Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Marianne

Marianne

23-09-2008 om 09:50

De val en de polsproblemen


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

26-09-2008 om 20:29

Wat een &*^%$#

Pardon voor mijn grove taal, maar waar hebben ze die idioot vandaan gehaald? Genoeg reden om een klacht in te dienen lijkt mij. Waar haalt ie het gore lef vandaan!
Ik sluit me verder aan bij Ellen trouwens! Ga inderdaad naar de eerste hulp van een ander ziekenhuis, desnoods in NL.

Marianne

Marianne

26-09-2008 om 21:18

Ja hé, onbegrijpelijk

Inderdaad ja, dit is er zwaar over vind ik.
Mijn dochter zit al de hele avond te huilen omdat ze niet begrepen wordt en ik heb er nog steeds hartkloppingen van.
Maandag moet ze weer naar school, maar het kind kan er niks doen, ze kan niet eten, niet schrijven en geen praktijklessen volgen.
Heb haar zonet weer een nieuwe lading pijnstillers gegeven en haar pols opnieuw verzorgd. Ze huilde ook weer bij het insmeren van de zalf.
We voelen ons zwaar beledigd...
Morgen ga ik mijn pa bellen want ik kon hem vandaag niet meer bereiken. Hij woont op een 20 minuten van mij vandaan (met de bus) en daar is een ander ziekenhuis. Ik denk dus dat ik er met hem morgen heen ga.
Emilytje moet gewoon van haar pijn verlost worden en zo snel mogelijk weer met alles kunnen meedoen. Straks is heel haar jaar over de zij. Ik mag er niet aan denken...
En dit heeft ze allemaal te danken aan, juist ja, mama...
Hopelijk heb ik morgen beter nieuws...Liefs, Marianne

Wendy2

Wendy2

26-09-2008 om 21:37

Niet alles gelezen maar...

Hoi marianne,

Ik heb niet alles gelezen, maar weet wel dat er pijn in de hand kan zijn zonder dat er op echo of rontgen iets te zien is. Mijn man heeft in zijn pols een bandje gescheurd na een simpele ruk aan een touw bij het zeilen en dat gaf ontzettend veel pijn in zijn pols. Na heel veel onzinnige onderzoeken, behandelingen en voor gek verklaren door de specialist zijn we uiteindelijk in het hand en polscentrum in Zeist terecht gekomen. De arts daar had bij het eerste bezoek al door wat het probleem was. Met een rontgenfoto van een gebalde vuist werd het wel zichtbaar dat er een probleem was. Helaas heeft het bij mijn man veel te lang geduurd om de diagnose te stellen. We zijn inmiddels twee jaar verder en bijna klaar. Als het binnen zes weken vastgesteld wordt kan het nog gehecht worden. Laat je niet gek maken en zoek een hand specialist op. Als je meer wilt weten mag je me mailen op [email protected]

Groetjes,

Wendy

Marianne

Marianne

26-09-2008 om 21:46

Wendy2

Hey,
Bedankt voor de informatie...daar had ik al niet meer aan gedacht.
Ik weet niet of dat hier in Belgie ook bestaat, ik zoek het op, en mocht het toch niet bestaan dan kom ik zeker naar Nederland.
Ik zal alvast eens googelen op die praktijk in Zeist. Het is nu 3 weken geleden, van 2 september, dus heb ik in principe nog 3 weken...
Ook bedankt voor je e-mail adres, ik heb het opgeschreven.
Liefs, Marianne

Hillary

Hillary

26-09-2008 om 21:56

Nee

Nee dit is echt ongelooflijk. Hoe kun je zo met een kind omgaan, schandalig. Het lastige is dat je in Belgie woont dus dat de meesten van ons niet weten hoe het werkt met doorverwijzingen en spoedeisende hulp enzo.
Volgens mij kun je wel naar Nederland rijden en daar in een ziekenhuis de spoedeisende hulp binnen lopen en dan zeggen dat je op vakantie bent, dat je dochter enige tijd geleden is gevallen en dat er niets is gevonden, maar dat ze steeds meer last krijgt en dat ze nu alleen nog maar kan huilen en niet meer slapen. Desnoods ga je midden in de nacht om het geloofwaardiger te maken. Zou wel een beetje diep Nederland in rijden, anders moet je nog terug naar je eigen woonplaats misschien. En je zult daar een huisje of hotel moeten nemen omdat men denk ik wil weten waar je op dat moment verblijft. Weet niet hoe het verzekeringstechnisch zit hoor. Volgens mij zijn daar gewoon Europese afspraken voor. Als ik in Belgie ziek word wordt dat ook gewoon vergoed door de ziektekostenverzekering.

