Home » Forum » Folders bezorgen

Folders bezorgen

133 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Marieke
Folders bezorgen

Mijn dochter brengt sinds kort folders rond en als ik kijk hoeveel uren ze er mee bezig, den ik: pure uitbuiting. Donderdag kwamen de folders binnen, 16 verschillende, 203 adressen in totaal. Ik help mee met insteken en dan zijn we samen ruim 2 uur bezig. Rondbrengen kost een uur of 3-4, vandaag zeker want met 16 folders betekent dit: 3 keer op en neer. Het bedrag wat ze krijgt voor deze week is €9,72. De laatste 10 folders leveren €0,30 per folder op, let wel €0,30 voor ruim 200 folders. Ik vind het prima dat ze wat wil bijverdienen, maar amper een euro per uur vind ik wel heel erg weinig of is dit normaal?

AnneJ
ben bang

Dat het wel klopt. Ik lees dat je ook nog moet insteken,ik dacht dat dat voorbij was omdat de pakketten nu verzameld en geseald komen. Sommige ouders lopen ook die folderwijk mee, samen met hun kind of voor hun kind.
Tien euro per week is voor een kind wel veel geld.

Jasam
Is normaal

vanuit deze positie op zoek gaan naar een beter betaalde job.
Ik weet niet in welke omgeving je woont, maar tomaten plukken, paprika's, in de bloementeelt, uien pellen, betaalt beter per uur.
Moet vaak je wel 's morgens erg vroeg beschikbaar zijn.

bertje1
ja is echt schandalig

levert helemaal niets meer op. ik stel voor: iedereen staken, niemand brengt meer rond.. kunnen ze het zelf gaan doen (of gaat de prijs omhoog :-)

zebra
ook gedaan

onze zoon heeft zowel streekkranten, met folders die je zelf moest insteken rondgebracht als ook verpakte folders. De streekkranten met folders leverde meer op maar het kostte uiteraard ook meer tijd. Ikzelf hielp met insteken en bij het bezorgen, dit deed hij echter alleen tijdens een paar schoolvakanties.
Vorig jaar heeft hij een aantal maanden verpakte folders bezorgd, was op zich te doen zolang het geen dikke pakketten waren. Maar in de periode dat de boeken van intertoys en bart smit erbij zaten was het bezorgen een behoorlijke klus.

Ma Folder
voordelen

Hier (gelukkig) gesealde folders. Voordeel van folders lopen vind ik dat kind zelf (binnen een bepaalde marge) de tijd van lopen kan bepalen (erg handig ivm sport), kind is lekker een paar uur buiten in beweging, en kind verdient er ongeveer een tientje per week mee.
Verder doet kind alles zelf, lopen + troep opruimen. Bij het krantje hiervoor ook zelf insteken en opvouwen. Het is zijn/haar werk, ik heb mijn eigen werk ;-)).
Dus draadjesstarter, ik zou op zoek gaan naar een folderbedrijf met gesealde folders.

Dalarna
kan beter

Mijn zoon heeft voor VSP gelopen, ingesealde pakketten maar hij vond ze wel erg zwaar. De wijk was rond ons eigen huis, ongeveer 200 huizen of iets meer denk ik. Soms had hij twee pakketten per huis maar hij verdiende er dan ook soms wel meer dan 20 euro mee. Ik liep vaak wel mee omdat hij dan meer mee kon nemen. Ik duwde de fiets en legde de pakketten op de bagagedrager en hij pakte ze er bij elk huis af. Samen waren we denk ik zo'n 2 uur bezig maar dus geen invouwen en dus wel veel beter betaald.

Met 15 kan ze vakkenvullen en ik denk dat ze je sneller aannemen als je al een baantje hebt gehad.

Dalarna
Oja

Het laagste betaald was een keer 7,5 euro denk ik maar dan nog: geen invouwen! Verder heeft hij ook wel eens over de 30 gezeten met een los intertoysboek die apart kwam (dus twee keer lopen).

