Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
---

---

12-08-2021 om 11:14

Wat hoort voor jou nu écht bij de opvoeding van je kinderen (tussen 0-20 jaar)?

Ik trap af: het samen kijken naar het programma: Je zal het maar hebben. Mijn kinderen hebben daar zo ontzettend veel van geleerd. Vooral ook omdat ze jongeren in beeld brengen die iets bij de geboorte hebben gekregen en daarmee hebben moeten leren leven maar ook jongeren die perfect gezond waren en door een ongeluk of plotseling ziekte hun hele leven in elkaar zien storten en daar vervolgens weer mee om gaan. 

Wat vind jij belangrijk in de opvoeding? Ik heb er vast nog wel meer maar ik had net een gesprek met een paar anderen en daar kwam dit voorbeeld in boven en daarom kwam ik op het idee van een forumvraag. 


Ik leer mijn kind vooral dat iedereen zichzelf is en mag zijn. Ongeacht of je anders bent dan de 'maatstaven' of niet. Je mag ook denken wat je wilt, je hoeft het alleen niet altijd te zeggen. Dat laatste stukje is nog wel een dingetje, soms floept er iets uit wat niet helemaal handig is.

Ik probeer vooral mee te geven dat het oké is om anders te zijn, je mag met elk geslacht een relatie aan gaan, je mag van mij ook meerdere relaties aan gaan etc. Zolang je maar jezelf bent.

Dat mensen ziek kunnen worden weet kind maar al te goed. Hij heeft mij al een aantal keer zien aftakelen en er weer boven op zien komen. 

DownrightSpoonbill69

DownrightSpoonbill69

12-08-2021 om 11:21

Een van de dingen die ik al heel vroeg heb mee gegeven: blijf bij je eigen gevoel en mening. Doe wat goed voelt in het leven en zorg dat je onhankelijk bent. 

Iedereen is evenveel waard, ongeacht afkomst, salaris, IQ e.d..

Zwemles en leren fietsen

CuddlyReindeer95

CuddlyReindeer95

12-08-2021 om 11:45

Rekening houden met anderen onder het motto: jouw vrijheid houdt op waar je die van een ander schaadt.

Dankbaarheid voor alle mooie en fijne dingen in het leven. En betekent niet dat je nooit boos of verdrietig mag zijn of mag balen van dingen die niet leuk zijn in het leven. Je hoeft niet aan je gevoel voorbij te gaan, maar probeer, ondanks alles, altijd ook de positieve dingen te blijven zien en koesteren.
En natuurlijk respect hebben voor alle mensen, ook als ze anders zijn dan jij of andere opvattingen hebben. Ik leer mijn kind ook dat anders niet gek of raar is. We zijn allemaal anders. En dat is alleen maar goed.

hi ----,
even een OT vraag. Is het mogelijk dat je een 'naam' aan jezelf geeft in plaats van de streepjes? Het is voor mij dan wel ontzettend anoniem, alsof je de forum-enquête robot bent .
gr Angela

Blij zijn met kleine dingen. (ik zie kinderen (en ouders) die niet in staat zijn zich te vermaken als dit niet georganiseerd is bijvoorbeeld)
zelfredzaamheid

---

---

12-08-2021 om 12:06 Topicstarter

Angela1967 schreef op 12-08-2021 om 11:50:

hi ----,
even een OT vraag. Is het mogelijk dat je een 'naam' aan jezelf geeft in plaats van de streepjes? Het is voor mij dan wel ontzettend anoniem, alsof je de forum-enquête robot bent .
gr Angela

Maakt het wat uit? Ik heb gekeken wat mogelijk was toen ik een naam koos. Deze was mogelijk. Ik vind het veel lastiger om een hele lange moeilijk te spellen naam te typen dan drie streepjes. En je mag mij ook 'Streepjes' noemen. Ik kan deze naam niet meer veranderen. 

Je bent niet alleen op de wereld. 

Dat alle gevoelens er mogen zijn. Positief of negatief. 

's Avonds samen aan tafel eten en praten. Iedereen komt aan het woord en er mag over alles gesproken worden.

DownrightSpoonbill69

DownrightSpoonbill69

12-08-2021 om 12:22

En wat ik ook heel duidelijk heb mee gegeven is dat je niet alles nieuw hoeft te hebben wat een ander heeft. Zorg dat je spaart en wat je ook gaat doen later dat maakt niet uit. Al word je putjes schepper voor mijn part als je maar werkt voor je geld. 

Balans. Ik heb geprobeerd mijn kinderen balans bij te brengen. Dat niet alles zwart is of wit en dat er heel veel kleuren tussen zitten. 

Dat datgene wat je niet begrijpt niet stom of raar of belachelijk is, maar dat het anders is. En anders is niet altijd beter of slechter, maar anders. 
 

Het goede voorbeeld geven. Je kunt je mond nog zo vol hebben over allerlei zaken, maar als je zelf niet het goede voorbeeld geeft, dan heeft je kind daar niks aan. 

Kinderen kijken naar wat ze zien. Hoe je met hen omgaat, met jezelf omgaat en met de buren en ook met de verkoper die jou op een ongelegen moment stoort. 

Ze kijken naar hoe jij en je man/vrouw met elkaar omgaan en hoe jullie conflicten oplossen. Ze kijken naar wat je doet met je leven en of je je talenten en passies op een positieve manier inzet, of je ogen sprankelen als je thuiskomt van een lange werkdag.  

Om geloofwaardig te zijn in wat je zegt een beweert zul je dus zelf ook aan de bak moeten. Een kind stimuleren om naar school te gaan en dromen en ambities na te jagen, gaat een stuk moelijker als je zelf niet het goede voorbeeld geeft om maar eens een voorbeeld te noemen. 

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.