Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Waar goede, kritische info?


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Pluk

Ik moet natuurlijk helemaal niks Ik denk wel dat jij het de grijstint niet moet onderschatten..(moet je ook eens wat )

Pelle ik ben helemaal niet tegen onderzoek naar alternatieve geneeswijzen, ik geloof niet dat ik dat genoemd heb? (maar mijn geheugen is niet altijd even goed..) integendeel, ik vind dat een prima idee!

Pluk53

Pluk53

01-11-2010 om 17:10

Mien

in plaats van vaag te verwijzen naar fout gebruik van zwart-wit en correct van "grijs", lijkt het me zinvoller om dat op het juiste moment in de discussie te benoemen (als je vindt dat "de ander" het niet goed doet).
En iedereen schijnt voor onderzoek te zijn naar alternatieve geneeswijzes. Alleen de "genezers" zelf staan niet bepaald te trappelen, en de "positivo's" interesseert het blijkbaar ook helemaal niks. ("het gaat tenslotte om de individuele ervaring")

Muts

ik zal wel een muts zijn, maar ik begrijp hier

in plaats van vaag te verwijzen naar fout gebruik van zwart-wit en correct van "grijs", lijkt het me zinvoller om dat op het juiste moment in de discussie te benoemen (als je vindt dat "de ander" het niet goed doet).

niets van..?

Verklaar u nader?

(ik heb namelijk al verschillende keren het feit genoemd dat er geen zwart-wit is, dus DE mens of DE patiënt bestaat niet)

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 09:04

Muts!

"ik heb namelijk al verschillende keren het feit genoemd dat er geen zwart-wit is, dus DE mens of DE patiënt bestaat niet" Dat heeft helemaal niks met zwart-wit/grijs te maken. Niemand zal dat standpunt bestrijden. Maar dat wordt in onderzoeken keurig ondervangen door de aantallen groot genoeg te nemen, en de resultaten correct statistisch te beoordelen.
Voorbeeld: "paracetamol helpt bij hoofdpijn". Is dat zwart-wit/grijs? We weten dat het "in heel veel gevallen" bij "veel" mensen helpt. Nu kun jij dat "grijs" noemen, ik noem het zwart-wit, want als je de controle-groep maar groot genoeg maakt, is het resultaat statistisch voorspelbaar. En dan kun jij weer roepen: maar daar heeft een individue niks aan. En ik zeg: jawel. Je kunt tevoren zien wat de kans is dat hij/zij baat heeft bij paracetamol igv hoofdpijn.

Ja, die paracetamol is simpel

dat is in mijn ogen ook best zwart wit..

maar eh...hoe zit het met statines om maar even een lekker voorbeeld te noemen?

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 09:49

Het antwoord is grijs

Pluk:
"Maak het concreter, laat het zien aan de hand van de in jouw ogen fout gehanteerde argumenten. Met die algemeenheden komen we geen stap dichter bij het scherper in kaart brengen van het gegeven: waarom maken mensen gebruik van alternatieve behandelaars terwijl:
- deze behandelaars zelf de werkelijke effectiviteit van hun therapie niet willen (laten) meten
- de reguliere zorg deze mensen in de kou laat staan (althans, onvoldoende vertrouwen geeft)
- de artsenorganisaties een beleid hebben van pappen en nathouden tov hun alternatieve collega\'s (slechts in uitzonderlijke gevallen worden ze voor de tuchtraad gebracht)"
Veel antwoorden komen juist vanzlef als je snapt dat de situatie grijs is. Dan snap je namelijk, dat 'de werkelijke effectiviteit' van veel medische ingrepen niet zwartwit bewezen is. En dat veel alterneuiten in die vijver vissen.

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 09:51

Nog wat

Mien:
"maar eh...hoe zit het met statines om maar even een lekker voorbeeld te noemen?"
Heeft behandeling met T3 zin bij slecht ingestelde schildklierpatienten?
Liesbreuken verhelpen met of zonder 'matje'?
Wanneer heeft tonsillectomie medisch gezien zin?
Wat zijn de oorzaken van CVS/ME/FM?

