Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

corona-app of niet, en waarom?

De laatste postings in dat andere coronadraadje zijn een mooie aanleiding voor mij om dit draadje te openen (dacht ik al even over)

Wie heeft de corona-melder hier geïnstalleerd, en waarom wel of niet? Tsjor dus niet, want haar telefoon lust die app niet.

Mijn partner niet, want dan moet de bluetooth aan, en daar heeft hij privacybezwaar tegen. Ik niet, om een aantal redenen. Omdat mijn partner het ook niet doet en zijn bezwaren mogelijk wel hout snijden. Maar vooral omdat ik eigenlijk nooit bij iemand binnen de anderhalve meter kom gedurende langer dan een kwartier. Ik werk thuis en kom nergens, behalve buiten of in de supermarkt waar ik braaf afstandhou. Toen we even af en toe op kantoor mochten werken kwam ik soms misschien dichter bij iemand dan die anderhalve meter maar dat was dan per ongeluk en extreem kort. Dus die melder is voor mij zinloos.

En mijn derde reden is dat mijn partner nogal neurotisch is op coronagebied. Als ik die melder installeer en dat ding gaat af (of hoe gaat dat) dan moet ik natuurlijk in quarantaine, want anders heeft die melder ook geen zin (het advies "testen bij klachten" geldt toch al, dus op dat punt voegt die melder niets toe). Dus ik kan dan niet stilhouden dat ik die melding heb ontvangen. En daarna barst bij ons thuis waarschijnlijk de hel los en stort hij allerhande zelfbedachte extra regels en beperkingen over ons uit. Waarna we of knallende ruzie krijgen, wat vervelend is, of ik alles moet slikken en dus geen leven meer heb wat ook vervelend is.

Geen melder dus voor mij. Hoe zit het met de rest?

Groeten,

Temet


Ad Hombre

Ad Hombre

15-10-2020 om 15:13

Temet

Als ik BT aanzet op mijn telefoon connect hij automatisch met mijn BT headset en dat wil ik meestal niet. Dus zet ik BT in huis meestal uit en dan moet ik er maar net aan denken om hem buiten weer aan te zetten.

Daarnaast verkeer ik ook maar zeer zelden voor langere perioden in de buurt van mensen buiten mijn gezin.

Als je telefoon te oud is voor die app wordt het sowieso tijd om te vernieuwen want dan heeft hij waarschijnlijk al lange tijd geen security updates gehad.

BT is qua privacy niet 'gevaarlijker' dan Wifi.

Temet

Temet

15-10-2020 om 15:17 Topicstarter

o, reden 4

Heb nu eens gekeken naar officiële info over die coronamelder. Om dat ding te laten werken op een Android telefoon (die heb ik) moet je de locatiegegevens aanzetten. Daar heb ik dus echt absoluut geen zin in. Ik vertrouw die corona-app in principe nog best wel, qua privacywaarborgen, maar ik heb er echt geen zin dat bij elke app die ik open mijn locatiegegevens de ether in geslingerd worden.

Groeten,

Temet

40er

40er

15-10-2020 om 15:19

Wel

Ik heb hem vanaf de testfase erop staan, woon in een van de testgebieden. Ik werk in de (thuis) zorg en kom bij nogal wat mensen over de vloer. Vandaar dat ik hem er ook op heb gezet.