Wendy2

Wendy2

26-09-2008 om 21:58

Site

www.handenpolscentrum.nl Inmiddels is de arts die mijn man behandelt uitgeroepen tot beste polschirurg van Europa geloof ik. Maar dat maakt niet uit. Er zijn artsen (plastisch chirurgen meestal) met dit specialisme. De arts waar wij zitten vertelde dat er in je pols ontzettend veel botjes en bandjes zitten en ook heel dicht op elkaar 9meer dan in welk ander lichaamsdeel dan ook). Een reguliere orthopeed o.i.d. werkt daar veel te grof voor. Er zal vast in Belgie ook iemand zijn en anders kunnen ze je wel een naam vertellen als je er naar informeert bij het centrum. De arts van mijn man is regelmatig op internationale congressen en zal dus collega's kennen.

je dochter hoeft niet hetzelfde te hebben, maar iemand die niet dagelijks met handen werkt zal niet alles zien.

Groetjes,

Wendy

Marianne

Marianne

26-09-2008 om 23:42

Inderdaad

Inderdaad ja, een kind kan geen 3 weken lang komedie spelen. Hij had volgens mij geen slok op, heb toch niks geroken,wat ik wel kon vaststellen was dat zijn stomme kop steeds dikker en dikker werd tijdens zijn gebrul...
Wendy, nogmaals dank voor het e-mail adres van het hand en polscentrum, ik heb net gekeken en zag dat er ook het telefoonnr. bij stond, dus ga ik morgen eens proberen om daar iemand te kunnen bereiken en mocht het niet lukken omdat het weekend is, zal dat zowiezo het eerste zijn dat ik maandag zal doen.
Ik laat jullie meer weten hieromtrent,
Liefs, Marianne

Ardnax

Ardnax

27-09-2008 om 00:33

Naar ziekenhuis

Ga asjeblieft morgen weer met je dochter naar het ziekenhuis cq SEH cq EHBO.
Verzin een smoes, dat ze weer opnieuw gevallen is (nieuw trauma dus)en dat het nu écht niet meer gaat.
En zinspeel erop dat er weer opnieuw foto's gemaakt worden.
Soms is een breukje die in een goede stand staat niet te zien op de foto. Pas als het gaat genezen en er opnieuw kalk aangemaakt wordt is opeens deze kalk op de foto te zien en blijkt er retroperspectief toch een breuk te zijn en gaat er alsnog gips om.
Jouw verhaal lijkt hierop. Zeker bij een kind met groeischijven kan het soms wel eens te missen zijn (de botscan laat ook verhoogde intensiteit zien, dus die kans is er)
Dus opnieuw naar het ziekenhuis, foto's maken en nieuw beleid vragen. Dit is geen doen voor het meiske...
Grtz.
Ardnax

Sancy

Sancy

27-09-2008 om 09:21

Marianne

Wat een onvoorstelbaar lompe botterik die vervangend arts! Het verbaast me dat hij nog een MRI opdracht wilde geven. Misschien dacht hij dat hij 'slim' was om op deze manier vermeende "aanstellerij" van de kant van je dochter uit te sluiten, maar het druist tegen alle ethische regels in zeg...
Ik heb geen praktisch advies voor je helaas. Behalve dan dat je - later als je dochter eindelijk geholpen is - een klacht tegen zijn optreden kunt indienen. ik wil je nog wel even een hart onder de riem steken: het was een ongelukje, het kan iedereen gebeuren en ik snap volkomen dat je je schuldig voelt. Maar: daar schiet niemand iets mee op, het is gebeurd en voor hetzelfde geld had je dochter niet meer dan een blauwe plek overgehouden. Je doet wat je kunt voor je dochter en daar gaat het om! dus zet je over je schuldgevoel heen, dat leidt immers tot niets behalve dat je je nog vervelender voelt.
Houd een dossier bij van ieder telefoontje, ieder gesprek en alle bezoeken aan artsen en ziekenhuizen. Je weet nooit wanneer het van pas komt.

Marianne

Marianne

27-09-2008 om 10:18

Een ego-tripper is hij...

