Home » Forum » Wanneer katten naar buiten na verhuizing

Wanneer katten naar buiten na verhuizing?

Is een reisverzekering ook nodig in Nederland?

En kun je geld terugkrijgen bij annuleren door corona? Lees het hier!

154 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mare
Wanneer katten naar buiten na verhuizing?

We zijn half januari verhuisd, naar andere stad. We hebben 2 katten, 1 van (bijna) 18 en 1 van 11 jaar.
Verhuizing ging goed, we hebben ze sindsdien hier binnen gehouden.

Ze gingen bij het oude huis regelmatig naar buiten, de oude kat bleef dan gewoon in onze tuin. De ‘jongere’ liep wel eens een rondje maar was meestal met een kwartiertje ook weer terug. Nooit ‘s nachts buiten, of enorme buitenkatten dus.

Ze zijn hier in huis best aardig gewend, maar merk dat de jongere echt graag naar buiten wil. Nou wonen we nog ahw in een soort ‘bouwput’ met overal aarde, en werkmachines, en niet ver van een drukke (bouw-)weg, maar ook een bos. Ik durf ‘m nog niet zo vrij te laten, en zie op de FB pagina zo vaak oproepjes van vermiste katten dan wel doodgevonden :-(.

Heb nu tuigje gekocht en al paar keer daarmee wat laten wennen buiten, zodat hij geursporen kan uitzetten. Hij wurmt dan, laatste keer nog net in nekvel kunnen grijpen. Echt bang dat hij ‘m smeert, maar met de lente straks staan hier toch wel vaker de deuren open.

Hebben jullie nog tips? Of hoe hebben jullie het aangepakt?

Tnx!

skik
Eerste 20 jaar sowieso binnenhouden

Thank you very much

skik

Niki73
Tips

Zijn ze gesteriliseerd en gechipt? Ongesteriliseerde/ongecastreerde katten lopen veel vaker weg. Die zou ik sowieso niet naar buiten laten.
Een chip zorgt er in 95% van de gevallen voor dat je kat weer thuiskomt als hij onverhoopt toch verdwaalt/wegloopt.

Minimaal 2 weken binnenhouden zeggen ze altijd, langer of altijd kan ook.

Dees
Zomer

Ik zou ze met de zomer lekker buiten laten op de momenten dat je zelf in de tuin zit niet eerder.

Die van ons komt ook niet verder dan de achtertuin.

Kaaskopje
Kan nu wel

als het stormt en stortregent het raam openzetten. Kijken hoe graag jongste dan wil 😉

Sydney
Kaaskopje

Die van mij gaan gewoon naar buiten hoor. En dan komen ze kletsnat terug, trots met een gevangen blaadje in hun bek.

mirreke
Hoe aangepakt?

Gewoon naar buiten. Ook na verhuizing. Wij namen de katten mee op vakantie. Nooit een probleem gehad.

Ik heb een logeerkat hier, van dochter. Extra verantwoordelijkheid, zo voel ik dat. Wat ik in het begin deed: kat naar buiten voordat ze eten had gehad. Zodat ze een aanleiding had om snel weer naar binnen te willen.

Ook zorg ik ervoor dat haar kattenbak goed wordt bijgehouden. Zodat ze niet naar buiten wil omdat ze de kattenbak vies vindt.

Enfin, grote tuin hier, de katten zitten eigenlijk altijd in onze eigen tuin

Kaaskopje
Sydney

Ja stoere bikkels bestaan ook natuurlijk. Zo'n moeder en dochter hadden wij ook.

Woef
3 wkn maar

Ik heb 3 weken gelezen, maar heb zelf afscheidingen gemaakt in de tuin, zodat buurtkatten niet naar binnen en mijn katten niet naar andere tuinen konden.

Kadotje
Geldt voor alle kattenbezitters:

Graag het advies van Skik volgen. Of anders de maatregelen van Woef nemen.

vlinder72
Ach kadotje

Wij hebben onze katten 3,5 jaar binnen en in de tuin gehouden. Tuin afgegaasd. Onze houdini in een tuigje. Het werkte niet. Ze waren geobesedeerd met eruit komen. Wij konden geen raam of deur open zetten of er nam er een een sprintje. Elke zwakkere plek in de tuin werd gevonden.

Tot de dag waarop een van de kinderen de voordeur open deed en een kat naar buiten rende en pardoes een oudere dame liet vallen van haar fiets (alles goddank ok). Vanaf dat moment waren wij het zat. Wij hebben het gaas weggehaald en nu mogen ze gwoon naar buiten. Ze doen niet zoveel. Ze lopen een rondje en komen weer terug. Slapen doen altijd thuis en ze gebruiken nog steeds braaf de kattenbak.