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 09:59

Grijs

"Veel antwoorden komen juist vanzelf als je snapt dat de situatie grijs is. Dan snap je namelijk, dat \'de werkelijke effectiviteit\' van veel medische ingrepen niet zwartwit bewezen is. En dat veel alterneuten in die vijver vissen"
Gevoelsmatig snap ik ook wel dat hoe "grijzer" je de reguliere zorg beoordeeld, hoe makkelijker het is om "alternatief" te gaan. (er van uit gaande, dat je een iets minder "grijs" gevoel hebt bij een alterneuten-behandeling). Daarom: maak het helderder voor de patient. Wees eerlijk, wees open over het traject en de kansen.

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 10:05

Valse zuinigheid etc

Pluk:
"Gevoelsmatig snap ik ook wel dat hoe "grijzer" je de reguliere zorg beoordeeld, hoe makkelijker het is om "alternatief" te gaan. (er van uit gaande, dat je een iets minder "grijs" gevoel hebt bij een alterneuten-behandeling). Daarom: maak het helderder voor de patient. Wees eerlijk, wees open over het traject en de kansen."
Jups. maar daar speelt nog iets doorheen, namelijk valse zuinigheid en/of gebrek aan (vak)kennis. Daardoor worden patienten met vage klachten te snel afgewimpeld met 'gaat vanzelf over', 'psychisch', of 'leer er maar mee leven'.

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 10:12

Nog wat, en statine

ik weet niks van statines. Maar als ik daar over lees wordt ik er niet vrolijk van (http://en.wikipedia.org/wiki/Statin ) . Pfizer maakt een omzet van 12.4 miljard dollar met Lipitor (in 2008). Ingrijpen in de enzymatische processen in je lichaam, "poe heh" (om met Tommy te spreken); heftig. Voor mijn gevoel ben je dan heel gevaarlijk bezig, juist omdat chlolestorol zo veel verschillende functies heeft in je lichaam. Maar is er een "alternatieve" behandeling die in plaats van statine gebruikt kan worden? Of zou het zaak zijn "gewoon" te accepteren dat je uiteindelijk ergens aan moet dood gaan.

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 10:39

Kosten medische zorg

"Jups. maar daar speelt nog iets doorheen, namelijk valse zuinigheid en/of gebrek aan (vak)kennis. Daardoor worden patienten met vage klachten te snel afgewimpeld met 'gaat vanzelf over', 'psychisch', of 'leer er maar mee leven' "
Vakkennis moet bewaakt worden. Bijscholingspunten zijn natuurlijk geen garantie voor kwaliteit, maar je moet iets. Een goede arts met een beetje zelfrespect zal als hij/zij geconfronteerd wordt met lacunes is kennis/ervaring daar wat aan doen. Een medisch-centrum met meerdere artsen zal dat ook bevorderen. Ik ben blij dat ik bij zo'n centrum zit, waar de arts niet te flauw is om een collega te raadplegen, of die de patient terug laat komen nadat hij het een en ander heeft nageplozen. (bij pijnklachten die uiteindelijk bij mijn dochter een begin van nierbekkenontsteking bleken te zijn).
En de kosten van de medische zorg: er gaat daar heel, heel veel geld in om. Dat alleen al zou ons buitengewoon kritisch moeten maken of dat naar verhouding allemaal wel zo'n goede investering is "voor de maatschappij". Medisch-ethisch (en financieel)zouden we denk ik baat hebben bij het trekken van wat (behandel)grenzen, en het "opvoeden" van de mensen in de grenzen van de maakbaarheid van de gezondheid. Persoonlijk vind ik het bijvoorbeeld onnodig dat iemand die zijn lever kapot gezopen heeft een levertransplantatie krijgt, "omdat het kan".