Ik ga zo meteen mijn pa proberen te bereiken en ook proberen om contact te krijgen met het hand en polscentrum.
Mijn huisarts heeft me ook al gezegd dat het soms zeer moeilijk te zien is wanneer er nog groeischijven zitten.
Wel had hij een punt, Die eerste keer op de spoedafdeling hebben ze daar volgens hem een fout gemaakt. Ze hadden enkel een foto gemaakt van haar pijnlijke hand en niet van de 2 handen. Dat was volgens hem al fout aangezien er nog groeischijven zitten.
Het puntbot dat enkele milimeters verschoven zat was volgens mij het uiteinde (de punt) van het bot langs de zijkant van haar hand, dat is ook de plaats waar ze het meest pijn heeft.
De botscan liet inderdaad verhoogde intensiteit zien. Inderdaad een reden om verder te zoeken. Ik zou die MRI moeten kunnen vervroegen, 13 oktober is te ver weg!
Die vervangende huisarts heeft dat ook gelezen want ik had alle uitslagen tot hier toe bij. Doch, ook dat vond hij maar niks...
Over haar groeischijven heeft hij ook eens hard om gelachen, volgens hem was ze al volgroeid, nochtans, de huisarts en de foto's spreken dat tegen.
Ik ga maandag naar mijn huisarts, verslag uit brengen, vooral over zijn vervangend arts...
Ik hoop dat ze gaan vinden wat ze heeft, wees er maar zeker van dat ik nog klacht neerleg...
Ik zei tegen hem, dat zoiets nog kan in de geneeskunde, de dag van vandaag...Hij werd daar razend op en zei: Wat? we nemen foto's,botscans, noem maar op, maar als we niks vinden vinden we niks, daar moet jij niks achter zoeken...het probleem ligt bij je dochter, niet bij ons.
Of wil je dat ik haar pols breek? Dan krijgt ze eindelijk een gips, is het dat wat je wilt?
Ook heeft hij naar haar pols gekeken en zei: het is niet dik, het is niet rood, het is niet blauw, dus het is niks...
Wat een ego-tripper ség. Natuurlijk ziet het niet meer blauw of rood, het is 3 weken geleden gebeurd...
Hopelijk weet ik straks meer.
Liefs, marianne

Marianne

Marianne

27-09-2008 om 23:30

Gebeld met mijn pa

Ik heb mijn pa vandaag aan de lijn gehad maar we hebben verder niks ondernomen. Hij vond dat ik nog even moest wachten tot maandag om dan eerst naar mijn huisarts te gaan en hem alles te vertellen.
Hij heeft gezegd dat ik een nieuwe foto via hem moet aanvragen want ze hebben alleen maar een foto genomen van het vooraanzicht van de hand. De meeste pijn zit langs de buiten zijkant dus moesten ze volgens hem ook van dat aanzicht een foto nemen.
Als ze daar niks op vinden contact opnemen met het pols en handencentrum. Vragen of ze daar iemand kennen hier in Belgie, zo niet, dan naar Nederland rijden.
Da's dus voor maandag.
Mijn pa denkt aan een barstje dat ze over het hoofd gezien hebben of aan een flinke kneuzing of barstje in haar groeischijf. Daar zat ook al de verhoogde intensiteit...
Ik reageer nu pas omdat ik eerder op de dag een zwak moment had. Het werd me even te veel, de zorgen om, en het onbegrip van, en kreeg daardoor een klein hyperventilatieaanvalletje. Het is al jaren geleden dat ik hier nog last van had. Ik wil maar vooruit en vooruit maar raak niet vooruit. Ik hoop dat ik me maandag beter voel.
Liefs, Marianne

Anne K.

Anne K.

28-09-2008 om 08:26

Hoe is het vandaag?