Pennestreek

Pennestreek

15-10-2020 om 15:23

Ik niet

Om te beginnen heb ik nog een bakelieten telefoon (iPhone 5S, nog ouder dan die van Tsjor, kan ook écht niet meer volgens de kinderen...). Dus die hele app weigert ie.
Maar anders zou ik hem ook niet downloaden. Ik werk wel op kantoor, in de zorg. Hier zijn we al vreselijk alert (dus) op mogelijke verschijnselen en positieve collega's. We testen zelf, dus binnen een dag weten we het als er iemand positief test. Verder doe ik boodschappen maar dan loop ik geen 15 minuten naast wie dan ook. Sporten doe ik buiten. En dan heb ik bovendien toch geen telefoon bij me.
Dus voor mezelf voegt het echt niks toe. En andersom, mijn collega's en mijn gezin en mijn familie (die zie ik nog mondjesmaat, maar buiten en/of op afstand) weten het heus zodra ik het weet als ik klachten zou krijgen/positief zou testen. Dus ook daar voeg ik niks toe.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 15:32

Ik ook niet

Mijn mobiel is er te oud voor, ik heb nooit BT aan staan, de locatiemelder staat ook altijd uit en ik ben eigenlijk nooit langer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van anderen (buiten mijn gezin).

Flavia

Flavia

15-10-2020 om 15:35

Niet

ik was bezig 'm te installeren maar idd de locatie info en de BT hebben mij doen besluiten niet verder te installeren.

Nu vind ik de locatie info op zich logisch voor deze app maar niet voor al die andere apps die dat nodig/handig vinden.

BT vreet gewoon te veel energie, dan moet ik straks mijn telefoon elke dag gaan opladen of zo ipv om de 3 dagen.

vlinder72

vlinder72

15-10-2020 om 15:46

bluetooth

ik heb ook bluetooth uit staan anders koppelt die inderdaad steeds aan mijn oortjes of, en dat is nog irritanter, aan de JBL box in de kamer.

Verder kom ik op dit moment ook nergens. Ik hou ook netjes afstand en werk thuis en als ik op kantoor iemand in moet werken hou ik ook afstand.

Als ik besmet wordt dan wordt dat door een van mijn kinderen of mijn man gedaan en daar helpt die app ook niet tegen. Mijn man heeft zeer risicovol werk (gezondheidszorg en daar zijn al zoveel besmettingen) en mijn kinderen houden zeker geen afstand van hun vrienden. Hoewel de oudste drie dan wel weer een mondkapje dragen op school.

Uitzonderlijk?

Zou dat nu uitzonderlijk zijn voor OOL. Dat gebrek aan passende smartphones om een app op te zetten of het alarm over de privacy?

Ik kan het ook niet, heb geeneens een smartphone maar nog een ouderwetse kleine mobiel.

I

Phryne Fisher

Phryne Fisher

15-10-2020 om 15:54

Wel

Ik heb hem wel geïnstalleerd maar weet niet of mijn Bluetooth aan staat. Dat gebruik ik nooit. Voor zover ik heb begrepen zendt hij signalen uit die zijn gekoppeld aan een code. Die code is niet op de persoon herleidbaar, ik heb ook verder niets hoeven invullen.
Het lijkt me dan wel weer zeer onwaarschijnlijk dat ik ooit een bericht ga krijgen. Ik ben alleen langer dan 15 minuten in de buurt van mensen die ik ken, en die zouden me toch al informeren als ze positief zouden testen.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 16:12

Waarschijnlijk niet

'Zou dat nu uitzonderlijk zijn voor OOL. Dat gebrek aan passende smartphones om een app op te zetten of het alarm over de privacy?'

Waarschijnlijk niet. Minder dan 3 miljoen mensen hebben de app gedownload en nog minder zullen 'm daadwerkelijk gebruiken.
https://www.nu.nl/tech/6083468/corona-app-26-miljoen-keer-gedownload-maar-hoeveel-mensen-gebruiken-m.html

Ad Hombre

Ad Hombre

15-10-2020 om 16:18

Phryne

Die privacy zit wel goed, daar hebben ze echt hun best op gedaan.

Valeria

Valeria

15-10-2020 om 16:37

als Phryne

Ik heb hem. En ik weet ook niet of mijn Bluetooth aanstaat. Ik heb hem geactiveerd zodat hij werkt en verder vind ik het wel prima.

