Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Gratis menstruatieproducten

In Schotland zijn de menstruatieproducten gratis. In Nederland zie je ze wel in voedselkastjes en soms op scholen. Ik vind dat het op alle scholen gratis aangeboden moet worden. Wat vinden jullie?
Er is inmiddels een petitie gestart (niet door mij)
https://petities.nl/petitions/k-tprobleem-maak-menstruatie-gratis?locale=en


Ik kom alleen op scholen waar dat al zo is geloof ik..... wel handig hoor. Maar niet zozeer vanwege menstruatiearmoede, ben geneigd daar niet zo in te geloven (tenzij je heel zwaar menstrueert is maandverband echt geen grote uitgave). 

Ik zou het meer zoals wc-papier willen zien, op elke wc doorgaans aanwezig uit praktische overwegingen. Om bij uitgaven te blijven: ons huishouden is meer geld kwijt aan wc-papier dan menstruatieproducten. 

Oh, ik zie nu dat de petitiemakers het ook meer op die manier benaderen..... 

Ik kom regelmatig in klim- en boulderhallen, en die hebben vrijwel allemaal tampons of maandverband liggen. Ik vind het een fijn idee dat m'n dochter dat altijd iets kan pakken als ze vergeten is zelf wat mee te nemen. De kosten zijn voor ons gelukkig het probleem niet. 

Maar ik geloof zeker wel dat als je heel krap zit het iets is wat je je eigenlijk niet kunt veroorloven. 

Ik zou het ook handig vinden als het op mijn werk zou liggen. E zijn met veel 50+ dames en bij mij komt het nogal onregelmatig, dus soms heb ik dan net niets bij me. Moet ik alle vrouwen in vruchtbare leeftijd langs om te vragen of ze misschien iets mee hebben.

Heel erg mee eens. Ik ben een eigen menstruatie uitgift punt geworden en bekostig die zelf. Je zal schrikken als je weet hoeveel spullen ik koop elke maand, en hoeveel mensen ze komen halen. Ze komen ook vaak pas als het donker is. Echt heel triest.

Ik heb het allemaal niet meer nodig zeg maar. Maar als ik nu 20 of 30 was geweest zou ik zo'n cupje wel willen proberen. Wat ik allemaal niet heb weggegooid in al die jaren..... 
Beter voor het klimaat. Maar zolang dat nog niet algemeen gebruikt wordt ben ik vóór gratis maandverband en tampons. Het is duur spul voor wie het niet breed heeft. En idd net zo common als wc papier.

MMcGonagall schreef op 02-12-2023 om 00:07:

Ik zou het ook handig vinden als het op mijn werk zou liggen. E zijn met veel 50+ dames en bij mij komt het nogal onregelmatig, dus soms heb ik dan net niets bij me. Moet ik alle vrouwen in vruchtbare leeftijd langs om te vragen of ze misschien iets mee hebben.

Wat is het probleem met gewoon zelf maandverband in je tas stoppen? 

Bij mij op het werk ligt het sinds kort. Wat was ik daar blij mee toen ik niet had verwacht te gaan menstrueren en bleek dat man mijn tas had uitgeruimd in mijn zwangerschapsverlof. Thuis wel direct weer mijn tas aangevuld, want liefst heb ik gewoon altijd zelf iets bij me. Ik werk in een team met mannen dus ik had anders of me moeten behelpen met wc papier of op andere afdelingen moeten gaan vragen. 

heel erg voor. 20 jaar geleden had ik al meisjes in mijn klas die noodgedwongen met een prop wc papier in hun onderbroek liepen in het bloed op te vangen. Met de huidige problematiek rondom armoede zullen er meer meisjes en vrouwen zijn die dat moeten doen. Groot voorstander van scholen/verenigingen/werkgevers die daarin faciliteren.

Nick90 schreef op 02-12-2023 om 01:00:

[..]

Wat is het probleem met gewoon zelf maandverband in je tas stoppen?

