Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Jongvolwassen Jongvolwassen

Jongvolwassen

Lees ook op

Aanhang op familiefoto

gister na de kerstlunch wilde mijn moeder nog even op de foto met haar vier kleinkinderen. Dus zonder aanhang aub . Het ging allemaal een beetje langs me heen maar achteraf zei m’n dochter me dat ze dat echt niet vond kunnen dat haar vriend (sinds 1,5jr) er niet op mocht/ hij hoort er gewoon bij/ zijn oma zou dat nooit doen/ etc etc.
Ik vind dat ze er niet zo’n punt van moet maken maar zij kan er niet over uit. 
Ben gewoon even benieuwd hoe jullie hier over denken.


ik ben het met je eens. Oma wil graag een leuke foto van kleinkinderen. Prima toch?

Je had natuurlijk ook 2 foto's kunnen maken. Eentje met en eentje zonder aanhang. Misschien voor de volgende keer een tip! 

Ik vind het sowieso al bijzonder dat je moeder wil dat er geposeerd wordt met haar en haar (ik vermoed (bijna)volwassen) kleinkinderen. Je dochter heeft nu een vriend en hoort er bij. Ze is niet meer het kleine kleinkind.

'Met oma op de foto' vind ik zelf niet zo nodig, maar als een oma dat wil snap ik best dat ze er geen aanhang bij wil die volgend jaar misschien wel geen aanhang meer is. 

Met mijn vaders 80e verjaardag hebben we ook foto's gemaakt.  
Vader- moeder
Vader- moeder- kinderen
Vader-moeder- kinderen en schoonkinderen
Vader-moeder-kinderen- schoonkinderen en kleinkinderen
Vader-moeder- kinderen -schoonkinderen- kleinkinderen en aanhang van de kleinkinderen.

Vroeger met echte rolletjes kan ik nog snappen dat het niet ieder vriendje van een kleinkind op de foto wilde, want het kon ook zomaar weer uitgaan met het vriendje en dan hing vriendje nog voor een hele periode bij oma aan de muur.  Nu met digitale foto's is het niet zo moeilijk om een fotootje extra te maken en voelt kind zich niet achtergesteld. 
Kan oma zelf kiezen welke foto ze aan de muur hangt. 

Ik ben ondertussen paar aankomende 'schoonzonen' verder. En helaas stonden  die wel overal op. Maar kunnen niet aan de muur blijven hangen bij ons of oma. Dus ik snap oma heel goed. De tip van 2 foto's maken is slim. Met en zonder aanhang. En met digitale camera makkelijk. 

Daarnaast: Aanhang is toch iets anders dan een eigen (klein)kind met jou op de foto. 

Ik snap dat heel goed, dat oma alleen met ‘eigen’ spul op de foto wilde. Maar inderdaad zou ik dan ook een foto mét aanhang maken.
Hier vroeg de vriendin van zoon zelf of ze wel op de groepsfoto hoorde. Dat vond ik dan weer wat vreemd. Ze hoort er idd gewoon bij, ook al is ze op dit moment de enige aanhang binnen de familie. En als het volgend jaar uit zou zijn blijft het toch zo dat ze er dit jaar wel bij hoorde. Er zullen nog wel meer relaties voorbij komen en weer gaan en daar dan ook foto’s van. Die horen toch bij de familiegeschiedenis.
Maar, een foto met alleen eigen kinderen en/of kleinkinderen is ook bijzonder. Ik snap dat zeker van een oma best. Die heeft waarschijnlijk toch minder band met de partners van haar kleinkinderen.

En over een half jaar is de relatie toch gedaan en kan oma aan de slag met een gom.

Ik snap perfect dat oma alleen met eigen spul op de foto wil.
Of dat er 2 foto's gemaakt worden. Waarbij ik ook alleen degenen erop zou willen die al 5+ jaar samen zijn en een stabiele relatie hebben.

Oma wil een foto, dus oma beslist.

Je dochter zeurt 😜

Ik ben geen oma maar wil ook een foto van mijn eigen kinderen.
En dan nog 1 met alles .

mij  oma had jaren een familie foto hangen waarbij er een vriendje en vriendinnetje op stonden van haar klein kinderen die kort na her nemen van de foto,  van het toneel verdwenen.

Ik snap oma dus heel goed en zou het ook zo gedaan hebben. Vorig jaar familie fotos gemaakt voor de schoonouders en daar ging het vriendje van mijn stiefdochter ook niet bij op. Zij gingen samen op de foto en verder stond hij er niet op..
Je dochter zeurt, 1,5 jaar is nog niks en kan volgende maand zo afgelopen zijn.

Ik snap oma best en zou dat ook zo gedaan hebben. Of je maakt 2 foto's, probleem opgelost. 

Ik hink een beetje want wanneer er dan wel bij?
Ik sta ook op de foto bij mijn schoonouders aan de muur. 17 jaar samen geweest, 2 maanden er na meldde mijn man dat hij verder ging zonder mij. Mijn ouders zijn na 40 jaar uit elkaar gegaan. 
Vriendin is al vanaf haar 14e samen met dezelfde partner.

Marty1984 schreef op 26-12-2023 om 16:56:

En over een half jaar is de relatie toch gedaan en kan oma aan de slag met een gom.

Ik snap perfect dat oma alleen met eigen spul op de foto wil.
Of dat er 2 foto's gemaakt worden. Waarbij ik ook alleen degenen erop zou willen die al 5+ jaar samen zijn en een stabiele relatie hebben.

Oma wil een foto, dus oma beslist.

En misschien zijn ze over 25 jaar nog samen. 

Ook relaties van 5 jaar kunnen uit gaan. Ik zou gaan voor 1 foto met 1 zonder ongeacht hoe lang relatie is.

Ysenda schreef op 26-12-2023 om 18:35:

Ik hink een beetje want wanneer er dan wel bij?
Ik sta ook op de foto bij mijn schoonouders aan de muur. 17 jaar samen geweest, 2 maanden er na meldde mijn man dat hij verder ging zonder mij. Mijn ouders zijn na 40 jaar uit elkaar gegaan.
Vriendin is al vanaf haar 14e samen met dezelfde partner.

Vriend van nicht stond op foto aan de buitenkant. Toen het uit ging, schoof oma een ansichtkaart in rand lijst zodat zijn gezicht buiten beeld viel. Jaar erop liep het niet zo lekker in huwelijk tussen mij enmijn man, maar ik zorgde ervoor dat ik op de familiefoto niet aan de zijkant stond; mocht het resulteren in een scheiding, konden ze een nieuwe grote familiefoto laten maken..

Familiefoto’s zijn zo overrated.

Ik snap wel dat de dochter van TO hier over valt, ze is al 1,5 jaar samen met haar vriend, niet pas 2 weken ofzo. Wanneer " mag" het dan wel? Moet je dan eerst 3/5/10 jaar samen zijn/ samenwonen/getrouwd/geregistreerd partnerschap hebben? En ook dan kan de relatie uit gaan en dan staat de ex er ook op. Natuurlijk is een foto met enkel de kleinkinderen ook leuk maar dan zou ik er ook een maken met de aanhang.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.