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 11:07

Penny wise pound foolsih

Pluk:
"En de kosten van de medische zorg: er gaat daar heel, heel veel geld in om. Dat alleen al zou ons buitengewoon kritisch moeten maken of dat naar verhouding allemaal wel zo'n goede investering is "voor de maatschappij". Medisch-ethisch (en financieel)zouden we denk ik baat hebben bij het trekken van wat (behandel)grenzen, en het "opvoeden" van de mensen in de grenzen van de maakbaarheid van de gezondheid."
LOL. Dat zogenaamde 'opvoeden in grenzen' is de belangrijkste reden voor de populariteit van allerlei alterneutels. Bovendien, het is bezijden het punt. gezondheidszorg in NL lijdt (IMNSHO) sterk aan de penny-wise pound-foolish mentaliteit. Die zorgt ervoor, dat mensen met chronische klachten eerst te weinig zorg krijgen, todat de klachten zo ernstig zijn, dat ze te dure zorg krijgen.

Ik heb op een creatief moment bedacht om een nationaal screeningsprogramma op te zetten voor schildklier-, vitmaine D en vitamine B12 tekorten. Ik denk dat zo'n screeningsprogramma financieel en medisch effectief kan zijn, omdat er op deze 3 punten zowel onderdiagnose als onderbehandeling (dus wel diagnose, maar slechte zorg) sprake is.

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 11:39

Opvoeden

"Dat zogenaamde 'opvoeden in grenzen' is de belangrijkste reden voor de populariteit van allerlei alterneutels" Volledig mee oneens! Mensen moeten leren accepteren dat er grenzen zijn aan wat behandeld kan worden (medisch/financieel/praktisch), dat betekent "aanvaarding" van het levens-lot. Betekent niet dat de mensen "op straat" gezet moeten worden. Ze verdienen de begeleiding en hulp die hun leven draaglijk maakt; dan hebben ze ook geen behoefte aan "alternatieve" behandelingen (als hen maar duidelijk is dat deze niets brengen dan valse hoop en kosten).

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 11:45

Lacunes

Pluk:
"Vakkennis moet bewaakt worden. Bijscholingspunten zijn natuurlijk geen garantie voor kwaliteit, maar je moet iets."
"Medisch-ethisch (en financieel)zouden we denk ik baat hebben bij het trekken van wat (behandel)grenzen, en het "opvoeden" van de mensen in de grenzen van de maakbaarheid van de gezondheid."
Ik besteed hier nog een postje aan, omdat je hier een populaire, maar (vind ik) bijzonder foute mening verkondigt.
Het probleem is namelijk, dat een arts die grenzen ('leer er maar mee leven') alleen kunnen en mogen trekken, als iemand ahw uitbehandeld is, dus als idd voldoende is gedaan om het probleem op te lossen. Maar de meeste artsen doen niet voldoende en kunnen dat ook niet, wegens (soms vermijdbare, soms begrijpelijke) lacunes in hun eigen vakkennis.

Mijn nieuwste stokpaardje is vitamine D. Iedereen met vage klachten, zeker 's winters, zou hierop getest moeten worden, en waardes < 50 zijn indicatie voor behandeling. De behandeling kost vervolgens zo goed als niets (een dubbeltje per dag).

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 11:47

Nee pluk

Pluk:
'Mensen moeten leren accepteren dat er grenzen zijn aan wat behandeld kan worden (medisch/financieel/praktisch), dat betekent "aanvaarding" van het levens-lot."
Niet dus. Artsen moeten beter diagnosticeren en behandelen. Te beginnen met de trits vitD/vitB12/schildklier, wat mij betreft. Suggesties voor andere optimalisaties lijken me meer dan welkom.

Jouw standount is in feite nihilistisch.

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 11:57

Tinus, stokpaardje

fijn dat je een stokpaardje hebt. Heeft met mijn veronderstelde nihilisme niets te maken. Ik ga uit van adequate kennis bij mijn arts.

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 12:09

Mother

Pluk:
"Ik ga uit van adequate kennis bij mijn arts."
Assumption is the mother....

Pluk53

Pluk53

02-11-2010 om 12:32

Mother2

en van mijn eigen gezonde verstand, en van internet, en van doorvragen als ik het niet vertrouw.
Is het trouwens niet je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je voldoende B12 en D binnenkrijgt? Kunnen we weer in de herhaling over de discussie wat jezelf kunt doen wat betreft je eigen gezondheid .