  • Je hebt het wel gekocht, maar het ligt nog in de voorraadkast
  • Je hebt het wel gekocht, maar het zit in die andere tas
  • Je hebt het wel gekocht, en in je tas gestopt, maar je hebt geen tas bij je.
  • Je had het wel gekocht, maar het is al op en je bent nog niet in de gelegenheid geweest om de voorraad aan te vullen
  • Je wil het wel kopen, maar je hebt er geen budget voor (heeft 1 op de 10 vrouwen wel eens mee te maken: https://www.armoedefonds.nl/wat-we-doen/projecten/menstruatie-armoede/). Je krijgt dan zelf gefrabiceerde oplossingen (prop wc papier in je onderbroek), vrouwen die zichzelf niet vaak genoeg verschonen (niet hygiënisch en ongezond) of vrouwen die thuis blijven (zodat ze niet vies/bevuild naar buiten hoeven).

voor mijn persoonlijke situatie, waarom ik zelf voorstander ben:


  • Nooit meer de walk of shame, met een tampon of maandverbandje weggemoffeld, naar het toilet toe.

daar heb ik zo’n hekel aan!! Moet ik vanachter mijn bureau, met 2 collega’s naast me en 3 collega’s achter me uit mijn tas een tampon of maandverbandje vissen (zonder dat iemand dat ziet, want niet iedereen hoeft te weten dat ik ongesteld ben of me ga verschonen). Vervolgens met dat ding in mijn hand richting het toilet, in de hoop dat niemand me aanspreekt (want awkward gesprek en mensen gaan naar je handen kijken). Je zou kunnen zeggen: stop het dan in je zak. Maar jurken hebben vaak geen zakken. En vrouwen spijkerbroeken vaak nepzakken of van die ondiepe dingen waar niks inpast.

mijn dochter is 12, de oudste, in de zomervakantie voor het eerst ongesteld geworden. Gelukkig was ze thuis en wist ze wat het was enz. 
Nu zit ze in de brugklas. Mijn schoonmoeder heeft heel lief een leuk tasje gemaakt voor in haar tas, waar ze maandverbandjes in kan doen zonder dat her gezien wordt.

nu was ze op school opeens (week eerder dan gepland) ongesteld geworden. Ze was op de wc maar daar lag niks. Vriendin van haar ging uit haar tas maandverband pakken en ging haar tas halen. Jongen uit de klas dacht, goh wat ga jij doen?!? Is achter die vriendin aangelopen zo de wc in, van de meisjes. heeft natuurlijk alles gezien en gehoord. Dit joch doet alleen maar dingen die niet mogen en is tot op de dag van vandaag haar aan het uitschelden en grapjes maken over dat ze ongesteld is. Zij is ongesteld maar de rest van haar vriendengroepje nog niet. 
Dit is maar even een heel klein voorbeeld, in de ogen van mijn dochter is dit natuurlijk mega groot… maar ik had het heel erg fijn gevonden als dit al niet was gebeurd omdat er op school maandverband aanwezig was! Zo zie je maar…

daarom dacht ik, ik typ het toch even als voorbeeldje hoe het kan gaan. En oke dat joch daar is meer mee aan de hand en daar zijn we mee bezig 😢

ik ga dus tekenen!

@Theekopje: lekker zo’n klasgenootje zeg 

Op de werkvloer gaat het er helaas niet per definitie beter aan toe.
“Ja maar jij bent ongesteld, dus we spreken jou volgende week wel weer”
De aloude “ben je soms ongesteld?” als je wat scherps zegt
“Laat X maar een beetje met rust vandaag, die is ongesteld”, alsof je ineens niet meer normaal kunt functioneren.
Ik heb volwassen mannen in hele normale bedrijven net zo kinderachtig zien en horen omgaan met menstruatie als de klasgenoot van jouw dochter.

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

02-12-2023 om 07:47

Nick90 schreef op 02-12-2023 om 01:00:

[..]

Wat is het probleem met gewoon zelf maandverband in je tas stoppen?

Zou jij het ook normaal vinden als er nergens meer toiletpapier aanwezig zou zijn? Wat is immers het probleem met gewoon zelf toiletpapier in je tas stoppen?

Wandelvrouwtje schreef op 02-12-2023 om 07:47:

[..]

Zou jij het ook normaal vinden als er nergens meer toiletpapier aanwezig zou zijn? Wat is immers het probleem met gewoon zelf toiletpapier in je tas stoppen?

Kromme vergelijking. Nee natuurlijk zou ik dat niet normaal vinden maar dan hou ik m’n drol wel op tot ik thuis ben.

PerfumedAlpaca84

PerfumedAlpaca84

02-12-2023 om 07:52

Nick90 schreef op 02-12-2023 om 07:51:

[..]

Kromme vergelijking. Nee natuurlijk zou ik dat niet normaal vinden maar dan hou ik m’n drol wel op tot ik thuis ben.

Waarom vind je dit een kromme vergelijking? Het gaat beide om producten die je nodig hebt op het toilet. Enige verschil is dat ongestelde vrouwen het niet op kunnen houden tot ze thuis zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.