Maar het is nu zoveel rustiger. Geen loerende katten meer op open deuren en ramen. Geen sprintacties meer naar buiten. Geen zoektochten meer naar ontsnapte katten. En geen gevaar dst er een een fietser omver kegelt of zelf onder een auto terecht komt door een onbesuisde ontsnappingsactie.

Kadotje
vlinder72

Ik snap echt prima dat kattenliefhebbers van hun katten houden én dat die katten graag naar buiten gaan.

Jij schrijft: 'ze doen niet zoveel. Ze lopen een rondje en komen weer terug'.

Maar.... tijdens dat rondje poepen jouw katten (bij wijze van voorbeeld) in míjn zandbak en tuin. We zijn nu met een nieuw terras bezig en daarvoor ligt een grote hoop zand op de oprit. Voordat we kunnen beginnen met werken, moeten we steeds eerst de kattenpoep er uit scheppen.
Speciaal tegen de katten hebben we een deksel op onze zandbak. Eén keer vergeten? Kattenpoep er in.

De katteneigenaar heeft het zo misschien rustiger, maar ik ervaar overlast.

Echt fijner als ieder z'n huisdier + poep, bij zich houdt.

Dees
Kadotje

Dat zijn niet de katten die voornamelijk in huis zijn. Wij hebben ook een kat en vooral in de zomer gaat ze naar buiten en als ze dan moet poepen komt ze naar binnen voor de bak.

Wij hebben een buurkat die is toen door buren genomen voor de kinderen na een tijdje was dat niet leuk genoeg en kwam er een hond. Laatste bericht was dat de kat en hond elkaar tolereren. Gevolg kat loopt dag en nacht buiten en blijkbaar is onze tuin populair want elke ochtend als ik naar de schuur loop is onze zonnecel lamp leeg terwijl die bij de achterdeur het nog prima doet. En als we in de avond kijken waar het licht toch steeds op aanspringt loopt die kat er.

skik
Kattenoverlast

Gelukkig doen de katten van forummers nooit iets, die houden keurig hun behoefte op tot ze weer thuis op de kattenbak kunnen, leggen geen dode muizen voor de keukendeur van buren, klimmen niet in de boom om meesjes uit een nestje te roven en verstoppen zich niet onder het opbergrek in de schuur zodat de schuureigenaar zich een hartverzakking schrikt. Maar heel veel andere katten doen dat wel.

skik

Dees
Skik

Die van mij doet dat allemaal niet inderdaad. Ik heb een huiskat, mijn directe buren hebben ook huiskatten allen die ene buurtkat. Je zult je verbazen hoe weinig katten nu uiteindelijk alle overlast veroorzaken.

vlinder72
Kadotje en skik

Mijn katten poepen in de kattenbakken en niet in de zandbak. Dat is dan weer een voordeel van ze ruim 3 jaar binnenhouden.

In bomen klimmen zie ik ze nooit doen. Daar zijn ze te groot en zwaar voor waarschijnlijk (het zijn maine coons). Vogels, kikkers en muizen vangen doen ze helaas wel. Gewoon in onze tuin. de muizen ontsnappen meestal weer. De kikkers nemen ze mee naar binnen. Geen idee waarom maar wij moeten steeds kikkers weer buiten zetten.

Ach, er zijn mensen die van katten houden. Alle ergenissen die mensen hebben over katten heb ik bij honden. Ze poepen overal. Lopen los. Moeten tegenwoordig ook mee op vakantie. Kom je ook weer honden op een camping tegen en zelfs op de piste in oostenrijk. In de trein. En ik weet best dat het wel meevalt maar ik hou niet zo van honden dus juist dan valt dat zo op.

Pirata
Hoe een normale vraag...

Hoe een normale vraag hier weer ontaardt in een hoop gezever.
Ga dan aub elk buitenleven verbieden. Schijtende eenden en ganzen voorop en ook die zwanen die mijn oprit onderschijten. En die pokkekinderen, nog meer overlast, wat een herrie en troep maken die zeg. En die %$#honden die voor mijn huis worden uitgelaten en soms op mijn oprit schijten ook. Kauwen heb ik ook last van en eksters.
(PS mijn kat heeft een belletje en schijt in mijn eigen tuin).

skik
Het verschil

Het verschil is dat ik niet een gans koop omdat het me leuk lijkt zo'n beest in huis te hebben en hem vervolgens vrij buiten laat lopen op straat of in anderman's tuinen.

skik

Pirata
Het resultaat

Het resultaat is hetzelfde.
En heb jij honden en/of kinderen?

vlinder72
Dan on topic

Ik zou de katten een week of 3 binnenhouden. Twee weken schijnt genoeg te zijn. Maar een derde week voor de minder snuggere katten is wellicht verstandig .