Tinus_p

Tinus_p

02-11-2010 om 13:41

Nuttige rol huisarts

Pluk:
"Is het trouwens niet je eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je voldoende B12 en D binnenkrijgt?"
Vit b12: Niet als er sprake is van een opnamestoornis.
Vit D: mss wel, maar de taak van een arts is het diagnosticeren en behandelen van (oorzaken van) ziektes. Als er dus iemand op het spreekuur komt met vage klachten, is het meten van vit D (al dan niet gevolgd door advies) een logische taak van de huisarts. Dit vooral, omdat overdosering mogelijk is en dus behandelen van een serieus tekort beter onder begeleiding + nacontrole bloedspiegel kan gebeuren.

Afrondend

Vanmorgen, op weg naar mijn werk, bedacht ik me, dat ik jaren geleden een heel hoog vertrouwen had in de medische stand, er was zoveel mogelijk, er zijn zoveel behandelingen etc etc..

Zo langzamerhand kom ik er steeds meer achter dat men veel weet, maar ook veel NIET.

Ik denk dat daarin het verschil zit tussen jou en mij, Pluk, ik heb veel te vaak ervaren dat een arts de kennis niet had, dat er dingen misgaan, dat je echt heel erg zelf mee moet denken en er niet vanuit gaan dat de dokter het wel zal weten

(dat vertrouwen werd ultiem geschaad toen onze dochter, toevertrouwd aan de ´kundige´ handen van de arts (assistent) overleed...want tsja, we zagen wel op het CTG dat het een half uur slecht ging, maar dat zagen we pas achteraf want we hadden overleg, en toen we weer keken, toen ging het eigenlijk wel weer goed, dus toen besloten we om het nog even aan te zien....)

´dokter, mag ik stoppen met de fraxiparine? Heeft u al ontlasting gehad, mevrouw? ...ehhh dokter, fraxiparine is voor de bloedstolling, niet voor de ontlasting... ´

´u krijgt andere oogdruppels, zonder conserveermiddel... O, dus weer van die disposable pipetjes? Ja, dat zou moeten helpen...´ kom ik bij de apotheek, zijn het precies dezelfde oogdruppels die ik 2 wk daarvoor had gehad... en dus veranderde er niets, dus ik weer terug naar de oogarts..´

Een paar voorbeeldjes...ik heb er nog heel veel meer (dat is dan zo het ´voordeel´ met chronische kwaaltjes )

Ik slik op eigen houtje vit.D, hiervoor geen recept, want mijn bloedwaarde ligt (net) binnen de norm..maar er zijn studies die uitwijzen dat mensen met MS een waarde na moeten streven die hoger ligt..(en dat de standaard norm misschien wel veel te laag ligt)Gelukkig is de huisarts altijd zo aardig om de waardes, op mijn verzoek, te laten prikken

Wb de statines, ik heb diabetes en mijn cholesterol is prima, maar mijn LDL is net wat te hoog, mijn bloeddruk is net binnen de norm, mijn gewicht is te hoog.

Volgens diabetesprotocol zou ik statines moeten, maar van die statines krijg ik enorme spierpijn (bovenop mijn eigen verkrampingen van de MS) Dan lees ik weer studies over statines, dat die niet bewezen helpen ter voorkoming hart/vaatziekten, dat er zelfs kwalen door kunnen ontstaan, dat het voor vrouwen minder goed zou werken dan voor mannen...etc. etc..

Uit ervaring weet ik dat protocollen nou niet bepaald de allernieuwste trends volgen..

En tsja, wat doe ik dan? Dan zal ik toch zelf moeten bedenken wat ik wil (wel in overleg met de arts, maar hij moet dan wel goede argumenten hebben)

Statines slikken en veel pijn hebben en misschien een ietepietje langer leven (en dus ook langer pijn) of geen statines slikken, proberen met voeding/bewegen zo gezond mogelijk te leven en afwachten of er veiliger medicijnen (of geen) komen..