Pirata

Pirata

15-10-2020 om 16:44

jawel

Ik heb 'm geïnstalleerd en als de situatie er naar is zet ik mijn bluetooth en locatie aan. Alleen voor die situatie.
En degenen die niet weten of hun bluetooth aanstaat: eh, dat zie je toch bovenin je scherm?

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 16:47

Pirata

'Ik heb 'm geïnstalleerd en als de situatie er naar is zet ik mijn bluetooth en locatie aan. Alleen voor die situatie.'

Hoe bedoel je dat? Wat voor situaties denk je dan aan?

Pirata

Pirata

15-10-2020 om 16:50

Elena

Als ik naar een winkel ga ofzo, wat ik overigens niet meer doe. Verder kom ik nergens waar ik ooit langer dan 15 minuten in contact ben met iemand.
Misschien ook aanzetten als ik eind van de maand misschien kort op verjaardagsvisite ga.... maar die mensen zouden me sowieso bellen als ze opeens besmet zijn.

ElenaH

ElenaH

15-10-2020 om 16:57

Pirata

Aha, bedoel je dat.

'Verder kom ik nergens waar ik ooit langer dan 15 minuten in contact ben met iemand.'

Dat inderdaad.
Ik hoop vooral dat die limiet van 15 minuten realistisch blijkt te zijn. Een afstand van 1,5 meter is namelijk best veel, heb ik gemerkt.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

15-10-2020 om 19:18

nee

Ik zie er voor mijzelf het nut niet van. Op m'n werk wordt momenteel elke week elke bewoner en elke medewerker getest. Uit voorzorg. Heb je klachten, dan kun je tussendoor snel terecht in de eigen teststraat.
In een winkel heb ik met niemand 15 minuten contact.

Sociale contacten zijn verder zeer beperkt, alleen wat familieleden een of tweemaal per week.
Mijn vrijwilligerswerk doe ik nu telefonisch.

Tijgeroog

Tijgeroog

15-10-2020 om 19:25

Wel

Ik heb 'm aangezet na een go van mijn behoorlijk privacy-kritische man. Bluetooth heb ik normaal niet aan, maar nu wel. Ook binnenshuis, want anders vergeet ik dat continu. Hij is nog nergens mee gekoppeld waar ik last van had (want aan alle speakers ed was al wat anders gekoppeld).

En ik kan me ook niet echt voorstellen dat hij ergens op gaat reageren, want steeds afstand. Alleen bij het sporten, want daar liggen de tassen redelijk bij elkaar in de buurt, en zitten de telefoons in de tassen. Dus ik twijfel wel aan de toegevoegde waarde daar...

Dendy Pearson

Dendy Pearson

15-10-2020 om 19:28

Nee

Ik sta niet een kwartier vlakbij iemand. Ik ben erg van de 1,5 meter, ga niet naar feestjes of op visite en mijn werk is in de buitenlucht waar ik ook niet naast mensen sta. Ik zit ook niet in het ov.

Dus nergens goed voor.

Jesse_1

Jesse_1

15-10-2020 om 19:41

Baat het niet, dan schaadt het m.i. ook niet.
BT heb ik altijd aanstaan ivm mijn fitbit. Naar mijn oortjes connect hij niet automatisch, want ik doe alleen mijn oortjes aan als ik die ga gebruiken met mijn telefoon (en dan wil ik dat juist dus).

Pooh Bear

Pooh Bear

15-10-2020 om 22:11

Sinds vandaag

Heb even getwijfeld maar heb hem vanmiddag toch maar geïnstalleerd.
De reden ik ben mantelzorger voor mijn moeder en in ik werk veel bij oudere en kwetsbare mensen.
Dus om mijn moeder en mijn cliënten te beschermen heb ik hem maar genomen.
Mijn dochter heeft hem ook. Mijn man niet omdat hij ook weigert om Bluetooth aan te zetten.

Ik wel.