Sydney
Zeker 3 weken

Ik zou ook minstens 3 weken aanhouden.
We hebben hier wel eens een poes gehad die de tweede keer naar buiten braaf thuis kwam. Dacht ze. Ze bleek in de verkeerde straat een tuin uitgezocht te hebben. Daar kwamen we achter toen ze twee dagen niet thuis was gekomen en we in de buurt gingen flyeren.
Poes snapte al niet dat ze ineens niet meer naar binnen mocht ...

skik
Pirata

Nee, ik heb zeker geen honden. Ben al drie keer gebeten door een hond. In december nog, terwijl ik op het fietspad fietste en de eigenaar van de doberman duidelijk geen controle over het woest rondrennende beest was en hij op mij sprong en mij in mijn knie beet. Don't get me started.

Ganzen zijn wilde dieren. Die 2,6 miljoen katten niet, dat zijn huisdieren. Wat mij betreft mogen ze dan ook precies doen waarvoor ze aangeschaft zijn: in huis dier zitten te zijn.

Ik heb wel kinderen. Totdat die verkeersinzicht hadden heb ik ze niet zonder toezicht op straat laten lopen. Ook hebben ze nog nooit in anderman's tuin gelopen, laat staat gepoept.

skik

Jessa
Eens met skik

Nooit buiten laten. Als kat toch naar buiten moet, dan in een compleet afgezette tuin zodat kat niet eruit kan en overlast kan veroorzaken bij de buren of zelf wat kan overkomen zoals aangereden worden, gestolen worden etc....of aangelijnd de tuin in.

Blijf het zeer merkwaardig zo niet asociaal gedrag vinden om een kat te nemen die men dan vervolgens doodleuk naar buiten doet, er de rest van de dag niet meer naar omkijkt en tegen het einde van de dag weer naar binnen laat.

Jessa
Enne Pirata

Ik weet niet wat voor een kat jij hebt, maar een kat schijt NOOIT in zijn eigen tuin (bevuilt nooit zijn eigen nest dus) als hij het elders kan doen; bij de buren bijvoorbeeld.

Sydney
Huh?

'er de rest van de dag niet meer naar omkijkt en tegen het einde van de dag weer naar binnen laat.'

Misschien vindt de kat zelf dat wel fijn?

Pirata
Jessa

Oh nee?
Jij schijnt mijn kat en mijn tuin nogal te kennen. Kom maar eens kijken, dan wijs ik je de kakplekken aan.
En mijn kat kijkt overdag niet naar óns om, niet andersom. Een kat is geen hond.
PS hoofdletters komen nogal schreeuwerig en onplezierig over in een bericht.

Ad Hombre
Pirata/Jessa

NOOIT weet ik niet, maar ik heb wel ervaring met een kat die ooit onze grasmat als favoriete poepplek had gekozen. Dat was NIET leuk en dan beschouw ik mezelf als katteliefhebber.

Pirata
Ad

Zeker niet leuk. Deed de mijne eerst ook (ja in eigen tuin). Inmiddels is ie verkast naar het siergras bij de sloot. Dat loopt een stuk prettiger met blote voeten.
Ik houd ook van dieren, maar het zijn niet allemaal schatjes.

Flavia
Kat in tuin houden

Ja, ben ik straks ook van plan maar dat betekent ook dat de katten van de buren via het schuurtje wel mijn tuin in kunnen maar er vervolgens niet meer uit kunnen. Of mijn katten en die van de buren vrienden worden betwijfelen we nu al.

Ik heb een kat die er echt van geniet om vanaf het balkon naar buiten te kijken dus helemaal binnen houden wil ik 'm niet aan doen. En het nieuwe huis heeft geen balkon. Een ren in de tuin past niet want het is een minituin.

Jippox
goh

Onze katten hebben niet alleen vele grote buurtuinen tot hun beschikking, maar ook een heel bos dat direct achter onze tuin begint. 3x raden waar die rotbeesten poepen...

Jessa
Sidney

“Misschien vindt de kat zelf dat wel fijn”.

Ja, zal best zo zijn, maar de buren juist niet. Daar gaat het ‘m juist om.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.