(wat dan wel weer opvalt is dat Becel met plantensterolen wél wordt gepromoot door de diabetesvpk.... nou, als je IETS chemisch wilt eten, dan zou ik je die becel adviseren!)

En nee, ik hol nu niet naar de alterneut, maar ik heb wel acupunctuur geprobeerd toen ik van vermoeidheid bijna niet fatsoenlijk de dag doorkwam. De acupunctuur arts (ook arts) zei bij voorbaat dat het moeilijk zou zijn deze klacht te behandelen, maar dat ik het kon proberen..

Helaas hielp het onvoldoende, ik wilde nog wel wat langer proberen, maar de acupuncturist adviseerde me te stoppen omdat het niet hielp.

Dus melkkoetje was ik niet.

Inmiddels krijg ik een peperduur infuus, elke 3 weken, heb ik veel meer energie, kan ik weer langer lopen.., maar ja, dat kost ook wat.. (ik had nog jaren en jaren acupunctuur kunnen doen, voor die centen!)

Nele

Nele

02-11-2010 om 21:54

Mien*

Volgens diabetesprotocol zou ik statines moeten, maar van die statines krijg ik enorme spierpijn (bovenop mijn eigen verkrampingen van de MS) Dan lees ik weer studies over statines, dat die niet bewezen helpen ter voorkoming hart/vaatziekten, dat er zelfs kwalen door kunnen ontstaan, dat het voor vrouwen minder goed zou werken dan voor mannen...etc. etc..

Mien*, ik las deze week ergens dat spierklachten regelmatig ten onrechte worden toegeschreven aan statines maar dat ze soms veroorzaakt worden door een D tekort. Ik kan even zo snel niet meer vinden waar ik dat ook alweer gelezen heb. Zal ik eens voor je zoeken?

Nele

ik slik al vit.D en mijn gehalte is redelijk goed, daarbij begonnen de extra spierpijnen na de start van statines, dus de kans is het grootst dat die de boosdoener zijn, maar lief van je dat je het na wilt zoeken!

Pluk53

Pluk53

03-11-2010 om 09:23

Mien, ervaringsdeskundige

Jij bent zoals jezelf aangeeft een ervaringsdeskundige in de kwaliteit van de verleende zorg. Daar gaat het een en ander fout; met soms tragische gevolgen. En er zullen fouten worden weggemoffeld/weggeredeneerd. Dat geeft aan dat de reguliere zorg te verbeteren is; maar dat is een ander onderwerp(en geen argument voor alternatief).
Jij hebt een naaldkunstenaar geprobeerd, en dat gaf geen resultaat. En ik dacht dat dat juist hun specialisatie was: om de geblokkeerde energie weer te laten stromen . En verder laat je de alternatieve behandelingen voor wat ze zijn. Terwijl je zelf de suggestie hebt gedaan, dat ieder in een wanhopige situatie toch wel heel erg in de verleiding is om dat wel te proberen. Maar jij bent te nuchter (?), of heb je in je kennissenkring (toevallig) geen wonderverhalen gehoord. En je raadt het anderen niet af. Vind ik toch een vreemde combinatie. Wat is in jouw visie het "nut" van alternatieve behandelingen?

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 09:59

Kwartje valt niet

Pluk:
'Dat geeft aan dat de reguliere zorg te verbeteren is; maar dat is een ander onderwerp(en geen argument voor alternatief)."
Het is geen argument; maar wel een oorzaak. Wanneer valt dat kwartje bij jou?

Pluk53

Pluk53

03-11-2010 om 10:57

Tinus, kwartje

Ik heb al herhaalde malen benadrukt dat de reguliere zorg mensen met klachten/ziektes moet bieden wat voor hen belangrijk is: goede diagnose, adequate behandeling. En als diagnose en/of behandeling niet mogelijk is, er wel voor zorgen dat de mensen een begeleiding krijgen die het hen makkelijker maakt dit te accepteren. De "aandachtsfactor" in de reguliere zorg is voor sommige mensen onvoldoende, en daar kan de alterneut op inspelen.