Al weken, want woon ook in testgebied. Privacyvzorgen heb ik maar even losgelaten. Ik sta voor de klas, en kom dus idioot veel mensen tegen per week. En de 1 1/ 2 meter Is daar lang niet altijd haalbaar.

Piep

Piep

15-10-2020 om 22:40

Ik heb hem, man heeft hem en pubers hebben hem (op mijn verzoek). Die kids zien Jan en alleman op school, tijdens training en in het studentenhuis.

Ik zou hem vooral in het ov gebruiken. Dat lijkt me een brandhaard.

Coroontje

Coroontje

15-10-2020 om 22:40

Haha nee

Ik heb toevallig corona. Maar tegen de tijd dat dat eindelijk bekend was, had ik de hele wereld al kunnen besmetten. Voordat ik klachten kreeg was ik al vier dagen besmet. Toen vier dagen wachten op een test, toen drie dagen wachten op de uitslag. Dus stel ik zou me op mijn eerste besmettingsdag 'misdragen' hebben, dan zou dat slachtoffer pas 10 dagen later een melding hebben kunnen krijgen. Dat noem ik nou mosterd na de maaltijd. Denk dat we meer hebben aan de ademsneltest.

Piep

Piep

15-10-2020 om 22:43

Klopt

Dit werkt alleen met snel testen, maar dat geldt ergerlijk voor het hele bco.

Emmawee

Emmawee

15-10-2020 om 23:01

Ja ik

Bluetooth staat thuis uit, maar als ik weg ga, zet ik m aan. Hij geeft trouwens een melding als je Bluetooth uit staat, dus als jullie geen melding zien, staat je Bluetooth waarschijnlijk netjes aan.

Ik kom bijna nergens meer en met de huidige testcapaciteit zie ik nog niet zo heel veel nut in de app. Maar over een poosje zal dat weer anders zijn. Tenminste, dat hoop ik toch wel! En dan is het handig als ik alvast aan het gebruik gewend ben.

Ik heb m dus eigenlijk vooral gedownload om goede wil te tonen en mijn 'stem' uit te brengen vóór deze app. Ik baseer me daarbij op de analyse van Bits of Freedom, die over het algemeen wat kritischer zijn dan ik. https://www.bitsoffreedom.nl/2020/10/09/moet-je-de-coronamelder-installeren-of-niet/
Ik vind dat ze het netjes hebben gedaan, al heeft het wel wat lang geduurd. Ik vraag me af of we er de huidige situatie mee zouden kunnen hebben voorkomen, maar het is gewoon weer zo'n beetje dat kan helpen.

Voor nu wel.

Ik heb hem geïnstalleerd en als ik er neurotisch door ga worden of hij blijkt zinloos te zijn, zie verhaal Coroontje, dan verwijder ik hem weer.

Ad Hombre

Ad Hombre

16-10-2020 om 06:48

Coroontje

...had natuurlijk een warning van de app kunnen krijgen voordat ze zelf wist dat ze besmet was. Dat ding werkt twee kanten op.

Maar de toegevoegde waarde wordt flink beperkt doordat het al snel 4 dagen duurt voor je een testresultaat hebt dus momenteel is het vooral een symbolische actie om de app te installeren.

ElenaH

ElenaH

16-10-2020 om 06:49

Proef mislukt

https://www.nu.nl/tech/6084157/eerste-proef-effectiviteit-corona-app-mislukt-verzamelde-gegevens-onbruikbaar.html

'Het onderzoek was de eerste kans om in de praktijk te achterhalen of de app daadwerkelijk coronapatiënten vindt voordat zij symptomen vertonen. De proef kan nu niet zomaar alsnog uitgevoerd worden, omdat mensen zich op dit moment alleen kunnen laten testen als zij toch al klachten hebben.'

Ad Hombre

Ad Hombre

16-10-2020 om 06:50

Ik zou die BT weigerende mannen toch eens een ASS test geven. Volgens mij is er een correlatie...

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.