niet genoeg voorhanden is dan zal het toch echt even kunstvoeding moeten zijn. En bij flesweigering dan met een lepel, beker of borstvoedingshulpset.
Verwacht niet te veel van dat wegen voor en na de voeding. Het is gebleken dat dat niet echt betrouwbaar is. (http://www.ntvg.nl/publicatie/wegen-vr-en-na-de-voeding-een-onbetrouw)
Zorg dat-ie groeit... je wilt volgende week niet dat de kinderarts hem opneemt voor sondevoeding!
Kari

Morgana Fata

Morgana Fata

16-08-2009 om 01:19

Gewogen

*Zorg dat-ie groeit*
Ja, maar hoe?
Allereerst moet me even van het hart dat ik er alles echt alles wel aan wil doen, als het maar beter met hem gaat. Kunstvoeding, borstvoeding, wat dan ook. Je denkt toch niet dat mijn voorkeur voor borstvoeding zijn gezondheid in de weg mag staan? Ik ben er kapot van dat het zo slecht met hem gaat. Als ik zeg; "geen reden tot wilde paniek". Bedoel ik dat wilde paniek geen oplossing gaat bieden. Huilend rondlopen, omdat ik mijzelf zo'n mislukte moeder vind ook niet.
Hij is inderdaad weer gewogen en weer afgevallen. Nu ik voor en na de voeding weeg, weet ik dat hij veels te weinig binnenkrijgt. Waardoor dat komt, snap ik niet. Volgens mij is er melk vooradig. Hij stopt zelf met drinken, mag drinken zolang hij wil. Aan het eind geeft hij soms zelf nog wel eens een mondje terug. (ook dat nog...) Kunstvoeding en afgekolfde melk heb ik geprobeerd. Met een fles, met een andere speen op de fles, met cupvoeding, met een lepel. Hij neemt het niet. Spuugt het weer uit. Wordt er helemaal wild en boos van. Tot het onmogelijk blijkt er wat in te krijgen. Ook weer vaak aangelegd, maar hij wil niet meer drinken dan dat hij nu doet. En wat hij nu binnenkrijgt is echt te weinig. Ik zit werkelijk met mijn handen in het haar. Alle tips zijn welkom.
Zelf blijf ik afkolven en aanleggen. In de hoop de productie toch hoger te krijgen en zo het drinken nog makkelijker te maken. Na een voeding is hij niet uitgeput. Hij ligt vrolijk te spelen, te draaien en te lachen. Maar meer drinken doet hij niet. Ook niet als ik hem na 10 minuten weer aanleg. Een klein slokje en hij is er weer klaar mee. Een flesje/lepel/cup al helemaal niet. Ook niet als hij half slaapt, ook niet als iemand anders het doet.
Nogmaals, alle tips zijn welkom. Tuurlijk wil ik helemaal niet mij jongetje aan de sondevoeding en vervelende ziekhuisonderzoeken hebben. Jeetje zeg.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.