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 11:27

Nog een poging

Pluk:
"Ik heb al herhaalde malen benadrukt dat de reguliere zorg mensen met klachten/ziektes moet bieden wat voor hen belangrijk is: goede diagnose, adequate behandeling. En als diagnose en/of behandeling niet mogelijk is, er wel voor zorgen dat de mensen een begeleiding krijgen die het hen makkelijker maakt dit te accepteren. De "aandachtsfactor" in de reguliere zorg is voor sommige mensen onvoldoende, en daar kan de alterneut op inspelen."
Het kwartje is nog steeds niet gevallen, en ik weet ook even niet hoe ik nog beter kan uitleggen wat ik bedoel. Kort en goed; (huis)artsen missen diagnoses, maken fouten, die zijn zichtbaar, en dat bevordert de gang naar de alterneut.

Pluk53

Pluk53

03-11-2010 om 11:50

Tinus, aandacht

bij mijn weten is de grootste aantrekkingskracht van alternatieve behandelingen de aandacht die de client krijgt; de "holistische" benadering, waar de "hele mens" centraal staat.
Denk jij nu heus dat de mensen die alternatief kiezen, de reguliere zorg de rug toe keren omdat daar fouten gemaakt worden? Jijzelf gaat toch ook niet alternatief?

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 12:13

Effectieve combinatie

Pluk:
"Denk jij nu heus dat de mensen die alternatief kiezen, de reguliere zorg de rug toe keren omdat daar fouten gemaakt worden?"
Ja. Dat is een belangrijke drijvende kracht. De aandacht van alterneutels ook.
wat vooral erg effectief is, is de combinatie van een arts die vertelt dat een bepaald probleem 'onoplosbaar is', en dat je er dus 'mee moet leren leven', en een andere arts, die gewoon met een oplossing komt. Deze benadering, die sterk gestimuleerd wordt door jouw houding van 'aanvaarden van de grenzen van mogelijkheden van zorg' ondergrafat het vertrouwen in de kundigheid en betrokkenheid van artsen enorm.

Dit speelt zeker bij CVS-achtige klachten. Ik denk, dat CVS voor een substantieel deel wordt veroorzaakt door onderdiagnose en onderbehandeling van (herkenbare, en vaak ook behandelbare) somatische oorzaken (met nadruk meervoud, er zijn meerdere oorzaken).

Pluk53

Pluk53

03-11-2010 om 12:37

Tinus

"Deze benadering, die sterk gestimuleerd wordt door jouw houding van 'aanvaarden van de grenzen van mogelijkheden van zorg' ondergraaft het vertrouwen in de kundigheid en betrokkenheid van artsen enorm."
Ik heb al aangegeven dat bij dat aanvaarden van de grenzen, wel ondersteuning nodig is. Dat mag in de vorm van regelmatige (rituele) controle, deelneme aan een patienten-praatgroep, algemene "handelingen" die de basisgezondheid bevorderen (bewegen/gewicht/aandacht voor voedsel). Mensen moeten leren om hun onvrede naar de artsen te uiten ipv te stemmen met de voeten. Daar hebben de artsen en de patienten baat bij.

Tinus_p

Tinus_p

03-11-2010 om 14:35

Neehee boehoe

Pluk:
'Ik heb al aangegeven dat bij dat aanvaarden van de grenzen, wel ondersteuning nodig is."
Nehee, boehoe, je begrijpt me niet (

Die grenzen hoevenniet aanvaard te worden (laat staan dat er hulp bij nodig is). Integendeel; het punt is juist, dat artsen te snel opgeven enz eggen dat er een grens is, terwijl de medische mogelijkheden nog lang niet zijn uitgeput.

Nogmaals; CVS. Ik vermoed (obv ruim aanwezige anecdotiek) dat een deel van de mensen die het label CVS hebben gekregen, gewoon niet goed gediagnosticeerd en behandeld worden. Om te beginnen met mijn inmiddels favo trits: D, B12, schildklier.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.