Hallo Marianne,

Hoe is het vandaag met de arm van je dochter? Wat een rot situatie zeg...
Heeft ze haar arm ook in een goede mitella zitten? Zelf heb ik mijn pols/arm afgelopen week overbelast en daardoor vloog de pijn weer omhoog. Niet te stoppen, pillen hielpen niet. Maar door mijn arm weer in een mitella / sling te houden met de hand goed omhoog, ging het beter. En 6 x per dag heel licht wrijven over de huid van binnenzijde pols naar oksel en buitenzijde pols naar schouder (arm omhoog strekken zodat de schouder ook weer even beweegt). Op bepaalde plekken is zelfs de huid aanraken pijnlijk, andere plekken gingen beter.
Wat bij mij ook altijd wel helpt zijn wisseldouches warm/koud. Hand in de lucht houden en alleen je onderarm onder de douche houden is voldoende.
En als laatste: ècht rust te nemen, je doet heel snel te veel...
Als laatste proberen ook op het 'mentale' vlak rust te nemen. Afleiding zoeken. Het klinkt misschien stom, maar de pijn aanvaarden... Het er niet over hebben. Op een gegeven moment is er nog maar 1 onderwerp van gesprek: 'hoe voel je je, heb je pijn, gaat dit wel, is het nu ietsje minder' etc. etc. Op die manier blijf je er mee geconfronteerd en denk je er de hele tijd aan. Ben je net even niet gefocussed op de pijn, noemt een ander het weer op (hoe lief bedoeld ook). Je raakt op een gegeven moment zò gefocust op de pijn dat pillen echt niet meer helpen.
Het is heel moeilijk deze pijn te doorbreken, ook voor de toeschouwers, want die willen niet zoveel pijn zien bij degene waar ze van houden, maar het kàn...
Heel veel succes en laat je morgen niet afschepen...

Anne K.

Marianne

Marianne

28-09-2008 om 08:39

Hey,
Morgen ga ik alles in het werk zetten wat nu moet gaan gebeuren en morgen gaat ze wel naar school.
Ze gaan op uitstap, een jeneverstokerij en een wijnkasteel bezoeken, dus dat zal haar afleiden. Maar vanaf dinsdag beginnen weer de gewone lessen en veel praktijk, ik ga weleens praten met de school dat ze wat rekening willen houden met haar want ben beetje bang dat ze te veel lessen en punten zal missen doordat ze met haar hand niks/weinig kan doen.
Ze is net opgestaan en verbijt alweer de pijn.
Gisteravond toen ze haar pyama ging aan doen op de badkamer ging ik even met haar mee en plots hoorde ik een "luide knak". Er was iets in haar pols dat knakte, het deed pijn maar "dit heb ik regelmatig" zei ze me...
Raar...
Ja, ze heeft ook een mitella en haar pols rust daar in, goed omhoog maar soms doet ze die ook uit wegens klachten in haar hals wanneer ze hem te lang draagt.
En een stevig steunverband ook. Ze zegt dat ze zonder het steunverband meer pijnen heeft en met het steunverband is het draaglijker.
Hoop morgen meer te weten, Liefs Marianne

Rieneke van der Graaf

Rieneke van der Graaf

28-09-2008 om 14:57

M.b.t. klachten in de hals:

Wat betreft de klachten in de hals: heeft ze de mitella direct tegen haar hals aan, of zit er nog wat tussen?
Mijn zoon (9) heeft pas een paar weken met een mitella gelopen vanwege een gebroken sleutelbeen, en bij hem hebben we een washandje met daarin een stuk schuimrubber in de nek gelegd, zodat het wat zachter was voor zijn nek. Dus nek, gevuld washandje, mitella. Het nadeel was wel dat het washandje nogal eens weggleed, maar dat kun je ondervangen door het vast te zetten met veiligheidsspelden aan de mitella.

Karine

Karine

28-09-2008 om 17:04

Dystrofie

Hoi Marianne

Ik las toevallig jou bericht en vindt het zo vervelend voor je dochter dat ik het verhaal over je dochter even aan mijn moeder (zij heeft zelf dystrofie) heb laten lezen. Zij herkende dingen van de dystrofie, maar ze kon de knak in de pols niet plaatsten bij dystrofie. Ik wil je toch even attenderen op de site www.posttraumatischedystrofie.nl. Misschien dat je hierin wat herkent en kun je er je voordeel meedoen bij een volgend bezoek aan de dokter.

Mocht je nog vragen hebben mag je nog vragen hebben mag je me mailen.

Heel veel sterkte in ieder geval!