En ja, staken helpt niet, voor jou tien anderen en je kunt geen contact leggen met je collega's. Bij jou is het uitbuiting bij VSP absoluut niet. Hij is gestopt omdat hij het niet leuk vond en het geld ook niet nodig had als hij door was gegaan hadden we een bolderkar opgezocht op marktplaats. Iemand die het nu doet heeft ook zo'n ding en woont in de straat naast ons.

Jasam
Hier

lopen ze folders met een oude wandelwagen, voor een prikkie te koop in kringloopwinkels.

Kaaskopje
Eens

De losse folders bezorgen vind ik gevoelsmatig ook 'uitbuiting'. Het mag dan een tientje per week zijn, maar voor al het werk wat erin gestoken moet worden vind ik dat erg weinig. Vier uur werk voor 2,50 per uur.
Toch is het vergeleken met het minimumjeugdloon, wat een jongere vanaf zijn 15de verdient netjes, zie ik net op de website http://www.minimum-jeugdloon.nl/minimum-jeugdloon-2014/. Een 15-jarige verdient 2,56.

Kaaskopje
Ma Folder

Hij zijn werk en ik het mijne, vind ik een beetje kort door de bocht. De folders worden bezorgd naast schooltijd. Een schooldag is toch ook een soort 'werkdag'. In feite is bezorgen voor een jongere dus net zo extra, als wanneer jij een uurtje mee zou helpen naast je werkdag. Folders bezorgen is bovendien een niet erg sociale bezigheid. Je loopt in je eentje, geen aanspraak van collega's. Hoeveel doorgewinterde werknemers noemen het contact met collega's niet als een van de belangrijkste elementen van een 'leuke werkdag'? Veel. Een beetje hulp is daarom a. fijn omdat het werk anders veel te lang duurt en b. gezelliger en daardoor beter vol te houden.

Dalarna
Kaaskopje

Je leest niet goed, ze zijn met z'n tweeën bijna acht uur bezig, dus iets meer dan een euro per uur! Zet dat eens af tegen de ruim 20 euro die mijn zoon kreeg en waar wij samen maximaal 4 uur voor hoefden te werken! Soms dus maar 8 euro maar dan waren we ook samen in een uurtje klaar.

Dalarna
oja en

Het is natuurlijk geen fulltime baan, die pubers zien de hele dag hun klasgenoten toch al? Waarom moet folders lopen dan een sociale bezigheid zijn? Het is gewoon een paar uurtjes geld verdienen. Mijn zoon vult nu de vakken tussen 6 en 8 's morgens en dat is op dat moment ook een weinig sociale bezigheid ;) In de meivakantie kreeg hij plotseling hulp van een collega puber en toen is hij wel gaan vragen of hij nog een uurtje extra mocht omdat het zo gezellig was. Dat dan weer wel maar hij heeft zelf gekozen voor deze tijden.

Ma folder
Kaaskopje

Tja, tegen de tijd dat ik uit mijn werk kom zijn die folders al bezorgd hoor. En met gesealde folders gaat het maar om 2 tot 3 uur werk. Waar hebben we het over? Kind houdt meer dan genoeg vrije tijd over. Lijkt wel of je het zielig vind als een kind een zelfgekozen bijbaan zelf moet doen. Mij lijkt dat volstrekt logisch.

EBSD
kappen

makkelijk: gewoon stoppen met die handel (als iedereen dat doet, is het nog beter voor het milieu ook )

Kaaskopje
Ma Folder

Gesealde folders kunnen inderdaad wel zonder hulp. Ik dacht vooral aan de losse folders/krantjes.

Kaaskopje
Oeps:-)

Heb ik over de juiste aantallen heengelezen? Dat kan:-) Als het om een euro per uur gaat vind ik het zeker uitbuiting.

