Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Dochter kwam dronken thuis

Hallo allemaal,
Mijn dochter van 17 is over het algemeen erg rustig en drinkt niet veel.
Vannacht kwam ze behoorlijk dronken thuis nadat ze naar een dorpsfeest was geweest.
Het is voor het eerst dat ze dronken thuiskomt, we hebben hier dus nog niet eerder mee te maken gehad en ik weet daarom niet goed of ik er iets van moet zeggen. Wat zouden jullie in deze situatie doen?

Grt.


Ik zou me daar niet zo druk om maken. Ben zelf ook jong geweest.

Ik zou het wel bespreken. Vragen wat ze er zelf van vond. Het feest, maar ook dronken zijn. Officieel mag ze nog geen druppel, dan vind ik het toch best heftig om duidelijk dronken te zijn. 

MRI

MRI

25-06-2023 om 20:38

Ja is naar om te zien als ouder. Maar ja 17... een paar jaar geleden was de wettelijke alcohollimiet 16. Ik zou niet zoveel doen. Wel iets luchtigs zeggen van 'hou je het een beetje gezond?"

Wakker worden met een kater bij 30° is hopelijk al een eerste goede les.

Het hangt er ook vanaf wat voor afspraken jullie (vooraf) hebben gemaakt. Blijkbaar vinden jullie het wel oké dat ze drinkt. Hebben jullie daarover gesproken en hoeveel ze 'mag' drinken?
Vind je het erg dat ze dronken was of maak je je zorgen dat het slecht voor haar gezondheid is en/of ben je bang dat ze vaker veel gaat drinken?

Ik zou vragen of ze er vandaag net zoveel plezier van heeft als gisteravond en of ze het gezellig heeft gehad, daarna zou ik wel even vragen of ze wel een beetje oplet wat ze doet en dan afhankelijk van haar reactie  verder reageren.
We zijn allemaal jong geweest

ik zou hooguit volgende ochtend vragen of ze een kater heeft, maar verder niets mee doen. 

Ik zou vooral willen weten of er geen sprake was van groepsdruk, dus dat het drinken echt haar eigen keuze is geweest. En zo ja, dan zou ik daar op doorvragen. En vooral haar laten bedenken wat een gepaste straf is. Want ze weet natuurlijk prima dat ze fout is geweest.

Eerlijk gezegd zou ik er niet veel mee doen. Gun haar die ervaring. Ook van een eventuele kater. Leert ze waarschijnlijk meer van dan van een gesprek/preek. 

ik heb op de school van mijn dochters  een workshop hierover gedaan. Belangrijkste tip was om vanuit je eigen ervaring te praten. En duidelijk te zijn wat je zag, hoorde en wat je wil weten. En daarbij vragen te stellen die niet aanvallend zijn, maar onderzoekend. Waarschuwen, straffen enzo is af te raden. Zet de deur open naar openheid.

 

17 vind ik een beetje een grensgeval. Ik zou er een beetje open ingaan. En als je het niet oke vindt, dan dat ook meegeven. 

Het is niet raar om op je 17e een keer dronken thuis te komen, als het maar niet te vaak gebeurd en in ieder geval nooit door de week.

Boarn schreef op 25-06-2023 om 21:01:

Ik zou vooral willen weten of er geen sprake was van groepsdruk, dus dat het drinken echt haar eigen keuze is geweest. En zo ja, dan zou ik daar op doorvragen. En vooral haar laten bedenken wat een gepaste straf is. Want ze weet natuurlijk prima dat ze fout is geweest.

Serieus?

Ik zou (nu) niets doen, waarschijnlijk schaamt ze zich al genoeg zonder dat je als ouder ook nog allerlei vragen gaat stellen. 

ik zou vragen was het gezellig gisteren? En was je lover er ook? Toppers. Je bent maar een keer jong. Heerlijk dat ze vrienden heeft (neem ik aan). Is ook niet vanzelfsprekend.

Ik las toevallig net een tweet van Tom Box, een arts:

Vannacht straalbezopen jongen van 15 opgenomen.
Met vader afspraken gemaakt over de opname en het beleid
“Voor morgenvroeg zal ik wat pijnstilling voorschrijven, want hij zal zich dan wel erg ellendig voelen”
“Nee hoor, dat hoeft niet. Dat zit wel goed zo”
“Gotcha”

Ik denk dat ik ook ongeveer zo zou reageren. Zoals iemand hierboven al opmerkte: ontwaken met een kater bij dit weer is al een flinke "straf". Dronken worden op je 17e is niet iets om te stimuleren bij je kind, maar ze ondervindt zelf de gevolgen.
Het zou wel anders zijn als het regelmatig zou gebeuren, dus ik zou zeker een vinger aan de pols houden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.