Groetjes Karine

Marianne

Marianne

28-09-2008 om 19:42

Dank voor de tips

Hey,
Ik heb even gekeken op die site en de pijn klopt en het niet kunnen gebruiken/bewegen ook, maar er is geen zwelling of verkleuring. Ook is de huid niet bepaald warmer of kouder. Morgen weet ik meer, en anders zorg ik daar wel voor.
Ik heb ook via google een routeplanner gemaakt naar het hand en polscentrum in Zeist. Het valt goed mee, het is maar 1u. en een kwartiertje rijden van bij ons. Dus zeker de moeite om langs te gaan. Morgen bel ik om afspraak te maken, ik ga niet langer wachten dan nodig, dus nogmaals bedankt om deze gegevens aan me door te spelen.
Emily draagt de mitella rechtstreeks op haar hals. Bedankt voor de tip met het washandje, daar had ik nog niet aan gedacht, waar een forum allemaal goed voor kan zijn...Jullie zijn echte schatjes!
Daarstraks hebben we toch eens goed kunnen lachen, oef...(ik kan nog niet autorijden...) En op "de fiets" ben ik dus ook al een gevaar...Zegt ze tegen mij: mama, als jij ooit kan autorijden, kruip ik al zeker nooit bij jou in die wagen...je weet maar nooit met jou aan dat stuur en die pedalen! Ik zal dan wel met mijn eigen auto achter je rijden, maar dan op een flinke veilige afstand... Grappig hoor...
Tot morgen, Liefs Marianne

mar

mar

29-09-2008 om 09:26

Hand

Ik weet niet of je al gezocht hebt hoe een hand eruit ziet, maar hier krijg je wel een aardige indruk van de complexiteit.
http://www.netterimages.com/collection/hand/index.htm

Ook deze site is wel informatief, met wat meer tekst.
http://www.orthopedie-dr-mortele.be/patienteninfo/hand/anatomie.asp#pols

ik zou er vooralsnog vanuit gaan dat er orthopedisch gezien iets aan de hand is en het ook zo benaderen. De diagnose CPRS kun je altijd later nog stellen.

Overigens, stel dat er niets te vinden is, dan houdt dat nog niet in dat jouw dochter de boel bedondert. Er zijn veel gevallen waar niets te vinden is, maar mensen toch pijn hebben. En die pijn is echt!
Veel sterkte, ik hoop dat er snel verder onderzoek is.

Sancy

Sancy

29-09-2008 om 20:39

Marianne

Hoe is het vandaag gegaan?

Marianne

Marianne

29-09-2008 om 23:33

Morgen pas

Nogmaals bedankt voor de site's. De huisarts was vandaag wederom niet te bereiken...Morgen waag ik een nieuwe poging. Hopelijk met meer resultaat!
Heb vandaag wel een vriendin gesproken en die vertelde me over een ostepaat en een pijnkliniek, daar zouden ze haar pijn kunnen meten...Iemand ervaring mee?
Heb vandaag na schooltijd groene klei lekker dik op haar hand en pols gesmeerd, een uurtje laten inwerken en dan met lauw water afgespeld, het zou de pijn verzachten...
Ze had wel weer veel pijn, het arme kind. Huilen en tranen en opnieuw veel pijnstillers genomen...
Tot morgen, Liefs marianne

Guinevere

Guinevere

30-09-2008 om 11:00

Hoe ging school?

Hoe ging het schooluitstapje gisteren, Marianne? Heeft dat haar wat opgepept?

Marianne

Marianne

30-09-2008 om 11:32

Ze krijgt een gips! oef...

Het schooluitstapje was zéér leuk, ze mochten ook wat wijntjes proeven maar van de jenever moesten ze afblijven, lol!
Ze had wel erg veel pijn en heeft al van s'ochtends voor vertrek 2 pijnstillers moeten innemen. S'middags en s'avonds opnieuw pijnstillers en huilen maar...
MAAR:
Eindelijk! Ben net terug van de huisarts. Ze moet toch in de gips. OEF... Haar groeischijf is inderdaad geraakt, vandaar ook die verhoogde intensiteit! Zolang ze geen gips krijgt kan de pols niet rusten dus donderdagavond om 18u. gaat hij haar gipsen. Ze zal blij zijn wanneer ze dat straks te horen krijgt, eindelijk kan die pijn gaan genezen... Ze krijgt een synthetische gips, die mag nat worden (hotelschool) en die is ook properder en steviger zei de dokter. Hij moest hem wel bestellen, vandaar pas donderdag gipsen, maar ja, beter pas donderdag in de gips dan nog langer verder blijven sukkelen zonder verdere hulpmiddelen hé...
Ik heb ook mijn verhaal gedaan over die vervangende arts. De huisarts kon gewoon niet volgen, zijn uitspraken waren onterecht en uit de lucht gegrepen. Ook heeft ze dus inderdaad wel nog groeischijven, het is dus een schande dat die andere dokter dat wilde afstrijden...
Ik ben benieuwd...hoop dat na die gips de pijn zal stoppen. Het heeft lang genoeg geduurd nu. Ze sukkelt nu al meer dan 4 weken... Vandaag had ze ook weer ongelooflijke pijn, ze is met tranen in haar ogen naar school vertrokken en met een maagje vol pijnstillers.
Nogmaals dankjewel aan iedereen hier voor de lieve woordjes de steun en de tips!
Liefs, Marianne en Emily xxx