Ik verbaasde me ook al. Tijdens het schrijven dacht ik 'waarom zie ik nu dat het wel meevalt met de beloning, dit is een normaal bedrag." Terwijl ik de beloning voor losse folders altijd uitbuiting heb gevonden. Ik zal dat ook nooit aanmoedigen als mensen mijn mening vragen.

Het is natuurlijk een keus. Je kunt die losse folders ook níet bezorgen, maar vaak beginnen kinderen eraan zonder te weten wat het echt inhoudt. Daarom vind ik de kerst/nieuwjaarstraditie ook iets om in ere te houden. Ze doen het toch maar, voor een schijntje. Dat zal nooit beter worden vrees ik. Als je die folders dan wilt ontvangen, waardeer dat dan ook die ene keer in het jaar.

Monique D*
Vreselijk werk

Twee uren folders insteken en ze dan 3 à 4 uren in weer en wind rondbrengen? En dan komt de schooldag er nog bij? Vrienden van mijn kinderen deden dit ook (zelfs voor dag en dauw), maar mijn kinderen hebben hiervoor bedankt. Toen ze 15 waren gingen ze allebei vakkenvullen in de supermarkt, daarna kreeg mijn zoon een bijbaan aangeboden in een winkel waar hij het nog steeds naar zijn zin heeft (hij draait met alles mee). Dochter werkt nu als kassamedewerker in een supermarkt en staat ook vaak achter de servicebalie. Zij krijgt daar steeds meer taken.

Dus Marieke, ik weet niet hoe oud jouw kind is, maar als zij geen 15 is zou ik wachten totdat zij die leeftijd heeft bereikt en dan kan zij in een supermarkt beginnen met de vakken te vullen.

Kaaskopje
Kappen

Tenzij er een wettelijk verbod komt zal het nooit stoppen, dus die suggestie is ijdele hoop uitspreken.

Ik vind dit soort uitspraken ook altijd een beetje makkelijk. Het is waar, folders drukken is niet goed voor het milieu, maar het is wel een bedrijfstak waar een heleboel mensen hun brood in verdienen. Niet alleen kinderen. Stoppen betekent dus minder werkgelegenheid.

Madame Modale
in 1981

Ik had in 1981 zo'n baantje. Ik was met insteken en bezorgen in totaal 10 uur per week bezig en ik kreeg per vier weken f 40,50 op mijn rekening. Ik had dan zo hard gewerkt voor die paar rotcenten dat ik geen goed besef meer had van de waarde en het niet wilde uitgeven maar oppotte. Na een paar maanden ben ik gestopt. Het was wel een 'goede ervaring', maar ik weet niet precies wat ik ervan heb geleerd. Ik heb nog steeds de neiging overdreven zuinig te zijn met mijn geld, of ik nou veel verdien of weinig. Voor mijn eigen kinderen zou ik zo'n uitbuitbaantje niet willen. Ze geven nu (ietsje ouder dan ik toen) wat bijlessen en verdienen daarmee per maand denk ik zoveel als ik met die 40 uur beulen. Eentje doet bovendien vakantiewerk in een softwarebedrijf. Mijn kinderen verdienen meer, met interessanter werk, minder afzien, en meer in lijn met hun capaciteiten en toekomstplannen. Ze missen misschien de ervaring van het doorbijten bij slecht betaald zwaar werk. Maar heb ik daar veel aan gehad? Ik heb werkelijk geen idee.

AnneJ
Inkomen

Het is te begeleidingsgevoelig werk, voor ouders dan zeg maar die zitten mee te bezorgen, maar wel een van de weinige mogelijkheden voor jongere kinderen om iets te verdienen.
Dus als je een gezinsinkomen hebt waar geen zakgeld af kan dan kan ik me er iets bij voorstellen.
Of als kinderen dat zelf willen en niets beters kunnen vinden maar wel al de zelfstandigheid en het initiatief hebben om iets te doen.
Anders inderdaad handiger om te wachten tot ze 15 jaar zijn of ouder.
Maar ook dan liggen de banen niet voor het opscheppen.
Dus ook een deel van de oudere jongeren zal 'folderen' bij gebrek aan beter.
Het is gewoon een werkgeversmarkt.