Guinevere

Guinevere

30-09-2008 om 11:36

Oef

Oef, ze gaan iets doen dus! Ik duim in elk geval dat het vanaf donderdagavond beter gaat!
Gaat je huisarts die vervanger nog aanspreken, of heeft ie dat niet gezegd trouwens?

Marianne

Marianne

30-09-2008 om 14:10

Guinevere

Ja, hij ging hem er nog over bellen, maar daar bleef het ook verder bij want hij zei dat het vrienden waren, samen afgestudeerd, hobby's in vrije tijd, etc, maar hij stond er ook wel versteld van..."Hij zal een slechte dag gehad hebben"...Ja oké, maar dan hoor je nog zo niet te doen vind ik...

Ardnax

Ardnax

02-10-2008 om 10:32

Huisarts?

Misschien is de gezondheidszorg in België heel anders, maar het feit dat een huisarts een gebroken pols behandelt vind ik wel heel vreemd.
Sowieso het feit dat hij gaat gipsen zonder nieuwe foto's bekeken te hebben. Hoe weet hij nu of de stand nog steeds goed is ? Of de groeischijf niet geluxeerd is ?
Hier (in ieder geval in mijn ziekenhuis) worden breuken die door de groeischijf lopen behandeld door een orthopeed, zelfs de chirurg waagt zich er niet aan, laat staan een huisarts.
Ik wil je niet ontmoedigen of aan het twijfelen brengen, maar blijf in het achterhoofd houden dat het niet de meest elegante manier van behandelen is.

Grtz.
Ardnax

Marianne

Marianne

02-10-2008 om 22:37

Ardnax ...het is hier een ramp!

Hey Ardnax,
Ik ben het helemaal met je eens. Heb er ook al aan gedacht en van wakker gelegen maar loop hier rond met mijn staart tussen mijn benen uit angst voor een nieuwe discussie met een arts...
Normaal gezien had zij nog een MRI onderzoek moeten krijgen...Dit op 13 oktober Maar de huisarts vond dat niet meer nodig en heeft haar toch maar gegipst...
Vandaag om 18u. heeft hij haar een gips gegeven, een synthetische. Het kind huilt nog steeds van de pijn en slikt nog steeds massa's pijnstillers. Nu is ze daar ook al ziek door geworden, misselijk, buik en maagpijn, braken!!!
4 weken heeft ze al pijnstillers genomen, 2 tube's zalf opgebruikt, een stevig steunverband met de arm in een mitella, en dan nu de gips.
De pijn wordt steeds erger mama...zegt ze me
Vandaag kreeg ik ook smsjes van haar, mama, ik heb zo'n pijn! Ik hou het niet meer uit...
Mijn hart breekt!
Wanneer ik het steunverband af deed, had ze nog meer pijn, dan riep ze steeds AUW!!!! En moest ze haar hand ondersteunen en pijnstillers nemen en uren huilen tot die ietswat begonnen te werken...
In haar pols knakken ook beentjes, hele luide knakken hoor ik...
Ook zegt ze me: Mama, ik heb het gevoel alsof mijn pols niet meer aan elkaar hangt...
We gaan nu de 5 de week in, nog steeds geen verbetering, méér pijnen ja!
Al 5 weken kan ze niet eten met dat hand, niet schrijven, niet bewegen, geen praktijklessen op school, etc. etc. etc.
Zelfs nu ze gegipst is huilt ze nog steeds...
De huisarts heeft er dus een synthetische gips om gedraaid, enkel vanaf de helft van de vingers tot net over de pols. Heel dunne gips ook. Hard, maar dun en kort. Is dat voldoende? Is die MRI echt niet nodig dan?
Ik weet het niet meer!
Weet hier iemand of ze een MRI kunnen nemen van de pols terwijl die in de gips ligt???
Ik heb die MRI nog niet afgezegd...Een stemmetje in mij zegt me dat ik er alsnog heen moet... Maar nu die gips...Kan dat nog?
Volgens mij is er véél méér aan de hand!
(aan de HAND hé) Letterlijk en figuurlijk!
Wie heeft raad...
Is er hier een bekwame dokter in de zaal?
Ik heb zo met haar te doen...mijn lief klein meisje...
Wie heeft nu nog tips?
Alvast bedankt, Liefs Marianne