Elizah
Tussen de 2 en de 2,50 per uur

Marieke, ik weet niet hoe lang je dochter al folders bezorgt, maar het is wel zo dat hoe langer je het doet, hoe sneller het gaat en hoe meer je dus per uur verdient. Wel vind ik dat het bedrijf van je dochter erg weinig betaalt.

Mijn oudste heeft twee jaar bezorgd en jongste van 13 heeft zijn wijk overgenomen.Vorige week had hij toevallig ook 16 folders (voor 241 brievenbussen). Hij kreeg er 14,26 voor. Ik help altijd wel met invouwen. Dat werk is zo dodelijk saai en geestdodend, volgens mij houdt geen enkele jonge puber dat zonder hulp vol. Voor de rest doet hij alles zelf. Inclusief vouwen komt hij globaal op een uurloon van tussen de 2 en de 2,50. Voor volwassen begrippen misschien niet veel, maar het levert hem per vier weken toch tussen de 40 en de 60 euro op. En dat vind ik voor een dertienjarige helemaal niet zo slecht.

Als ik zie wat beide zoons van dat geld allemaal bij elkaar gespaard hebben ben ik echt trots op hen. Nog belangrijker: zij mogen er ook trots op zijn. Jongste leert er ook door plannen en het is goed voor zijn verantwoordelijkheidsgevoel. Het is bovendien een goede stimulans om zich in te zetten voor school, want hij wil later echt wel een leukere baan ;-) Oudste was het folderen na twee jaar spuugzat en werkt nu in een winkel. Jongste zal als hij de leeftijd daar voor heeft ook wel zoiets gaan zoeken. Maar op deze leeftijd is er verder nu eenmaal niet zoveel ander werk.

Kaaskopje
Madam Modaal

Het gaat om kinderen van 13/14 jaar. Die brengen folders en krantjes rond. Oudere kinderen kunnen andere baantjes/banen zoeken naast school. Liefst meer in lijn van hun opleiding, maar dat is niet altijd mogelijk.

Mijn jongste dochter is al 5 jaar bij AH. Niet haar droombaan uiteraard, maar ze heeft de (tot op zekere hoogte) zekerheid van een vast contract en ze heeft een paar collega's waar ze leuk mee omgaat. Dat is ook wat waard. De andere dochter heeft een paar zomers werk gedaan wat enigszins bij haar opleiding paste. Ik denk dat ze daar nu nog steeds voordeel van heeft. Maar algemeen genomen denk ik dat élk werk in het voordeel werkt bij het solliciteren naar nieuw werk. Ook krantenbezorgen. Het toont aan dat je je handen uit de mouwen wilt steken.

Katniss
Vroeger

Ik heb het ook een tijdje gedaan, een weekblaadje + folders. Voor de krantjes kreeg ik 12 gulden per week, per folder 6 gulden erbij. Je kreeg toen nog geen 28 folders per week, dus meestal had ik rond de 30 gulden per week voor 3 uur lopen (ik had echt een rotwijk met lange voortuinen). Mijn moeder was dan zo lief om de folders erin te vouwen, en daar was ze ook wel een ochtend mee bezig.
Vaak vroeg ik mijn buurmeisje mee. Die kreeg daar dan 6 gulden voor, ongeacht de hoeveelheid folders.

Dalarna
ja kaaskopje

Je vergat dat moeder en dochter al sámen ook ruim twee uur bezig waren of telt dat niet mee in het werk bij jou?

Jaina
Wel erg weinig

Het levert niet veel op maar als een kind toch wat wel verdienen kan het een optie zijn. Ik zou alleen nooit zelf mee gaan helpen. Die twee uur die ik besteed aan vouwen kan ik heel wat beter aan mijn eigen werkzaamheden besteden, levert een stuk meer op. Daarnaast is het hun baantje en dus zijn ze zelf verantwoordelijk. Is het te veel werk dan zoeken ze maar wat anders of helemaal niks.

tsjor
Meehelpen

Ik heb wel meegeholpen met invouwen. Was ook meteen een goede gelegenheid om alles eens even door te praten. Het is niet veel, maar voor een 13 of 14-jarige is het heel wat, zo'n 60 euro per maand. We hadden wel een kar om alles rond te brengen en dan liep ik ook meesstal mee. Enerzijds voor de veiligheid, anderzijds, omdat ik dan ook eens buiten kwam.
Het grote voordeel is wel dat het kind enkele jaren later op de markt komt als iemand met ervaring, iemand die weet van aanpakken, die het vol kan houden, ook als het regent en sneeuwt, ook als het zwaar is. Op haar 16e had mijn dochter een ander baantje, verdient veel beter, soms wel te lange dagen en teveel druk om veel te werken. Daarvoor heeft ze moeten leren om 'nee' te zeggen.
Ik vind het nog steeds een mooi 'instapbaantje', folders bezorgen.

Tsjor

Puck
langzaam?

Mijn kind heeft ook een folderwijk van 191 adressen, allemaal eensgezinswoningen. Denk dus een beetje vergelijkbaar met dat van Mariekes kind. Maar al met al is hij )zonder hulp) er wel minder tijd mee kwijt dan Mariekes kind. Uitgaande van 16 folders Insteken ongeveer 2 uur en lopen ook 2 uur. Daar krijgt hij bij 16 folders ongeveer 12 euro voor. Dat is dan 3 euro per uur en meer dan zijn evenoude (15 jaar) vriendje met vakken vullen verdient.

Kaaskopje
dalarna

In eerdere reacties gaf ik aan dat wij het ook samen deden en dat het daarom een belachelijk lage beloning is. Ik dacht bij mijn berekening in de reactie waar je nu over had niet goed. Ik had de hulp niet meegerekend. Dat liet toch al merken met mijn "oeps"?

Yura
Dochter wilde ook

Mijn dochter wilde het ook gaan doen. Ze komt altijd geld tekort. Ik heb gezegd dat ik het niet wilde. Inderdaad is het nogal begeleidingsintensief, niet alleen het insteken indien nodig, maar ook kun je als ouder aan de bak als ze ziek zijn ofzo. Daarnaast heb ik echt spookverhalen gehoord over de betaling. Een bekende van mij hield zelf alles precies bij en controleerde de betaling die nooit klopte, daar ging zijn dan weer achteraan bellen. De laatste betaling (40 euro geloof ik) heeft haar dochter pas na meer dan een half jaar, heel veel telefoontjes, brieven en uiteindelijk dreigen met een advocaat, gekregen.
Over een klein half jaar is ze 15 dan gaat ze maar vakkenvullen.

Dalarna
yura en kaaskopje

Yura: mijn ervaring met vsp is echt heel goed, ingesealde pakketten en de betaling klopte altijd. Toen mijn zoon zijn pols brak en een paar weken niet kon lopen ben ik echt niet gaan lopen hoor. Wat een onzin dat jij dat dan zou moeten doen. Als ik ziek ben gaat mijn man toch ook niet voor mij werken?

Als je een keertje ziek bent komen de folders gewoon wat later. Het voordeel bij vsp is ook dat je de folders vrijdag of zaterdag krijgt. Vanaf zaterdag een uur of 17 mocht gaan lopen, op zondag mocht lopen als je daar geen klachten over kreeg en uiterlijk dinsdagavond moeten ze in de bus liggen.

Ik kan iedereen VSP aanraden kan ik wel zeggen.

Kaaskopje: je vroeg het meer vandaar mijn reactie: "Heb ik over de juiste aantallen heengelezen? Dat kan:-)" Ik dacht dat jij wellicht het invouwen niet meetelde met het aantal uren vanwege jouw vraag.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.