Ardnax

Ardnax

03-10-2008 om 00:00

Tipjes

De pijn zal na "ingipsen" wel iets minder worden. Er werken geen krachten meer op, de beweging in het gewricht is beperkt en eindelijk krijgt de pols rust.
Laat wel goed de vingers bewegen en de elleboog, voorkom op alle mogelijke manieren dat je Sudeck ontwikkeld (post-traumatische dystrofie).
De manier van gipsen is voldoende overigens. Hoe is dat in België ? Hier in NL heb je gipsverbandmeesters. Gespecialiseerde verpleegkundigen die gips/cast erom heen doen. Overigens alleen in het ziekenhuis.
En die MRI kan met het gips, dus ga asjeblieft. Bedenk alleen dat de MRI de slechtste diagnostische methode voor botbreuken is. Luxaties, kraakbeenafwijkingen en afwijkingen aan weke delen zijn echter wel goed te zien.
Ik heb me trouwens de hele tijd afgevraagd wat je bedoelt met "puntbot". Waar doet het precies pijn bij haar ? Aan de kant van de duim, de pink, net onder of boven het polsgewricht, bij strekken of buigen van de pols ? Doet het extreem veel pijn als je op de topjes van haar vingers duwt als ze haar hand en pols helemaal strekt ?
Hou in de gaten dat de cast niet te strak zit. Bij een verse breuk is het ook dik, dat slinkt als er gips/cast omheen zit. Daar wordt rekening mee gehouden. Bij jouw dochter slinkt het niet meer, dsu blijf daar op letten.
En wat ik zou doen als ik in jouw schoenen stond ?
Zo snel mogelijk naar de eerste hulp gaan met de leugen dat ze opnieuw gevallen is en dat het nog meer pijn doet dan anders. Laat een chirurg cq orthopeed er maar eens naar kijken. Via je huisarts lukt het blijkbaar niet. Voor mijn part naar een Nederlands ziekenhuis, die ken ik en ik weet dat als je het een beetje aandikt, ze wel een foto maken en er opnieuw naar kijken.
Succes !
Ardnax

Marianne

Marianne

03-10-2008 om 08:22

Ardnax

Hey Ardnax,
Bij ons in Belgie gips iedereen, dus niet enkel het ziekenhuis maar ook dus de huisarts, wel na bepaalde onderzoeken, mij heeft de huisarts enkele jaren geleden ook al gegipst, na reumatische klachten die niet wilden ophouden.
De gips zit idd iets te strak, hij klemt geweldig aan haar hand, vooral rond haar duim, en het snijdt verschrikkelijk dus straks weer even langsgaan daarvoor, hoop alleen dat ik deze keer niks hoef te betalen want de rekening loopt behoorlijk op...giteren moest ik bv. 68 euro betalen om te gipsen en ik ben ook nog vergeten om alles aan te geven bij de schoolverzekering dus het zal een zware rekening worden, maar ach, als ze maar snel weer beter wordt, da's het belangrijkste.
Ik zal haar zeker zeggen om te blijven bewegen met de vingers en de elleboog. Bedankt voor de tips trouwens!
Nu ik lees dat de MRI kan doorgaan zelfs met gips ga ik hem zeker laten doorgaan.
De huisarts heeft gezegd, 14 dagen zeker in gips, en als ze na die 14 dagen nog steeds pijn heeft verder onderzoeken, maar ik denk dat ik dan best naar Nederland kom naar het pols en handcentrum. Daar zijn ze ook gespecialiseerd hé...
Het puntbot is volgens de dokter zijn uitleg het puntje van het bot, het uiteinde, langs de zijkant van haar pols.
Ze heeft enorm veel pijn. Ook bij rust, dus zonder te bewegen, zonder arbeid te verrichten.
Wanneer ik het steunverband uit rolde, kon ze het niet uithouden van de pijn. De pijn zit voornamelijk langs de rechter buitenkant van haar pols, maar die pijn trekt ook naar de linkerkant van die pols en tot in haar elleboog. Ook pijn bij aanraken. Pijn bij bewegen en strekken ook, en haar hand kan ze ook niet omdraaien (handpalm) naar boven, zonder te pijn te verbijten.
De vingertoppen, dat weet ik niet, dat zal ik straks even nakijken...
Nu is ze ook ziek. Vanochtend weer moeten braken, dus is ze gestopt sinds vandaag met de pijnstillers, haar maag kan het niet meer aan. Weer huilend naar school vertrokken ook, misselijk en pijn...
Ze maakt ook koorts sinds vandaag, mss komt het door zich zo op te winden in die pijnen...kan ook.
Vraagje:
Ze hebben enkel een foto gemaakt van haar hand plat op een tafel, dus de voorkant van de hand. Ze hebben geen foto gemaakt van de rechterzijkant waar het pijn doet. Is dat normaal? Hebben ze dan wel goed kunnen kijken? Ik vroeg het me af...
Tot wederhoren, Liefs Marianne

Ardnax

Ardnax

03-10-2008 om 09:09

2 foto's

Standaard is dat er 2 foto's gemaakt worden; ééntje met de hand plat op tafel, de tweede met de pinkzijde van de pols op tafel. Op die manier kan je alles zien.
Er is dus inderdaad een foutje gemaakt met de foto's.
Er is overigens een polsbreuk die bijna altijd in eerste instantie niet te zien is; de naviculare. Dat is een klein botje in de handwortel, aan de kant van de duim. Het opzij draaien van de pols naar de pink kant doet dan erg pijn en er is 1 speciaal plekje dat dan erge pijn doet; als je je duim helemaal naar opzij doet, zodat je duim een hoek van 90 graden maakt met je vingers, ontstaat er bij de pols een deukje. Dat heet de tabatiaire, drukpijn op die speciale plek is erg specifiek voor een naviculare.
In ieder geval weer heel veel succes, want hoe graag je ook zou willen, je kan haar pijn echt niet overnemen en dat is heeeeeeeeeel frustrerend.
grtz.
Ardnax

Helemaal mee eens met ardnax

Marianne ik zou al het advies van Ardnax opvolgen. Het is echt heel goed advies.

Daarbij zou ik toch willen voegen dat je een doorverwijzing naar een orthopeed moet regelen of toch nog een keer naar de spoedeisende hulp. De eerste is gespecialiseerd in botten de tweede zien erg veel gebroken botten.

Ik ben trouwens toch erg verbaasd dat jouw huisarts gipst en op die manier. Ik ken ook in Engeland alleen maar gipsmeesters en zou het zelf niet aan mijn huisarts toevertrouwen.

Mariel

mar

mar

03-10-2008 om 21:29

Bot

Het bot wat de arts bedoelt is dan de ulna. Die zit aan de buitenzijde van de pols . Het uitstekende deel daaarvan ligt een beetje om de handwortelbeentjes heen. het zou dus goed kunnen dat ze dat geraakt heeft in haar val.
het zou ook nog het os pisiforme kunnen zijn. Dat voel je aan de pinkzijde bij de pols. Is puntig, kun je vastpakken en licht bewegen.
Maar ik zou toch denken dat er naar de breuken goed gekeken is. Ik zit een beetje te denken aan ligamentair letsel, maar het blijft vreemd dat ze zoveel pijn blijft houden, ook met gips.

De naviculare waar ardnax het over heeft, wordt doorgaans os scaphoid genoemd. Breuken daarvan komen meestal voor als iemand met de handen voor zich op de grond valt, waarbij de pols dus gebogen is. Het lijkt mij dat dat het niet is. Daar heb je een specifieke techniek voor om foto's te maken, ik meen de scaphoidscintografie.

Behalve bewegen met de vingers (vuist maken, strekken) en de elleboog, moet ze ook haar schoudergewricht blijven bewegen. Als ze twee weken in een mitella zit, zonder haar schouder los te houden, heeft ze straks ook een probleem met haar schouder.

Verder, misschien zijn dingen in België anders geregeld dan in Nederland, maar dat wil nog niet zeggen dat het bij jullie slechter is.
Veel sterkte. probeer je dochter ook in beweging te houden. Ga lekker met haar buiten wandelen of iets dergelijks. Stil op een stoel gaan zitten is niet goed.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.